Bardzo smaczny, lekki tort cytrynowy z bitą śmietaną. Na stałe zagości w moim repertuarze. Biszkopt jest puszysty i wystarczająco wilgotny. Polecam nasączyć go cytrynowym likierem. Całość delikatna, orzeźwiająca, nie za słodka, tort rozpływa się w ustach. Krem jest przygotowany w dość interesujący sposób. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, za który bardzo dziękuję, oczywiście go zmodyfikowałam:), ale podstawy zostały. Bardzo polecam…
Tort cytrynowy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku (niekoniecznie)
Krem:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
130g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
Do nasączenia:
3/4 szklanki cytrynowego likieru Limoncello (można zastąpić posłodzoną herbatą z cytryną lub posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
Wierzch i boki:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru Limoncello
2 łyżki soku z cytryny
fix do śmietany
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
żółty barwnik spożywczy
żółta posypka cukrowa
wiórki białej czekolady
Krem:
1. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać, powstanie rzadki kisiel. Kisiel zakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić go do lodówki na całą noc.
Biszkopt:
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można z fixem) i dodać cytrynowy kisiel, dokładnie wymieszać.
9. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 likieru. Nałożyć na niego 1/3 kremu, wyrównać i położyć drugi krążek ciasta. Nasączyć go likierem i nałożyć połowę pozostałego kremu. Na wierzch nałożyć trzeci krążek ciasta.
10. Ostatni krążek ciasta nasączyć likierem, posmarować jego wierzch i boki tortu pozostałym kremem, będzie to cienka warstwa. Tort odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (ja odstawiłam na całą noc).
Wierzch i boki:
11. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżki) i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać likier wymieszać. Do żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę śmietanki i rozmieszać. Następnie wlać ją do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
13. Odłożyć około 4-5 łyżek śmietany, do pozostałej dodać żółty barwnik spożywczy, wymieszać.
Gotowym żółtym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Odłożoną śmietanę (białą) przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (końcówka Wilton 22) i zrobić na wierzchu tortu białe rozetki. Pozostały żółty krem przełożyć również do woreczka z metalową końcówką (Wilton 2A) i wycisnąć żółte rozetki (kuleczki). Tort ozdobić żółtą posypką cukrową i posypać wiórkami białej czekolady.
Tort cytrynowy przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Na jaką wielkość foremki podany jest przepis? Chciałabym zrobic tort w formie 30cm, o ile powinnam zwiększyc proporcje?
ten limonella to wodka cytrynows do tego tortu
Witam
piekłam tort parę razy. jest przepyszny.
W lecie udekorowałam świeżymi owocami, w zasadzie wszystkie dobrze się komponują z kremem cytrynowym.
Moja córka stwierdziła, że to najlepszy tort jaki w życiu jadła.
Super przepis.
Dzień dobry, czy można zastąpić czymś limoncello na wierzch i boki tortu?
Tort jest prze, przepyszny. Biszkopt doskonały i delikatny cytrynowy krem.
Ja dzisiaj piekę trzeci raz , nieraz zamiast kremem dekoruję owocami umieszczonymi na masie śmietanowej .
Naprawdę polecam , wszyscy się zajadają i duzi i maluchy.
To był mój pierwszy zupełnie samodzielny tort z przepisu.
Udał się,naprawdę.Biszkopt nie opadł- co dla mnie jest cudem, krem smaczny.
Bardzo dziękuję za przepis i prowadzenie za rękę przy wykonywaniu całości. Piekłam w formie kwadratowej 26×26, bo taką miałam.
Pozdrawiam.
elizka seniorka
bardzo się cieszę, również pozdrawiam
Dzień dobry,
Czy można użyć żelatyny w listkach? Jak wtedy przeliczyć? Wymoczyć ja, odcisnąć i dopiero dodać?
Z góry dziękuję za odpowiedź
listek waży około 2 gramy, proszę je zważyć, jak żelatynę sypką, żeby było jej tyle samo, można ją odcisnąć, pozdrawiam serdecznie
Czy po dodaniu kisielu cytrynowego do śmietanki mieszamy mikserem?
tak mikserem, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ten tort na urodziny córki. Jesteśmy wege i nie bardzo wiem, jak poradzić sobie z ta żelatyną. Zwykle unilam po prostu takich przepisów. Domyślam się, że mogę zastąpić żelatynę agarem? Czy podpowie mi Pani, jak to zrobić? Czy w ogóle można pominąć ten krok lub zastąpić żelatynę jeszcze jakimś innym skladnikiem? W jakiej ilości? Pomocy! :-)
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% to ile ml?
Planuję zrobić ten tort na 50 mojej mamy, ale zastanawiam się nad szczegółami. Ciasto sporo musi postać w lodówce, więc jeśli tort musi być gotowy na 12.09, to czy powinnam zacząć już 09.09?
około 620ml, można zacząć 9.09, pozdrawiam
Witam, tort robiłam już 3 razy jest pyszny!
Szykuje się większa impreza i chciałabym zrobić go na tortownicę o średnicy 28cm. Czy proporcje biszkoptu zwiększyć o 1/3/?
Pozdrawiam
R
tak 1/3 pozdrawiam
prosze powiedziec ile to szklanka w Pani przepisach? nie umiem znalezc na stronie
250ml, pozdrawiam
Tort zrobilam na 20ste urodziny syna.. troche zmodyfikowalam, przelozylam dżemem wiśniowym i dodałam maliny do kremu .. wyszedł wyśmienity .. pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tort super ,na drugi dzień był jeszcze lepszy.Zast5anawima sie czy można by zrobi kisiel z przetartych malin.
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, czy można zamiast kisielu cytrynowego dodać gotowy lemon curd?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy daje sie dwa kremy na wierzch i boki? Tak zrozumialam z przepisu.
tak dwa, pozdrawiam
Witam, kisiel wyszedł mi dość gesty czy nie będzie problemu zmieszać go z ubitą śmietana 😉 pozdrawiam
Witam-mam pytanie na jaka dużą tortownicę jest ten przepis?
pozdrawiam
tortownica o średnicy 25cm pozdrawiam
Witam, mam 2 pytania, sok cytrynowy dopelnilam do 130 ml wodą. Kisiel wyszedl bardzo gesty, pisalo ze ma byc rzadki. Drugie pytanie to czy to ma byc dwa kremy na wierzch i boki? Dobrze zrozumialam?
dwa kremy, jak wyszedł gęsty to nie szkodzi i tak się uda, pozdrawiam