Tort makowo – orzechowy bez laktozy – Zapraszam na pyszny, bardzo aromatyczny tort z makiem i dużą ilością orzechów włoskich i laskowych. Do przygotowania tortu użyłam mleka migdałowego i nowości na naszym rynku, kostki do pieczenia Kasia 100% roślinnej bez laktozy. Jest to pierwsza taka kostka do pieczenia przeznaczona dla osób, u których występuje nietolerancja na laktozę, mogą spożywać ją weganie oraz wegetarianie. Tort udał się wspaniale i fantastycznie smakuje. Jest wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta.
Tort makowo – orzechowy bez laktozy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
200g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego
Krem:
700ml mleka migdałowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Do nasączenia:
5-6 łyżek spirytusu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
około 180ml wody
Dodatkowo:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
orzechy do ozdoby – połówki orzechów włoskich i posiekane orzechy
kakao do posypania
Biszkopt:
1. Mak wsypać do garnka zalać około 1l wody i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie mak osączyć i zemleć dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa).
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku).
Krem:
5. Orzechy zemleć w blenderze i przesypać do rondelka. Wlać 350ml mleka i zagotować, cały czas mieszając (proszę uważać, żeby nie przypalić). Gdy masa się zagotuje, trzymać ją na małym ogniu przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia.
6. Do rondelka wlać 200ml mleka migdałowego i zagotować. Do 150ml mleka dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę jak kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy.
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze.
Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt. Posmarować go powidłami śliwkowymi.
8. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 5-6 partiach dodać orzechowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
9. Tak około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany powidłami śliwkowymi, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować powidłami śliwkowymi. Znów wyłożyć około 5 łyżek kremu (trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym orzechowym kremem.
10. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich. Na środku, używając szablonu z wyciętymi gwiazdkami, tort posypałam odrobiną kakao. Boki tortu ozdobiłam posiekanymi orzeszkami.
Tort wstawić na całą noc do lodówki.
Udawanych wypieków :)
Witam,co mozna uzyc zamiast budyniu?i czy maka z tapioki bedzie dobra?zamiast maki ziemniaczanej?
Zamiast maki pszennej orkiszowa?
myślę, że można dać tapiokę, mąkę orkiszową, pozdrawiam serdecznie
Tort zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi, zrobiłam ze zwykłego mleka i masła, dałam gotowy mak mielony – wyszedł rewelacja
Torcik zrobiony .Bardzo dobry.
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę użyć maku mielonego ?
tak można, pozdrawiam
Cudo.Moje smaki.Częstuje się kawałeczkiem :)
Czy będzie przepis na tradycyjny polski serniczek?
Czy moge użyc gotowego maku z bakaliami?
nie jestem pewna czy nie będzie za ciężki, ale jak go dodać nie dużo, powinno się udać, pozdrawiam
Ile gram ma Kasia?
ma 250g, pozdrawiam
Czy mogę użyć zwykłego mleka ?, bo zwykłej „Kasi” czy masła, to wiadomo. Nie mam potrzeby bez laktozy stąd pytanie. Pozdrawiam świątecznie.
tak można użyć zwykłego mleka, pozdrawiam
chyba zrobię tacie na urodziny dzień przed wigilią :) idealny :)