Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. Witam, ciasto wyszło bardzo mokre i wlaśnie mam pytanie jak rozpoznać czy to był zakalec czy po prostu wyszło takie mokre? Bardzo smaczne było :) Planuje upiec je jeszcze raz więc chyba zostawię na dlużej w piekarniku tym razem.

    Odpowiedz
  2. Patrząc na ten przepis, ślinka mi pociekła :-) Chętnie wypróbowałabym w weekend, ale zanim, to dopytam: czy to ciasto wyjdzie, jeśli zamiast zwykłej mąki użyję pełnoziarnistej? Jest diabetyk w domu, więc chciałabym, żeby też mógł zjeść (dodatkowo przy zamianie cukru na ksylitol, oczywiście :-)).
    Będę wdzięczna za podpowiedź :-)

    Odpowiedz
  3. Było tak pyszne, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec drugie! Jestem z tych niepieczących, także bardzo dziękuję za przepis ❤

    Odpowiedz
  4. Powyżej jest informacja że z mrożonymi też można. Nie , nie można , maliny rozlatują się całkowicie podczas mieszania (robiłam dokładnie jak w przepisie) i zamiast placka robi się breja. Właśnie całe ciasto poszło do kosza. Stracony czas i pieniądze

    Odpowiedz
    • Robiłam z mrożonymi wiśniami. Logicznym jest, że zmieszanie mrożonych czy świeżo rozmrożonych owoców z ciastem doprowadzi do puszczenia przez nie wody, dlatego ja najpierw rozmroziłam swoje wiśnie, a później wrzucałam je pojedynczo do wylanego na blaszkę ciasta, później przykryłam jeszcze kilkoma łyżkami ciasta i na wierzch również wrzuciłam kolejne wiśnie. Wyszło super. Trzeba tylko pomyśleć przed pieczeniem i zastanowić się nad konsekwencjami dalszych czynów.

      Odpowiedz
  5. mogło być za krótko pieczone, tak wygląda, że za krótko, proszę piec o 10-15 minut dłużej, owoce też mogły być za ciężkie, ale raczej to pierwsze, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bardzo spodobał mi się Pani przepis, dzisiaj próbowałam zrobić w wersji z brzoskwiniami zamiast malin. Dokładnie odmierzyłam składniki, robiłam wg przepisu, w piekarniku było śliczne, w momencie gdy wyłączyłam, wszystko opadło i ciasto ma jakieś 3 cm… :[
    Co mogłam zrobić źle? Proszę o wskazówki, dopiero raczkuję z wypiekami i coraz bardziej się zniechecam… Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam w wersji bez owoców, bo nie miałam, a wierzch polałam rozpuszczoną w mleku czekoladą deserową z odrobiną wiórków kokosowych, wszyscy byli zachwyceni, Mała Cukierenko jesteś genialna :)

    Odpowiedz
  8. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto jakie upiekłam! Zamiast malin to dodałam owoce leśne – wyszło pycha. Lekkie ciasto idealne na niedzielną poranną kawę. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  9. dzień dobry, chciałabym upiec to ciasto, ale nie mam w domu jogurtu i chciałabym użyć mleka. co zrobić w takiej sytuacji – dać go mniej? czy dodać więcej mąki?

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Upiekłam dziś również i to ciasto, niestety u mnie nie ma tak ładnego koloru tylko jest jakieś takie burę?! Chyba lepiej gdyby się maliny dodawało pod koniec mieszania ciasta bo tak to one się rozwalają puszczają sok i ciasto traci ładny kolor, w smaku jak najbardziej ok ale wygląd nie za bardzo :(

    Odpowiedz
  11. Zastanawiam się nad dodaniem do ciasta truskawek zamiast malin, bo mamy teraz na nie idealną porę! :) Czy ktoś może próbował i czy wyszło?

    Odpowiedz
  12. Ciasto po upieczeniu wyszlo calkiem dobre, ale miało kolor babki ziemiaczanej a na gorze wygladało jak murzynek pewnie przez moj zepsuty piekarnik. Ogólnie przepis polecam, ponieważ ciasto jest smaczne konsystencja ciasta wyszla rowniez niczego sobie, ale na pewno nie wyszło to co oczekiwałam.

