Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy

Wspaniały tort miodowo – orzechowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów, zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska).

Tort miodowo – orzechowy

Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g naturalnego miodu
120g cukru pudru
100g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
1 łyżka wody
Krem orzechowy:
170-190g cukru pudru
200g masła w temperaturze pokojowej
150g zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
1 duży cukier wanilinowy 30g
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
2-3 łyżki powideł śliwkowych
połówki orzechów włoskich do ozdoby
zmielone orzechy do posypania

tort orzechowo miodowy3

Ciasto:

1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.

2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą.

3. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160oC) przez około 10-11 minut, aż się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika proszę odstawić ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta.

Krem orzechowy:

4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać.

5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.

7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich i posypać zmielonymi orzechami. Tort odstawić na całą noc w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort miodowo – orzechowy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy”

  1. Powidła to idealny dodatek do orzechowej nuty. Tort jest tak piękny i równy, że aż trudno uwierzyć, że nie jest z plastiku :D Warstwy też robią wrażenie. Dobrze, że blaty są pieczone osobno bo nigdy nie udałoby nam się podzielić je tak równo z jednego ciasta :P
    U nas również kilka dni temu był tort maksymalnie orzechowy :D A do tego bezglutenowy, więc zainteresowanych zapraszamy ;)

    Odpowiedz
  2. Pyszny tort! Akurat szukałam czegoś na urodziny córki i lepiej trafić nie mogłam. Łatwy do zrobienia. Smakował wszystkim – i dzieciom i dorosłym.

    Odpowiedz
  3. haha :D tak :D Namówiłem hihi :D
    Tort polecam bo jest zarąbisty, niby mały ale daje czadu nawet przy tuzinie ludzi :)
    Pozdrowionka :)

    Odpowiedz
  4. Przypadkowo wpadłam na bloga ale już widzę, że będę odwiedzać częściej. Ja mam takie nietypowe pytanie: gdzie można kupić taką paterę:-)?

    Odpowiedz
  5. Jestem pod ogromnym wrażeniem!!
    Tort cudowny………….przepyszny…………..
    smakował wszystkim
    Ja wałkując, jednak użyłam folii, i poszło mi naprawdę bardzo sprawnie, piekłam 8 minut i użyłam dżemu z czarnej porzeczki ….. Wpisuję na liste ulubionych ciast!!!
    Aha i nie wygląda, el robi się naprawdę mega szybko

    Odpowiedz
  6. Tort przepyszny! Podbił serca wszystkich gości! Na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Dziękuję za inspirację Mała Cukierenko, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Najlepsze ciasto jakie jadłam ! Z racji tego że zrobienie go zajmuje bardzo dużo czasu robię je tylko raz do roku na święta , ale może dzięki temu smakuje tak wyśmienicie

    Odpowiedz
  8. Witam tort wygląda super skusiłam się i go ostatnio zrobiłam. Jednak co do kremu to nie moje smaki. Zrobiłam go ostatnio i nie jestem zachwycona połączenie kwaśnej smietany, orzechów, cytryny i cukru pudru to nie mój klimat.

    Odpowiedz
  9. Tort zrobiony. Wyszedł pyszny, chociaż mega słodki, ale taki powinien być chyba tort- słodki i jedzony w niewielkich ilościach. Wszyscy się zajadali. Wpisuję na listę moich wypieków.

    Odpowiedz
  10. znam ten przepis i wiem że wszystkim będzie smakować a im szybciej się go upiecze tym będzie lepszy na okazję za parę dni.Tym razem mam problem ponieważ muszę dzisiaj upiec placki a nie mam obranych ze skórek orzechów czy ktoś zna dobrą metodę na obieranie ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.