Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia 1

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.

2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.

4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

62 komentarze do “Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia”

  1. Witam goraco, dzis ja zabieram sie za ten torcik tylko ze mam brzoskwinie z puszki mam nadzieje ze Nie popsuje,pozdrawiam cieplutko i zycze milej niedzieli xxx

    Odpowiedz
  2. witam serdecznie,
    na zdjęciach torcik wygląda cudownie! zamierzam go zrobić, jednak mam jedno pytanie – czy do śmietany dodajemy żelatyny?
    pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  3. Przykro mi ale jak wchodzę w ten link, to zdjęcia mi się nie wyświetlają,
    czy muszę się tam zarejestrować żeby je zobaczyć?
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. MAŁA CUKIERENKO – Ciasto niesamowite, mąż nie mógł się oprzeć i siłą zabrałam mu 4 kawałek, bo na noc to nie zdrowo aż tyle jeść :) Niebo w gębie – na pewno będę częściej je robić, jest niesamowicie łatwe i szybkie :)

    Odpowiedz
  5. tak masa robi się szybko gęsta,
    ma Pani rację 200ml śmietanki,
    mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało i że się udało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Piękny twój torcik :) Mój właśnie jest w lodówce i się chłodzi :))) Mam dwa pytanka.
    Gdy podgrzałam nektar bananowy i wlałam do niego budyń wymieszany z nektarem, masa w garnku stała się momentalnie bardzo gęsta i przyklejała się do ścian garnka i łyżki, czy tak powinno się dziać? I drugie moje pytanie. W przepisie jest 200g śmietanki kremówki 30%, czy nie powinno być 200ml? Bo jak zrobiłam 200g to tego białego kremu wyszło strasznie maluteńko i nie wystarczyłoby na posmarowanie całego ciasta, piekłam w formie okrągłej 25cm, więc postanowiłam zrobić z 200ml i dodać później to co zrobiłam z 200g :) czemu miałoby się zmarnować… nie wiem jeszcze jaki smak wyszedł tego ciacha, dziś będziemy konsumować, więc na pewno się odezwę :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Dziekuję za odpowiedz.Przychodziły mi dziwne mysli do glowy-jak wycisnac sok z banana.A jak widac sok z banana to banalna sprawa.Chyba sie dzisiaj skusze na ten deser.Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz