Zbliżają się święta, więc postanowiłam przygotować nowy tort. Z biszkoptem makowym, pachnącym migdałami i lekkim kremem śmietanowo – kawowym. Do tego jeszcze czekolada, likier migdałowy (możemy pominąć) i lekko kwaskowaty dżem, nie za słodki. Wybrałam żurawinę, taką do mięs, może być również borówka. Tort jest pyszny i ciekawy, oryginalny w smaku. Bardzo polecam… (zestawienie smakowe podpatrzone w „Kwestii Smaku”).
Śmietanowy tort makowy z kremem kawowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
150g cukru
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki likieru migdałowego (możemy zastąpić posłodzoną wodą z odrobiną aromatu migdałowego)
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
Krem:
250g serka mascarpone
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
4 łyżeczki żelatyny
100ml gorącej, mocnej kawy
Dodatkowo:
60g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 słoik żurawiny do mięs 230g (można zastąpić innym kwaskowatym dżemem)
Wykończenie:
600-650ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
fioletowy, różowy barwnik spożywczy
fioletowa posypka cukrowa
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je dwa razy w poziomie. Otrzymamy trzy blaty ciasta.
Do nasączenia:
7. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 tak przygotowanego ponczu nasączyć jeden blat ciasta. Następnie posmarować go żurawiną (około 3-4 łyżki).
Krem:
8. Do gorącej kawy dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści (trochę to potrwa). Odstawić do przestygnięcia, powinna być odrobinę ciepła.
9. Czekoladę roztopić na parze ze śmietanką (50ml) lub w rondelku z grubym dnem.
10. Serek rozmieszać łyżką, żeby zrobił się bardziej kremowy. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
11. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Następnie wlać ją do pozostałego kremu i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na posmarowany żurawiną biszkopt, wyrównać i wierzch polać połową roztopionej czekolady, robiąc esy-floresy (nie pokrywać równomiernie). Przykryć ją drugim krążkiem ciasta.
12. Drugi krążek ciasta nasączyć, posmarować żurawiną i wyłożyć resztę kawowej masy. Polać pozostałą czekoladą i wierzch przykryć trzecim krążkiem ciasta, nasączyć go pozostałym ponczem i tort odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Wykończenie:
13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixami. Podzielić ją na trzy porcje. Biała porcja śmietany niech będzie trochę większa. Do pozostałych dwóch dodać barwnik spożywczy, do jednej porcji trochę więcej, aby była ciemniejsza.
14. Śmietaną posmarować ciasto, nakładając ją pasmami (zdjęcie powyżej) i wygładzić metalową szpatułką do ciasta. Wierzch posypać posypką cukrową.
Udanych wypieków:)
Pyszny tort. Piekłam na urodziny męża, wszystkim bardzo smakował:) Pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
izuu: – jeśli chcesz mieć pewność to zrób biszkopt z 7 jajek, ale nie wiem czy nie będzie za wielki, te składniki na krem chyba tak o połowę, tylko na wykończenie jeśli będzie Pani robić kolory to proszę na pewno ubić 1 litr śmietany może nawet 1200ml,
Tomek: – dzięki za radę, cieszę się, że się odezwałeś:) życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
jeśli mogę się wtrącić do powyższego komentarza :P Ja bym robił 2 torty :P minimum na 20 osób :D
Unas to taki tort na 5 osób da radę :D ale nic wiecej :D haha
Swoją drogą ten tort wygrywa ! Ma wszystko to czego mi potrzeba :D Czyli parę warstw i troche zabawy przy nim :D a takie sa najlepsze !
A czy będzie smakowy :P to jeszcze napisze :D haha
dziękuję za szybką odpowiedź :) mam chęć upiec go w tortownicy o średnicy 25 cm myśli Pani że wyjdzie ok czy będzie bardzo płaski? czy jeszcze zwiększyć składniki? a jak ze składnikami kremu też zwiększyć o połowę tak jak i produkty do biszkopta?
ja bym zwiększyła porcję o 1/2 czyli biszkopt z 6 jajek i piekła w tortownicy o średnicy 23-24cm, myślę, że wystarczy na 20 osób, chociaż nie wiem jakie apetyty:) pozdrawiam
Czy ten tort starczy na 20 osób czy lepiej podwoic porcje ? Wygląda i smakuje pewnie super
bardzo mi miło:) pozdrawiam serdecznie
Absolutnie piękny tort, prostota ma klasę…
Piekłam kiedyś delicję makową z kwestii smaku i wiem że pyszne smaki, następnym razem jednak zrobię to Twoim sposobem ;)
Dziękuję i również wszystkiego dobrego i wesołych Świat! pozdrawiam serdecznie
Piękny i bardzo smakowity. No, i perfekcyjnie wykończony. Spróbuję na święta:)) Wszystkiego dobrego życzę.:)
rewelacja, na patrzyć się nie mogę:)