    Odpowiedz
  13. Spróbowałam wykonać ciasto z większej ilości skladników o 1/3, ale zamiast jogurtu dałam maślankę. Masło po tym jak ostygło dodałam do maslanki i jajek i zrobily się grudki. Czy ciasto wyjdzie?przekonamy się po 20 min juz troszke u góry sie jakby przypala, zamiast owocow dodalam dzem, pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Droga cukierenko te przepisy mam już przejrzane jednak zachłanność powoduje, że chciałabym więcej;-) nie mogę doczekać się weekendu bo do testu pójdzie jagodowe ciasto z białą czekoladą i migdałami. Dam znać jak wyszło. Kurcze masz tyle znakomitych propozycji,że nie wiem na co się decydować. Pozdrawiam ciepło.

    Odpowiedz
  15. Śpieszę z następnym komentarzem. Kolejne genialne ciasto, które miałam przyjemność upiec. Jestem zachwycona wszystkim co proponujesz. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu. Cudownie pachnie i jest wilgotne co bardzo mi odpowiada.Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam i tutaj moja skromna prośba z chęcią poznałabym więcej przepisów z użyciem jogurtu. Uwielbiam tę stronę bo wiele się dzięki niej uczę. Pozostaje tylko prosić o więcej. Dziekuję losowi,że Cię znalazłam droga autorko bo mam znacznie słodsze życiea:-D

    Odpowiedz
  16. Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt wspaniały! Smaczne, puszyste, pachnące. Jeszcze nie raz się na nie zdecyduję, dzięki za świetny przepis :)

    Odpowiedz
    • Zrobiłam. Wyszło super. Lekkie, puszyste, mięciutkie i cytrynowo orzeźwiające. Zamieniłam tylko maliny na wiśnie, bo te akurat miałam pod ręką. Świetny przepis. Dziękuję i pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  17. Ja bym do tego ciasta nie dodawała już kruszonki, bo ono ma dużo owoców, więc może być zakalec z kruszonką,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  18. Chciałabym dodać na wierzch kruszonkę, czy mogę to zrobić bez obaw że obciąży ona ciasto? Obawiam się trochę zakalca – ciasta na jogurcie bywają kapryśne :(

    Odpowiedz
  19. Upieklam i wyszlo wspaniale :) Musze przyznac, ze to ciasto nie jest rewelacyjne ale kwestia gustu i smaku (ja wole ciasta z kremem). Oczywiscie przepis genialny ! Jedyna modyfikacja: dodalam troche mleka do ciasta bo bylo za geste. uzylam malin i jagod. Uwielbiam Twoje przepisy!

    Odpowiedz
  20. Upiekłam dziś to ciasto, gdy mój synek zrobił sobie krótką drzemkę (wspaniale, że nie trzeba używać miksera!) ;) Bardzo jasny i dokładny przepis. Dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło przepyszne! Mąż i synek byli zachwyceni, a ja pękałam z dumy ;) To już trzecie ciasto, które przygotowałam według Pani przepisów – wszystkie udały się idealnie! Dziękuję!

    Odpowiedz
  21. przykro mi, ale wszystko jedno czy rzadkie czy gęste ciasto powinno wyrosnąć, proszę spróbować piec dłużej z około 10 minut, radzę również, aby składniki były w temperaturze pokojowej,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  22. Juz drugi raz skorzystalam z tego przepisu i drugi raz juz mi nie wyszlo.raz ciasto wychodzi za rzadkie raz za geste….ciasto wychodzi zakalcowate.dlaczego tak sie dzieje.

    Odpowiedz
  23. wow! dziękuję baaardzo za tak szybką odpowiedź! :) Jeszcze nie upiekłam, ale już kocham to ciasto i malacukierenka.pl ! :)

    Odpowiedz
  24. wszystko mieszamy łyżką, nie używamy miksera,
    do miski dodajemy jogurt, jajka i całą resztę jak jest w przepisie i mieszamy łyżką,
    jajka przed dodaniem do jogurtu proszę w kubeczku rozbełtać widelcem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. pierwszy raz piekę ciasto! „wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy”… Ale czym?? Mikserem?? Łyżką?? Pałką?? te jajka ubić i do ubitych dodać jogurt i reszte czy jak?? Proszę o pomoc! :(

    Odpowiedz
  26. cieszy mnie że się udało, bardzo smaczne zamienniki Pani użyła,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  27. Witam
    Upiekłam dziś to ciasto w trakcie gotowania obiadu, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast malin dałam gruszki i jabłka z kompotu. Pyszne i wilgotne. Polecam.

