Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Bogate, z bakaliami, maślanym kremem i galaretką. Wygląda wspaniale i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, aby budyń był dobrze ostudzony. Ciasto będzie idealne na rodzinne spotkania, święta. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony backen-mit-spass.de.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador 2

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka L – osobno białka i żółtka
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 100ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 6 żółtek
  • 750ml mleka
  • 160g cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
  • 55g mąki ziemniaczanej
  • 350g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 60g rodzynek
  • 60g drobno posiekanej mlecznej czekolady
  • 60g drobno posiekanych orzechów włoskich

Wierzch:

  • 2 dowolne galaretki (użyłam galaretki o smaku pomarańczowym i truskawkowym)
  • 750ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador 3

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem – przygotujemy budyń do kremu:

5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.

6. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek (ja wymieszałam mikserem).

7. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 2 minuty. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Zaczniemy składać ciasto:

8. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Skończymy krem:

9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w czterech partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

10. Krem podzielić na dwie, równe części. Do jednej części kremu dodać kakao, orzechy, rodzynki, czekoladę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej części kremu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć jasny krem i znów wyrównać, patrz FILM.

Wierzch:

12. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki (tak jedną połówkę na cztery części). Na cieście poukładać brzoskwinie i ciasto, na czas dalszych przygotowań, można wstawić do lodówki.

13. Obie galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia. Galaretka ma być troszkę tężejąca.

14. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto w blaszce i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

15. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki. Zdjąć papier do pieczenia, nożem oddzielić ciasto od papieru, patrz FILM (aby ciasto ładniej się kroiło, było równiejsze, można nóż maczać w ciepłej wodzie).

Udanych wypieków :)

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

4 komentarze do “Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador”

  1. Ciasto zapowiada się obłędnie. Jedyne pytanie, które mi się nasuwa – dlaczego nie galaretka brzoskwioniowa, skoro kroi się na wierzch brzoskwinie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz