Ciemny bogaty keks

Dzisiaj przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland, które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Keks prezentuje się bardzo okazale i przypomina angielskie „fruit cake”. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes).

ciemny keks1

Ciemny bogaty keks
Składniki:
Ciasto:
250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek
5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
150g ciemnego cukru – dark muscovado
200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca
3 duże jajka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
40g masła – roztopionego
Wierzch:
60g orzechów włoskich
60g orzechów nerkowca
60g żurawiny
60g kandyzowanych wiśni
60g cukru
60g masła
2łyżki naturalnego miodu
Dodatkowo:
cukrowe gwiazdki do ozdoby

ciemny keks2

1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc.

2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać suszone owoce i wymieszać.

4. Piekarnik nastawić na 150°C na funkcji góra-dół.

5. W drugiej misce ubić jajka, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.

6. Jajka dodać do suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia składników.

7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Po 40 minutach proszę ciasto nakryć folią, żeby z wierzchu za bardzo się nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (keks będzie niewysoki, prawie w ogóle nie rośnie).
Ostygnięty keks wyjąć z blaszki.

Wierzch:
9. Do rondelka z grubym dnem dodać masło, miód, cukier i zagotować.
Gotować przez około 2-3 minuty. Dodać bakalie i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

ciemny keks3

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do “Ciemny bogaty keks”

Dodaj komentarz