Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. Witam, ciasto wyszło bardzo mokre i wlaśnie mam pytanie jak rozpoznać czy to był zakalec czy po prostu wyszło takie mokre? Bardzo smaczne było :) Planuje upiec je jeszcze raz więc chyba zostawię na dlużej w piekarniku tym razem.

    Odpowiedz
  2. Patrząc na ten przepis, ślinka mi pociekła :-) Chętnie wypróbowałabym w weekend, ale zanim, to dopytam: czy to ciasto wyjdzie, jeśli zamiast zwykłej mąki użyję pełnoziarnistej? Jest diabetyk w domu, więc chciałabym, żeby też mógł zjeść (dodatkowo przy zamianie cukru na ksylitol, oczywiście :-)).
    Będę wdzięczna za podpowiedź :-)

    Odpowiedz
  3. Było tak pyszne, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec drugie! Jestem z tych niepieczących, także bardzo dziękuję za przepis ❤

    Odpowiedz

Dodaj komentarz