Kisiel borówkowy

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu kisiel z borówki amerykańskiej. Ma piękny, intensywny kolor i smakuje wybornie. Będzie to teraz jeden z moich ulubionych deserów:). Jest lekki, nie jest za słodki i delikatnie pachnie wanilią. Wspaniały deser na lato, bardzo polecam…

kisiel borowkowy

Kisiel borówkowy
Składniki na około 4-5 porcji:
750g borówki amerykańskiej
3 łyżki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody

1. Owoce umyć i osączyć. Połowę przesypać do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i cukier wanilinowy. Owoce podgrzewać, mieszając i rozgniatając je widelcem (owoce puszczą sok).

2. Gdy owoce się zagotują, zmniejszyć ogień i gotować je przez około 4-5 minut, ciągle mieszając.

3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać ją do gotujących się owoców. Energicznie wymieszać i znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać pozostałe owoce i wymieszać.

4. Gotowy kisiel borówkowy rozlać do miseczek, można podawać na zimno i na ciepło. Przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany.

Smacznego:)

kisiel borowkowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Kisiel borówkowy”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.