Tort Makowy z Wiśniami

Tort Makowy z Wiśniami – Bardzo smaczny, kremowy tort wiśniowy z makiem. Dobrze nasączony, waniliowy, delikatny, pyszny. Wygląda wspaniale. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, żeby masa budyniowa była w temperaturze pokojowej. Do wiśni nie dodajmy całej galaretki, aby żelka wiśniowa nie była za twarda. Tort moim gościom bardzo smakował. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam!

Tort Makowy z Wiśniami

Tort Makowy z Wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek suchego maku
Do nasączenia:
160ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
4 żółtka
350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2%
90g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
40g mąki pszennej
250g serka mascarpone
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany
Masa wiśniowa:
1 słoik wiśni w kompocie (720g)
45g czerwonej galaretki w proszku
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Do ozdoby:
wisienki koktajlowe
mak do posypania
ciasteczka gwiazdki

Tort Makowy z Wiśniami

Zaczniemy przygotowywać krem:
1. Do miski przełożyć żółtka dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i utrzeć na jasny krem. Dodać mąkę wymieszać. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Gorące mleko wlać powoli do żółtek, cały czas mieszając mikserem. Następnie całość wlać do rondelka i postawić na małym ogniu, cały czas mieszać, aż masa się zagotuje (na początku mogą powstać grudki, ale nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Masa wiśniowa:
7. Wiśnie osączyć, zachowując kompot. Odmierzyć 250ml kompotu i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać wiśnie i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa ma być tężejąca, aby to przyspieszyć można ją wstawić do lodówki (trochę to potrwa za nim masa zacznie tężeć).

8. Na biszkopt w blaszce wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami, lekko wyrównać, zachowując odstęp od brzegów blaszki i ciasto wstawić do lodówki na około 30-40 minut, aby galaretka całkowicie stężała.

Skończymy krem:
9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem, tylko nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodać budyniowy krem i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Gotowy krem wyłożyć na wiśnie w blaszce, zaczynają od brzegów tortownicy, wyrównać. Nakryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić na całą noc do lodówki.

Wierzch:
10. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (lub zdjąć folię rantową) i tort położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Gotową śmietanką udekorować wierzch tortu. Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką 1M i na wierzchu zrobiłam ozdobne rozetki. Śmietankę można też rozsmarować łyżką. Na wierzchu tortu poukładać wisienki, ciasteczka i posypać makiem.

Udanych wypieków :)

Tort Makowy z Wiśniami

Tort Makowy z Wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Tort Makowy z Wiśniami”

  1. Uwielbiam Pani przepisy mimo że są dla Mnie bardzo trudne 🙂 zbliżają się święta i chce upiec ta ciasto a jednak wolałabym w formie kwadratowej, jak mam sobie to przeliczyć?

    Odpowiedz
    • ja dobieram tak, że przeliczam pole blaszki, czyli żeby okrągła i kwadratowa miały podobne pole powierzchni, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Witam,
    Czy można zastąpić tutaj galaretkę agarem? Nie jem produktów odzwierzęcych i tak sie zastanawiam… Tylko w jakiej ilości ją zastąpic?

    Odpowiedz
      • U mnie ten sam problem, a budyń dobrze ugotowałam i dałam fix do śmietany… Ten krem jest przepyszny tylko przy przenoszeniu na patere przeżyłam zawał, bo tort cały jeździł i nie udało się go przesunąć… smak genialny ale boję się jak to jutro pokroję i podam gościom… :/

        Odpowiedz

Dodaj komentarz