Wspaniały tort miodowo – orzechowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów, zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska).
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g naturalnego miodu
120g cukru pudru
100g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
1 łyżka wody
Krem orzechowy:
170-190g cukru pudru
200g masła w temperaturze pokojowej
150g zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
1 duży cukier wanilinowy 30g
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
2-3 łyżki powideł śliwkowych
połówki orzechów włoskich do ozdoby
zmielone orzechy do posypania
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.
2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą.
3. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C) przez około 10-11 minut, aż się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika proszę odstawić ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta.
Krem orzechowy:
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać.
5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich i posypać zmielonymi orzechami. Tort odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Udanych wypieków:)
znam ten przepis i wiem że wszystkim będzie smakować a im szybciej się go upiecze tym będzie lepszy na okazję za parę dni.Tym razem mam problem ponieważ muszę dzisiaj upiec placki a nie mam obranych ze skórek orzechów czy ktoś zna dobrą metodę na obieranie ?