Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Na pewno się uda, dziękuję i również życzę udanej niedzieli,
pozdrawiam ciepło
Witam goraco, dzis ja zabieram sie za ten torcik tylko ze mam brzoskwinie z puszki mam nadzieje ze Nie popsuje,pozdrawiam cieplutko i zycze milej niedzieli xxx
to super:) cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Torcik jest przepyszny, zrobiłam go już cztery razy :D I nawet Teściowa była zachwycona! ;) Pozdrawiam
witam,
nie dodajemy żelatyny do śmietany,
pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie,
na zdjęciach torcik wygląda cudownie! zamierzam go zrobić, jednak mam jedno pytanie – czy do śmietany dodajemy żelatyny?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Przykro mi ale jak wchodzę w ten link, to zdjęcia mi się nie wyświetlają,
czy muszę się tam zarejestrować żeby je zobaczyć?
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko przyszłam się pochwalić swoim torcikiem :)
Wrzuciłam 2 fotki :)
http://www.garnek.pl/budrys3/24917939/torcik-z-brzoskwiniami-i-bezami
Pozdrawiam
ogromnie mnie to cieszy, wspaniale że się udało i smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
MAŁA CUKIERENKO – Ciasto niesamowite, mąż nie mógł się oprzeć i siłą zabrałam mu 4 kawałek, bo na noc to nie zdrowo aż tyle jeść :) Niebo w gębie – na pewno będę częściej je robić, jest niesamowicie łatwe i szybkie :)
tak masa robi się szybko gęsta,
ma Pani rację 200ml śmietanki,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało i że się udało,
pozdrawiam serdecznie
Piękny twój torcik :) Mój właśnie jest w lodówce i się chłodzi :))) Mam dwa pytanka.
Gdy podgrzałam nektar bananowy i wlałam do niego budyń wymieszany z nektarem, masa w garnku stała się momentalnie bardzo gęsta i przyklejała się do ścian garnka i łyżki, czy tak powinno się dziać? I drugie moje pytanie. W przepisie jest 200g śmietanki kremówki 30%, czy nie powinno być 200ml? Bo jak zrobiłam 200g to tego białego kremu wyszło strasznie maluteńko i nie wystarczyłoby na posmarowanie całego ciasta, piekłam w formie okrągłej 25cm, więc postanowiłam zrobić z 200ml i dodać później to co zrobiłam z 200g :) czemu miałoby się zmarnować… nie wiem jeszcze jaki smak wyszedł tego ciacha, dziś będziemy konsumować, więc na pewno się odezwę :) Pozdrawiam
Dziekuję za odpowiedz.Przychodziły mi dziwne mysli do glowy-jak wycisnac sok z banana.A jak widac sok z banana to banalna sprawa.Chyba sie dzisiaj skusze na ten deser.Pozdrawiam
w każdym większym supermarkecie w kartonie powinien być dostępny, ja użyłam tego http://mirko24.pl/product.php?id_product=568 to nektar, niby 100% sok bananowy,
pozdrawiam
co to znaczy SOK BANANOWY?skąd taki wziąć?