Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami


Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Self).



składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się  przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)


90 thoughts on “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

  1. Chciałabym dodać na wierzch kruszonkę, czy mogę to zrobić bez obaw że obciąży ona ciasto? Obawiam się trochę zakalca – ciasta na jogurcie bywają kapryśne :(

  2. Ja bym do tego ciasta nie dodawała już kruszonki, bo ono ma dużo owoców, więc może być zakalec z kruszonką,
    pozdrawiam ciepło

  3. Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt wspaniały! Smaczne, puszyste, pachnące. Jeszcze nie raz się na nie zdecyduję, dzięki za świetny przepis :)

  4. Śpieszę z następnym komentarzem. Kolejne genialne ciasto, które miałam przyjemność upiec. Jestem zachwycona wszystkim co proponujesz. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu. Cudownie pachnie i jest wilgotne co bardzo mi odpowiada.Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam i tutaj moja skromna prośba z chęcią poznałabym więcej przepisów z użyciem jogurtu. Uwielbiam tę stronę bo wiele się dzięki niej uczę. Pozostaje tylko prosić o więcej. Dziekuję losowi,że Cię znalazłam droga autorko bo mam znacznie słodsze życiea:-D

  5. Droga cukierenko te przepisy mam już przejrzane jednak zachłanność powoduje, że chciałabym więcej;-) nie mogę doczekać się weekendu bo do testu pójdzie jagodowe ciasto z białą czekoladą i migdałami. Dam znać jak wyszło. Kurcze masz tyle znakomitych propozycji,że nie wiem na co się decydować. Pozdrawiam ciepło.

  6. Spróbowałam wykonać ciasto z większej ilości skladników o 1/3, ale zamiast jogurtu dałam maślankę. Masło po tym jak ostygło dodałam do maslanki i jajek i zrobily się grudki. Czy ciasto wyjdzie?przekonamy się po 20 min juz troszke u góry sie jakby przypala, zamiast owocow dodalam dzem, pozdrawiam

  7. Ciasto po upieczeniu wyszlo calkiem dobre, ale miało kolor babki ziemiaczanej a na gorze wygladało jak murzynek pewnie przez moj zepsuty piekarnik. Ogólnie przepis polecam, ponieważ ciasto jest smaczne konsystencja ciasta wyszla rowniez niczego sobie, ale na pewno nie wyszło to co oczekiwałam.

  8. Zastanawiam się nad dodaniem do ciasta truskawek zamiast malin, bo mamy teraz na nie idealną porę! :) Czy ktoś może próbował i czy wyszło?

  9. Upiekłam dziś również i to ciasto, niestety u mnie nie ma tak ładnego koloru tylko jest jakieś takie burę?! Chyba lepiej gdyby się maliny dodawało pod koniec mieszania ciasta bo tak to one się rozwalają puszczają sok i ciasto traci ładny kolor, w smaku jak najbardziej ok ale wygląd nie za bardzo :(

  10. dzień dobry, chciałabym upiec to ciasto, ale nie mam w domu jogurtu i chciałabym użyć mleka. co zrobić w takiej sytuacji – dać go mniej? czy dodać więcej mąki?

    pozdrawiam

  11. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto jakie upiekłam! Zamiast malin to dodałam owoce leśne – wyszło pycha. Lekkie ciasto idealne na niedzielną poranną kawę. Dziękuję i pozdrawiam!

  12. Zrobiłam w wersji bez owoców, bo nie miałam, a wierzch polałam rozpuszczoną w mleku czekoladą deserową z odrobiną wiórków kokosowych, wszyscy byli zachwyceni, Mała Cukierenko jesteś genialna :)

  13. Bardzo spodobał mi się Pani przepis, dzisiaj próbowałam zrobić w wersji z brzoskwiniami zamiast malin. Dokładnie odmierzyłam składniki, robiłam wg przepisu, w piekarniku było śliczne, w momencie gdy wyłączyłam, wszystko opadło i ciasto ma jakieś 3 cm… :[
    Co mogłam zrobić źle? Proszę o wskazówki, dopiero raczkuję z wypiekami i coraz bardziej się zniechecam… Pozdrawiam!

  14. mogło być za krótko pieczone, tak wygląda, że za krótko, proszę piec o 10-15 minut dłużej, owoce też mogły być za ciężkie, ale raczej to pierwsze, pozdrawiam

  15. Powyżej jest informacja że z mrożonymi też można. Nie , nie można , maliny rozlatują się całkowicie podczas mieszania (robiłam dokładnie jak w przepisie) i zamiast placka robi się breja. Właśnie całe ciasto poszło do kosza. Stracony czas i pieniądze

Dodaj komentarz

.