Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem).
6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale one znikną, jak będziemy mieszać). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, czy używa Pani do ciasta maku całego czy mielonego?
cały mak, pozdrawiam
Na podany przepis ile potrzeba moreli w syropie?400g czy 820g
używamy całą puszkę, puszka waży 820g, pozdrawiam
Witam, dobrze rozumiem mak ma być całkowicie surowy? Nie moczymy go wcześniej ani nic z tych rzeczy. Prosto z opakowania odmierzyć szklankę i dodać?
tak cały, suchy, pozdrawiam
Pyszne,robiłam na Święta.Wszystko się udało bo Pani przepisy są dokładne i wszystko takie czytelne. Bardzo dziękuję, makowa panienka to moja ulubiona, moich gości też! Życzę dużo zdrowia w Nowym 2021 roku i nadal tej wspaniałej słodkiej pasji!
Ogromnie się cieszę, również wszystkiego dobrego w nowym roku!
Jeżeli bym chciała zrobić w tortownicy 25 cm i biszkopt przekroić tylko na pół na 2 części to zrobić biszkopt z połowy składników? Kremu też wtedy z połowy? :))
Czytałam dokładnie przepis, wszystko się udało! Jest ładniusia w wyglądzie i pyszna!!!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy orzechy mielic na pył?
nie muszą być na pył, drobno zmielić, pozdrawiam
Brzoskwinie wykładać na krem w połówkach czy jakoś je wcześniej pokroić?
ja bym je pokroiła na kawałeczki, pozdrawiam
w przepisie na krem podane są dwie mąki i duży budyń waniliowy, a w sposobie wykonania kremu tylko mąki więc jak ?
proszę dokładnie przeczytać przepis, pozdrawiam
Ile maku do ciasta? Nie znalazłam w składnikach.
1 szklanka maku, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj robie z czerwonymi porzeczkami bez orzechow…jest tyle mozliwosci
dziękuję za podpowiedź, chyba też tak zrobię :) pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast tego kremu mozna użyć krem karpatka? Bedzie pasować?
tak będzie pasować, pozdrawiam
Jeśli chciałabym zrobić w formie tortu z 3 blatów w tortownicy 26cm to wystarczy ta porcja na ciasto czy podwoić?
kremu wystarczy, ale biszkopt bym upiekła z 7 lub 8 jajek, pozdrawiam
Upiekłam.Pycha!!!!!!Super przepis
Orzechy całe czy siekane
150g zmielonych orzechów włoskich, pozdrawiam
A co z orzechami?
w punkcie 7. dodajemy orzechy do kremu, pozdrawiam
Nie doczytałam komentarzy i kupiłam mak mielony. Wyjdzie z takim, czy kupić drugi nie mielony? :)
nie trzeba, uda się z mielonym, pozdrawiam
Dziękuję :) I jeszcze jedno pytanie. Czy zamiast moreli mogą być brzoskwinie w puszce? Nie mogę w żadnym sklepie znaleźć moreli w syropie, chyba jakieś braki przedświąteczne ;)
mogą być brzoskwinie, pozdrawiam
Można prosić o wymiary blaszki?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Na wstepie chcialam podziekowac za przepisy. Upieklam juz kilka i naprawde wszystkie udaly sie. Ja zawsze robie dokladnie jak w przepisie w zwiazku z tym chcialam zapytac odnosnie maku. Czy dodajemy surowy mak, ani nie gotowany ani nie mielony?
mak surowy, nie mielony, pozdrawiam serdecznie
Witam czyli dobrze rozumiem kupuje mak surowy i przed dodaniem nie moczę go w wrzątku ani nic z tych rzeczy dodaje taki prosto z opakowania ?
tak surowy, pozdrawiam
Ciasto bardzo ładne :) Czy ten krem ma wyraźny smak orzechowy czy tylko lekko je czuć?
czuć orzechy w kremie, pozdrawiam
Ile gram ma mieć ta puszka moreli?
to taka większa puszka około 820g, pozdrawiam serdecznie
Biszkopt w połowie pieczenia opadł po środku tortownicy, jaka może być przyczyna? Nigdy się niespotkałam z taką sytuacją
bardzo mi przykro, nie wiem czemu się tak stało, pozdrawiam
Przepraszam, pisze ze mieszac zoltka z makiem i mlekiem .. juz czytalam ten przepis kilka razy i dopiero teraz zauwazylam…
nic nie szkodzi, pozdrawiam serdecznie
Dzien dobry,
w przepisie na krem jest napisane 4 zoltka a nie widze tego w przygotowaniu… czy to pomylka? Jesli tak to kiedy mam je dodac? Do budyniu czy do masla?
Dawno nie spotkałam przepisu, w którym wszystko jest tak wyjaśnione ze szczegółami, nie trzeba o nic pytać, jak na innych mw blogach ;) Dziękuję za smaczny przepis i życzę wesołych świąt!
bardzo się cieszę, również życzę Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie
czy można czymś zastąpić orzechy w masie ? np. wiórkami kokosowymi
tak, mogą być wiórki kokosowe, pozdrawiam
Witam :) Mam pytanie, ile maku dodajemy do ciasta?
jest napisane w przepisie, proszę dokładnie czytać, pozdrawiam
Cześć
Czy mak powinien być zmielony?
nie, bez mielenia, pozdrawiam
mak ma byc mielony czy nie
nie mielony, pozdrawiam
Witam a zamiast tego kremu z przepisu mogę zastąpić kremem z chałwy i masy krówkowej?
chyba tak, pozdrawiam
makowa panienka bez maku …nieeee – bez przesady ;)
nie rozumiem o co chodzi, w przepisie jest mak, proszę czytać dokładnie, pozdrawiam
Chciałam prosić o radę.Makową panienkę chcę zrobić w okrągłej tortownicy i podać jako tort.Czy będzie się dobrze kroić?Chcę zamiast masy budyniowej dać ubitą śmietanę usztywnioną serkiem mascarpone i na wierzch również rozetki zrobić z takiej masy,będzie ok??
myślę, że tak powinno być dobrze, tylko proszę nie używać serka z biedronki, pozdrawiam
przepysne to ciastko
a mozna zrobic bez maku?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja mam dziwne pytanie. Ciasto nazywa się makowa panienka a maku używamy tylko do posypania, przy czym na zdjęciu ewidentnie widać więcej maku wiec jakas pomylka czy nie doczytałam czegoś w przepisie.
w punkcie 3. dodajemy mak do biszkoptu, pozdrawiam
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Chcialam zapytac jakiej wielkosci jest blaszka ?
na pewno będzie pyszne, pozdrawiam serdecznie
ja zamiast brzoskwin dodam troskawki a co tam
miło mi, wtyczka chwilowo nie działa, ponieważ wyskakiwały błędy, ale za jakiś czas znowu będzie,
pozdrawiam serdecznie
przepraszam za głupie pytanie, ale czy się mylę, czy zniknęła możliwość wydruku przepisów? wszystkie mam ładnie w segregatorku wydrukowane, a teraz jakoś wersji „do druku” nie widzę – może to starość??
A makowa panienka jest przecudnym, przepięknym i przepysznym ciastem. Będzie na komunii za kilka dni, i będą jeszcze inne wypieki stąd bo są zwyczajnie nadzwyczajne.
jak najbardziej wiśnie będą dobre, będzie pysznie, pozdrawiam serdecznie
Witam :)
Ciacho upiekłam i ja :)
Wygląda okazale, ale w/g mnie jest bardzo, ale to bardzo delikatne w smaku.
Muszę zrobić próbę z jakimś kwaśniejszym owocem … może wiśnie???
Myślę, że to dobry pomysł i taka wersja smakowa doda trochę „pazura” temu wypiekowi.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
ciasto pyszne, delikatne, zamiast kremu z przepisu i moreli użyłam kremu karpatkowego i brzoskwiń i też jest bardzo dobre. polecam!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto pięknie wygląda i super smakuje. Wiem, bo zrobiłam:) Było rewelacyjne. Dziękuję za kolejny świetny przepis.
Szaszka: – tak, można użyć tortownicy,
śmietana może być z kartonu ja tylko takiej używam, ja tak na 600g dodaje tylko jeden fix, ale w upalne dni dodałabym dwa,
Wercia: tak, można użyć tortownicy,
to śmietanka z kartonu Łowicz 36%, ja ją ważę na wadze dlatego w gramach, pakowana jest po 250g i 500g,
pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie czy smietana moze byc z kartona i w jakich ilosciach ja uzuc z fixem
Witam a czy mozna uzyc tortownicy zamiast zwyklej prostokatnej blaszki ?
witam a czy zamiast blaszki prostokatnej mozna uzyc tortownicy i ta smietana ma byc w gramach czy ml czyli w kartonie te 36% ?
Witam a ta śmietana 36% w kartonie co ma chyba 300 ml to jest ta śmietana kremowka bo tam jest podane 600-650 g
Dzień dobry, tak można użyć budyniu,
dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, mieszkam za granicą, nie mam mąki ziemniaczanej. Czy można pominąć tę mąkę albo zastąpić jakimś innym składnikiem (np. budyniem waniliowym?). Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Dzis byla u nas makowa panienka ,lubie ja,dziekuje za przepis -pozdrawiam .
Bardzo pyszna Polecam
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę, również życzę szczęśliwego Nowego Roku pozdrawiam ciepło:)
Przepis wypróbowany, ciasto pyszne. Mąż się domaga, żeby jeszcze raz zrobić :)
Szczęśliwego Nowego Roku :)
życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam ciepło
Makowa Panienka z Twojego przepisu wykonana, odpoczywa w lodówce, dziękuję za ten przepis :-) fajnie, że na dużą blachę, wygląda cudnie, a kremy są pyszne, ciekawa jestem tego połączenia z morelą,Wesołych Świąt!
dziękuję również Wesołych, Cudownych Świąt!
Przepiękna jest ta panienka :D Mak nadaje jej całego uroku :)
Zdrowych i Wesołych Świąt :*
Patrząc na te makowa panienka wygląda jak zima za oknem
tak mogą być brzoskwinie, tylko proszę je trochę pokroić, pozdrawiam
eres fenomenala cariño, felices fiestas :)
piękna ta makowa panienka :-)
kolejne ciasto do zrobienia wyglada smacznie i jest na pewno delikatne
Witam. Chcialam zapytać czy zamiast moreli można dodać brzoskwinie? Pozdrawiam
Na 100% tylko morele. Z innymi owocami nie wyjdzie.
Robiłam z brzoskwiniam. Wyszło!!!
Jak pięknie wygląda! :) I jaka fajna nazwa! :)