Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy

Tort makowo – orzechowy bez laktozy – Zapraszam na pyszny, bardzo aromatyczny tort z makiem i dużą ilością orzechów włoskich i laskowych. Do przygotowania tortu użyłam mleka migdałowego i nowości na naszym rynku, kostki do pieczenia Kasia 100% roślinnej bez laktozy. Jest to pierwsza taka kostka do pieczenia przeznaczona dla osób, u których występuje nietolerancja na laktozę, mogą spożywać ją weganie oraz wegetarianie. Tort udał się wspaniale i fantastycznie smakuje. Jest wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta.

Tort makowo – orzechowy bez laktozy

Tort makowo – orzechowy bez laktozy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
200g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego
Krem:
700ml mleka migdałowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Do nasączenia:
5-6 łyżek spirytusu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
około 180ml wody
Dodatkowo:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
orzechy do ozdoby – połówki orzechów włoskich i posiekane orzechy
kakao do posypania

Tort makowo – orzechowy bez laktozy

Biszkopt:
1. Mak wsypać do garnka zalać około 1l wody i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie mak osączyć i zemleć dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa).

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, olej i wymieszać delikatnie szpatułką.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku).

Tort makowo – orzechowy bez laktozy

Krem:
5. Orzechy zemleć w blenderze i przesypać do rondelka. Wlać 350ml mleka i zagotować, cały czas mieszając (proszę uważać, żeby nie przypalić). Gdy masa się zagotuje, trzymać ją na małym ogniu przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia.

6. Do rondelka wlać 200ml mleka migdałowego i zagotować. Do 150ml mleka dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę jak kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy.

7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze.
Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt. Posmarować go powidłami śliwkowymi.

8. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 5-6 partiach dodać orzechowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

9. Tak około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany powidłami śliwkowymi, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować powidłami śliwkowymi. Znów wyłożyć około 5 łyżek kremu (trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym orzechowym kremem.

10. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich. Na środku, używając szablonu z wyciętymi gwiazdkami, tort posypałam odrobiną kakao. Boki tortu ozdobiłam posiekanymi orzeszkami.
Tort wstawić na całą noc do lodówki.

Udawanych wypieków :)

Tort makowo – orzechowy bez laktozy

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy

  1. Czy mogę użyć zwykłego mleka ?, bo zwykłej „Kasi” czy masła, to wiadomo. Nie mam potrzeby bez laktozy stąd pytanie. Pozdrawiam świątecznie.

Dodaj komentarz

.