    Odpowiedz
  28. Mam pytanie , czy we wszystkich ciastach używa Pani sody i proszku do pieczenia? U nas w rodzinie nie możemy jeśc ciast z tymi spulchniaczami, drożdże też nam szkodzą, co w takim wypadku???Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  29. Pycha :) Przepis po małych modyfikacjach bo w trakcie odkryłam, że dzieciaki zjadły jogurt naturalny i prawie puste opakowanie wsadziły do lodówki :/ więc musiałam dodać mojego jogurtu kawowego bo tylko taki miałam i proszek do pieczenia zamiast sody. Malin wrzuciłam cały kopiasty pojemnik więc się porozwalały przy mieszaniu i ciasto wyszło w plamy beżowo- różowe :) Jest pyszne, okazuje się że kawa i maliny idą w parze.
    Proszę o więcej przepisów na ciasta bez miksowania, uwielbiam jak mogę zrobić ciasto za pomocą dwóch misek i drewnianej łyżki, tak szast-prast i gotowe :)
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  30. Dzien dobry !
    Ciasto wyszło przepysznie ..
    Zamiast malin dodałam banany ( bo na maliny mam uczulenie )
    Przepis … Świetny ; )
    Pozdrawiam ! ; )))

    Odpowiedz
  31. witam:)
    nic szczególnego nie dodaje do bez, czasami trochę soku z cytryny, ale też za dużo jak na razie ich nie piekłam,
    tort pavlova ciągle jeszcze przede mną,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Dziękuję:) A czy ma Pani jakiś patent na to żeby beza po upieczeniu nie opadała? Robię świetny sernik z bezą, niestety nie potrafię zrobić tak aby była ona wyrośnięta po upieczeniu tzn. niby w trakcie pieczenia rośnie a potem opada. Może Pani zna jakiś sposób żeby temu zapobiec? Może to kwestia dodania jakiegoś składnika podczas ubijania? Pozdrawiam:))

    Odpowiedz
  33. witam,
    cieszę się, że ciasto smakowało, moje też wyszło ciemne,
    kiedyś miałam piekarnik gazowy i myślę, że nie ma to aż tak wielkiego wpływu, chociaż rzeczywistość zdarza się że gazowy trochę nie równo piecze (ale ja miałam stary gazowy, teraz te nowe są podobno super),
    gazowy czy elektryczny to nie ma takiego znaczenia, już prędzej zależy to od samego piekarnika musimy się go nauczyć,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  34. Zrobiłam. Smaczne, wilgotne, jednak dosyć słabo wyrosło i w środku jest trochę ciemne, to chyba za sprawą sodki. Zastanawiam się czy fakt że używam piekarnika gazowego powoduje że niektóre ciasta kiepsko wyrastają?
    Jak Pani uważa?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  35. Ciasto wyszło pyyyyysznnnnnneeeeeee :)
    wprawdzie nie dodałam skórki z cytryny a zamiast malin dodałam czereśni ale przepis jest genialny :)
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  36. Witam,

    mam mrożone malinki, czy przed dodaniem rozmrozić je czy nie? Od tygodnia już myślę o tym cieście:) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  37. ….eeeeeee a czy jak nie mam pszennej mąki tylko tortowa to tez wyjdzie???? ….w tych tematach jestem zielona, ale chce sprobowac tego przepisu … i to juz dzis (bez wychodzenia z domu heheheh).

    Odpowiedz
  38. Myślę, że jeżyny będą świetne, maliny które ostatnio kupiłam też nie były za słodkie, a
    ciut więcej cukru na pewno załatwi sprawę:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Ależ słodycz! Chyba skorzystam z przepisu, ale nie mam malin. Za to jeżyny! Chyba będą za kwaśne, jak myślisz? Więcej cukru powinno załatwić sprawę :)

    Odpowiedz
  40. Dzisiaj rano robiłam to ciasto… Dosłownie 20 minutek robienia i potem pieczenie.. Wyszło pyszne, już nie ma połowy keksówki. Następnym razem spróbuję z innymi owocami – na pewno również będzie świetne!

    Odpowiedz
  41. mmmmm ale pychotka. Czy mozna użyć dodatkowo borówek czyli pół na pół maliny i borówki? uwielbiam tego typu ciasta, aż się prosi o konsumpcje :). Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz