Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami

Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…

ciasto-z-makiem

Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem).

6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale one znikną, jak będziemy mieszać). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.

9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.

12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-z-makiem2

Print Friendly, PDF & Email

64 myśli na temat „Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami

  1. Makowa Panienka z Twojego przepisu wykonana, odpoczywa w lodówce, dziękuję za ten przepis :-) fajnie, że na dużą blachę, wygląda cudnie, a kremy są pyszne, ciekawa jestem tego połączenia z morelą,Wesołych Świąt!

  2. Dzień dobry, mieszkam za granicą, nie mam mąki ziemniaczanej. Czy można pominąć tę mąkę albo zastąpić jakimś innym składnikiem (np. budyniem waniliowym?). Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!

  3. Szaszka: – tak, można użyć tortownicy,
    śmietana może być z kartonu ja tylko takiej używam, ja tak na 600g dodaje tylko jeden fix, ale w upalne dni dodałabym dwa,

    Wercia: tak, można użyć tortownicy,
    to śmietanka z kartonu Łowicz 36%, ja ją ważę na wadze dlatego w gramach, pakowana jest po 250g i 500g,

    pozdrawiam

  4. Ciasto pięknie wygląda i super smakuje. Wiem, bo zrobiłam:) Było rewelacyjne. Dziękuję za kolejny świetny przepis.

  5. ciasto pyszne, delikatne, zamiast kremu z przepisu i moreli użyłam kremu karpatkowego i brzoskwiń i też jest bardzo dobre. polecam!

  6. Witam :)

    Ciacho upiekłam i ja :)
    Wygląda okazale, ale w/g mnie jest bardzo, ale to bardzo delikatne w smaku.
    Muszę zrobić próbę z jakimś kwaśniejszym owocem … może wiśnie???
    Myślę, że to dobry pomysł i taka wersja smakowa doda trochę „pazura” temu wypiekowi.

  7. przepraszam za głupie pytanie, ale czy się mylę, czy zniknęła możliwość wydruku przepisów? wszystkie mam ładnie w segregatorku wydrukowane, a teraz jakoś wersji „do druku” nie widzę – może to starość??
    A makowa panienka jest przecudnym, przepięknym i przepysznym ciastem. Będzie na komunii za kilka dni, i będą jeszcze inne wypieki stąd bo są zwyczajnie nadzwyczajne.

  8. miło mi, wtyczka chwilowo nie działa, ponieważ wyskakiwały błędy, ale za jakiś czas znowu będzie,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Ja mam dziwne pytanie. Ciasto nazywa się makowa panienka a maku używamy tylko do posypania, przy czym na zdjęciu ewidentnie widać więcej maku wiec jakas pomylka czy nie doczytałam czegoś w przepisie.

  10. Chciałam prosić o radę.Makową panienkę chcę zrobić w okrągłej tortownicy i podać jako tort.Czy będzie się dobrze kroić?Chcę zamiast masy budyniowej dać ubitą śmietanę usztywnioną serkiem mascarpone i na wierzch również rozetki zrobić z takiej masy,będzie ok??

  11. Dawno nie spotkałam przepisu, w którym wszystko jest tak wyjaśnione ze szczegółami, nie trzeba o nic pytać, jak na innych mw blogach ;) Dziękuję za smaczny przepis i życzę wesołych świąt!

  12. Dzien dobry,
    w przepisie na krem jest napisane 4 zoltka a nie widze tego w przygotowaniu… czy to pomylka? Jesli tak to kiedy mam je dodac? Do budyniu czy do masla?

  13. Biszkopt w połowie pieczenia opadł po środku tortownicy, jaka może być przyczyna? Nigdy się niespotkałam z taką sytuacją

Dodaj komentarz

.