Witajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort z wiśniami i advokatem
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek oleju
Nadzienie:
400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody
30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody
2-3 łyżki cukru
Krem:
15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody
400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200ml likieru Krupnik Advokat Premium
Do nasączenia:
180ml wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
około 120-150g podłużnych biszkoptów
około 350ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka likieru Krupnik Advokat Premium
Do dekoracji:
około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty
1 łyżeczka spirytusu
srebrne i złote palemki (koktajlowe)
pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM)
tasiemka do dekoracji
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie).
4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, 3 łyżki wody i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
6. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się wiśni, wymieszać i znów zagotować, powstanie gęsty kisiel (patrz FILM).
Wiśnie zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden krążek biszkoptu położyć na paterze.
Do nasączenia:
8. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę wiśni, wyrównać.
Krem:
9. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać.
10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem.
Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut, aby troszkę stężał.
11. Około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt z wiśniami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć pozostałe wiśnie i wierzch znów przykryć około 5-6 łyżkami kremu. Tort nakryć ostatnim krążkiem ciasta. Biszkopt nasączyć i wierzch tortu oraz boki posmarować pozostałym kremem (boki nie muszą być idealnie przykryte kremem).
12. Brzeg tortu obłożyć podłużnymi biszkoptami, lekko docisnąć (patrz FILM).
13. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać 1 łyżkę likieru advokat, wymieszać.
Ubitą śmietankę podzielić na dwie część. Do jednej dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego, wymieszać.
Każdą śmietankę przełożyć do osobnego rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton M1) i wyciskać podłużne rozetki na torcie, zaczynając od jego brzegu (patrz FILM), na przemian jeden i drugi kolor. Tort wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
14. Marcepan zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym i uformować z niego kształt butelki (tak butelkę do połowy z gwintem, patrz FILM). Złoty barwnik spożywczy rozmieszać ze spirytusem i pomalować kawałek butelki na złoto (patrz FILM). Marcepanową butelkę wetknąć w środek tortu. Z marcepanu powycinać również gwiazdki i ponakłuwać je na wykałaczki lub druciki florystyczne (druciki do kwiatów z lukru) i wetknąć je w środek tortu. Na koniec tort udekorować pierniczkami w gwiazdki, które można oprószyć złotym i srebrnym barwinkiem w proszku oraz palemkami.
Tort obwiązać wstążką.
Udanych wypieków :)
Chcę zrobić tort bez alkoholu czy w takim razie wystarczy pominąć ajerkoniak czy zastąpić go np sokiem
Witam serdecznie czy zamiast żelatyny mozna dodac rozpuszczoną galaretkę?
myślę, że tak, pozdrawiam
Cześć, czy zamiast wiśni sprawdzi się dżem z kawałkami owoców? Nie muszę go wtedy jakoś odparowywać? Który z kremów będzie wówczas lepszy (stabilniejszy) – ten czy z przepisu na tort orzechowy z ajerkoniakiem?
można dać dżem, nie trzeba odparowywać, oba są dobre, pozdrawiam
200 ml advokatu okazało się być zbyt dużo i niestety z kremu z advokatem wyszła zupełna woda :/ Użyłam jednak advokatu innej marki, czy to mógł być powód?
Przykro mi nie powinno to popłynąć, jest fix i żelatyna, więc nie powinno, myślę, że nie z powodu marki, pozdrawiam
Popełniłem torcik z ajerkoniakiem, wygląda bosko i mam nadzieję, że i tak będzie smakował. Pozdrawiam
Czy zamiast wiśni można użyć innych owoców np. malin lub truskawek?
można użyć malin, pozdrawiam
Ponawiam zapytanie Pani Justyny „Tort wyglada wspaniale :) Chciałabym go zrobić dla 3 latka na urodziny, ale w tej wersji musiałby być bez alkoholu. Czy jeśli pominę advocat, to powinnam zachować pozostałe składniki wg Pani przepisu, czy zmodyfikować proporcje składników w kremie?” Bardzo proszę o odpowiedź. Chciałabym go upiec dla córeczki na urodziny :)
Witam Czy na tortownicę 24 cm takie proporcje będą dobre czy tort może przez to się nie udać?
Pozdrawiam gorąco ☺️
uda się w 24cm, pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za odpowiedź
Chciałam zapytać czy do tortu pomarańczowo czekoladowego zamiast czekolady gorzkiej można dać mleczna
można, ale trzeba wtedy dać mniej śmietany do ganache, czyli do kremu który pokrywa wierzch tortu, pozdrawiam
Tort wyglada wspaniale :) Chciałabym go zrobić dla 3 latka na urodziny, ale w tej wersji musiałby być bez alkoholu. Czy jeśli pominę advocat, to powinnam zachować pozostałe składniki wg Pani przepisu, czy zmodyfikować proporcje składników w kremie?
Witam serdecznie. Czy wiśnie mogą być z syropu ze słoika? Pozdrawiam
tak tylko trzeba dolać trochę więcej wody, ponieważ one nie puszczą soku jak mrożone, pozdrawiam
Chciałabym zrobić tort w większej blaszce, 26cm. Czy jeżeli zwiększę proporcje o 50% to powinno wyjść ok?
tak powinno wystarczyć, pozdrawiam
Zachwycająco się prezentuje. I nad wyraz smakowicie. Od razu chce się jeść :)
Czy biszkopty na bokach tortu nie zrobią się miękkie po całej nocy w lodówce?
nie, będą takie jak trzeba, pozdrawiam
To taka trochę inna wersja tortu szwarzwaldzkiego.
Wow ! Cudeńko.