TORT BEZOWY z borówką i limonką

TORT BEZOWY z borówką i limonką – Zapraszam na pyszny, piękny tort bezowy z borówką, sosem borówkowym i limonką. Jest bardzo smaczny, troszkę kwaskowaty, wilgotny, waniliowy, słodki i chrupiący od bezy. Delikatnie pachnie limonką. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej. Po złożeniu tortu od razu go podajemy. Tort ozdobiłam listkami greckiej bazylii, która ma delikatniejszy zapach i szybko nie więdnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




TORT BEZOWY z borówką i limonką

TORT BEZOWY z borówką i limonką
Składniki:
Beza:
8 białek z dużych jajek w temperaturze pokojowej (to około 310g białka)
450g cukru kryształu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
Krem:
600ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 limonki
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
100g umytej, dobrze osączonej borówki
Sos borówkowy:
2 łyżeczki cukru
100g umytej, dobrze osączonej borówki
Dodatkowo:
około 50g-100g borówki do posypania
skórka starta z 1/2 limonki
bazylia grecka do ozdoby

TORT BEZOWY z borówką i limonką

1. Do upieczenia bez będą potrzebne dwie blaszki. Należy włożyć je papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi jeden o średnicy 10cm i drugi o średnicy 15cm.
Na drugim papierze narysować okrąg o średnicy 19cm, patrz FILM.

Beza:
2. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie małe chmurki, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier z prawdziwą wanilią i ubijać mikserem przez około 4 minuty. Po tym czasie wyłączyć mikser, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 4 minuty (czyli ja całą beze ubijałam przez około 8 minut, aż cukier się rozpuścił).

3. Gotową bezę wyłożyć równomiernie na narysowane okręgi na papierze do pieczenia, patrz FILM. Należy pilnować, aby blaty bezowe miały tą samą wysokość.

4. Najmniejszy blat bezowy przy pomocy noża lub łyżki delikatnie wyciągnąć do góry, aby powstał kopczyk, patrz FILM.

5. Obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130C na funkcji termoobieg przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110C i piec jeszcze przez 2 godziny i 45 minut.
Bezy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Uwaga: Bezy można upiec dzień wcześniej.

Sos borówkowy:
6. Do blendera przełożyć borówki, dodać cukier i zmiksować na mus.

Krem:
7. Śmietankę wlać do czystej, suchej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, fix (niekoniecznie, można pominąć, ale w upalny dzień radzę dodać) i ubić mikserem.

8. Do ubitej śmietanki dodać sok z limonki i skórkę, bardzo krótko wymieszać szpatułką, aby nie zwarzyć śmietanki. Dodać borówkę wymieszać szpatułką.

9. Największy blat bezowy położyć na paterze. Na blat wyłożyć około 2/3 kremu, wyrównać. Wierzch posypać borówkami, najwięcej posypać przy brzegu, patrz FILM.
Następnie łyżeczką nakładać sos borówkowy przy samym brzegu bezy (nałożyć około 2/3 sosu). Na wierzchu ułożyć drugi blat bezowy, lekko docisnąć.

10. Na blat bezowy wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Łyżeczką wyłożyć resztę sosu borówkowego i posypać owocami. Na wierzchu położyć ostatnią bezę w kształcie kopczyka i lekko docisnąć. Tort posypać startą skórką z limonki i ozdobić listkami bazylii. Od razu podawać.

Udanych wypieków :)

TORT BEZOWY z borówką i limonką

TORT BEZOWY z borówką i limonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „TORT BEZOWY z borówką i limonką”

Dodaj komentarz