Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu kisiel z borówki amerykańskiej. Ma piękny, intensywny kolor i smakuje wybornie. Będzie to teraz jeden z moich ulubionych deserów:). Jest lekki, nie jest za słodki i delikatnie pachnie wanilią. Wspaniały deser na lato, bardzo polecam…
Kisiel borówkowy
Składniki na około 4-5 porcji:
750g borówki amerykańskiej
3 łyżki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody
1. Owoce umyć i osączyć. Połowę przesypać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i cukier wanilinowy. Owoce podgrzewać, mieszając i rozgniatając je widelcem (owoce puszczą sok).
2. Gdy owoce się zagotują, zmniejszyć ogień i gotować je przez około 4-5 minut, ciągle mieszając.
3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać ją do gotujących się owoców. Energicznie wymieszać i znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać pozostałe owoce i wymieszać.
4. Gotowy kisiel borówkowy rozlać do miseczek, można podawać na zimno i na ciepło. Przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany.
Smacznego:)
Mając 750 g borówki to można zarządzić:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Wyszedł pycha! :)
cieszę się, że smakował:) pozdrawiam serdecznie
Przepyszny! Kilka minut roboty a efekt zadziwiający :) Pozdrawiam i buszuje szukając innych przepisów!
myślę, że tak, pozdrawiam
Jeśli nie mam Borówek amerykańskich -czy można je zastąpić czernicami ?
polecam, jest pyszne, pozdrawiam serdecznie
super pomysł, na pewno będę robiła :)