Tort Hugo

Smaczny, wyjątkowy tort , który przygotowałam wzorując się na letnim koktajlu Hugo. Ma interesujący smak, jest lekki i orzeźwiający. Delikatnie czuć smak mięty, prosecco, a kwaskowatości dodaje limonka. Dobrze czuć smak syropu z kwiatów czarnego bzu, którego użyłam do nasączenia tortu. Do ozdoby ciasta przygotowałam miętową galaretkę, ale jeśli nie mamy czasu, to możemy ją pominąć. Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale uważam, że nie jest trudny, bardzo polecam…

tort hugo

Tort Hugo
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
Do nasączenia:
1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
około 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
Środek:
5 łyżeczek żelatyny
400g naturalnego jogurtu
400g kremowego serka (użyłam sera jak na sernik)
sok z 1 limonki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
150ml prosecco
50g cukru kryształu
1 listek świeżej mięty
Wierzch i boki:
1000g śmietany kremówki 30% lub 36% (2x500g)
2-3 fixy do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru (dosłodzić do smaku)
1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki soku z limonki
Galaretka do ozdoby:
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml prosecco
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
sok z pół limonki
listki świeżej mięty
Dodatkowo:
kilka porzeczek
listki świeżej mięty
poszatkowane pistacje

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru i syropem na jasną, kremową masę.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

tort hugo

Galaretka do ozdoby:
7. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem i zalać 6 łyżkami zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

8. Wymieszać razem prosecco, syrop i sok z limonki i dopełnić wodą, aby było 400ml płynu. Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami przygotowanego płynu i dodać ją do reszty, wymieszać. Na końcu dodać świeże listki mięty.
Miętowy płyn przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 28x15cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić ją do lodówki, aby galaretka stężała.
Gotową galaretkę ostrożnie wyjąć z formy i pokroić ją na prostokąty (mnie trochę galaretki zostało, nie zużyłam całej do ozdoby tortu).

tort hugo

Do nasączenia:
9. Syrop dopełnić wodą do 3/4 szklanki i wymieszać.
Biszkopt w tortownicy nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu.

Środek:
10. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała.

11. Ser wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki, cukrem pudrem i 4 łyżkami syropu.

12. Prosecco podgrzać z 50g cukru, dodać do niego żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści, odstawić do przestygnięcia (ma być letnie).

13. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie żelatynę wlać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.

14. Listek mięty bardzo drobno pokroić/poszatkować i dodać do kremu, wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w tortownicy i przykryć go drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałego ponczu.

15. Na nasączony biszkopt wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek biszkoptu nasączyć i wilgotną stroną położyć go na kremie w tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny (można również na całą noc).

Wierzch i boki:
16. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Dodać syrop i sok z limonki, wymieszać dokładnie.

17. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu tortu okręgi (jak na zdjęciu), zaczynając od środka tortu.

18. Wierzch tortu udekorować wcześniej przygotowaną galaretką, porzeczkami, listkami mięty oraz poszatkowanymi pistacjami. Tort Hugo podawać dobrze schłodzony.

Udanych wypieków:)

tort hugo

Zdjęcia czytelników:

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

22 komentarze do wpisu „Tort Hugo”

  1. Tort przepiekny i idealnie wpasowuje sie w nasze smaki w rodzinie! Z checia go wyprobuje, wyglada rewelacyjnie! Co do skladnikow i komentarza powyzej, bez przesady, prosecco mozna nawet w biedronce kupic, a syrop z czarnego bzu z lowicza dostepy w supermarketach. Ludzie, otwierajcie sie na smaki a nie ciagle tylko schabowe i sernik ;p

  2. Asia: bardzo się cieszę i dziękuję, tylko to syrop z kwiatów czarnego bzu i jest on w kolorze białego wina, ten Łowicza to jest z owoców i ma inny smak, ale syrop z kwiatów uważam, że też nie jest trudno dostać, na Allegro można nawet kupić domowej roboty, pozdrawiam serdecznie

  3. Witam ;), trafiłam na stronę przypadkiem, gdyż poszukuję jakiegoś dobrego torcika na urodziny męża. Przyznam, że przepisy są bajeczne ;), podziwiam ;). Ze mnie to kiepski cukiernik ;). Postanowię sobie wybrać coś z cukierenki i wypróbować. Pozdrawiam ;)

  4. Nareszcie jakiś tort :D przy którym można troszkę dłużej sie pobawić , super nareszcie coś bardziej skomplikowanego, a nie tylko te rogaliki którymi wieczorami sie opycham :P
    a co do soku z kwiatków z bzu , myślisz ze domowej roboty szampan z kwiatków z bzu sie nada ?
    Wypróbuje i napisze coś więcej :D pozdrowienia dla wszystkich :)

  5. myślę, że jak najbardziej, ale Ci fajnie! Sam zrobiłeś taki szampan? Acha tylko nie wiem czy on jest słodki, bo syrop jest bardzo słodki, więc jakby co będziesz musiał troszkę dosłodzić, zresztą sam zobaczysz, pozdrawiam serdecznie :)

  6. no mam chyba tego z 6 litrów :D no jest taki lekko wytrawny , dobrze że przypomniałaś z tym że ma byc słodki bo mogła by być klapa :D podeśle ci przepis :)

  7. Tort Hugo jest następny w kolejce do upieczenia – syrop z kwiatów czarnego bzu można kupić w każdym sklepie zielarsko-medycznym, prosecco w każdym alkoholowym :) Mam problem natomiast ze świeżą miętą, bo nie mogę dostać w żadnym pobliskim sklepie – czy brak mięty bardzo zmieni smak tortu, czy można dodać coś innego?

  8. troszkę zmieni, ale niewiele jej dodajemy do tortu tylko 1 listek do kremu, więc proszę pominąć, ale świeża mięta jest w biedronce, lidlu, selgrosie i kosztuje około 5 zl,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Witam, zabrałam się za robienie tortu. Upiekłam biszkopt, aczkolwiek wyszedł ciemny z wierzchu, jeszcze go nie kroiłam, ale czy Twój biszkopt również był ciemny, lekko spieczony (nie spalony)? Czy krem powinien stać w lodówce przed przełożeniem? Czy mogę tort przełożyć około godziny 14 – 15, a dopiero jutro w podobnych godzinach ozdobić śmietaną? Dziękuję za odpowiedzi, jestem początkującym „torciarzem” ;)
    Pozdrawiam,
    Natalia :)

  10. Kurczę, kurczę, jakiego jogurtu użyłaś do kremu? Ja użyłam najzwyklejszego, dosyć płynnego jogurtu. Po dolaniu prosecco z żelatyną, całość stała się ma – ka – bry – cznie lejąca. 40 minut temu włożyłam do lodówki i owszem, stężało sporo, jednak nadal nie uważam, by wylanie tego kremu na biszkopt był dobrym pomysłem. Pomoooocy :(

  11. powinno jeszcze postać w lodówce żelatyna tak szybko nie tężeje, mam nadzieję że się jednak udało, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.