Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami – Przepyszny, zdrowy deser z mnóstwem soczystych, aromatycznych owoców. Przygotowanie zajmuję tylko chwilę, a cieszymy się fantastycznym smakiem zapiekanych malin i brzoskwiń pod maślaną kruszonką z migdałami. Wygląda apetycznie i ma ładny rubinowy kolor. Bardzo dobrze z owocami komponują się goździki, dodanie odrobinę wzbogaca smak i zapach. Bardzo smaczna, owocowa zapiekanka, która świetnie smakuje na ciepło z lodami, polecam…

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami
Składniki:
100g mąki
100g zimnego masła
100g zmielonych migdałów
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70g cukru pudru
500g malin
700g brzoskwiń
Dodatkowo:
lody

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

1. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać posiekane masło i rozcierać łyżką lub palcami, aż utworzą się grudki (kruszonka), wstawić do lodówki.

2. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.

3. Wymieszać razem cukier puder, mąkę ziemniaczaną i goździki, dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego (piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 24cm). Na wierzchu poukładać maliny i posypać kruszonką wyjętą z lodówki.

4. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 35 minut. Najlepiej podawać kruszonkę jeszcze ciepłą z lodami.

Smacznego:)

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Kruszonka z malinami i brzoskwiniami”

  1. O tak tak, pycha. Ja właśnie skończyłam tłumaczyć przepis na gruszki pod kruszonką. Jutro robię już nie mogę się doczekać kiedy zatopię w niej łychę i będę się bez wyrzutów sumienia obiadała ;)

  2. Na pewno spróbuję (inny przepis z Pani strony wyszedł już znakomicie), bo poluję na wszystko, co jest możliwe do wykonania bez jajek – ze względu na silną alergię domowników :-( Przydałby się dział nie tylko „bez glutenu”, ale również „bez jajek”. Pozdrawiam i dziękuję!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.