Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.

2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.

4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do “Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia”

  1. Bułeczko, kusisz jak zwykle…:) prawdziwa skarbnica dla mnie, ta Twoja strona:) poprzednie ciasto-rewelacja:) dzięki za ciepły komentarz u mnie:***

    Odpowiedz
  2. Rewelacja!!!Zeobiłam na ostatnią imprezkę i wszyscy byli zachwyceni!!!Wspaniale smakuje i jest mega szybkie, dzięki za wspaniały przepis ;)

    Odpowiedz
  3. Pychotka! Myślałam,że będzie to strasznie słodkie z tymi bezami jednak sok bananowy nadał masie lekko kwaskowy smak i torcik wyszedł idealny, mój chłopak był zachwycony. POLECAM :)

    Odpowiedz
  4. Wspaniały torcik, łatwy w przyrządzaniu. Rewelacyjny desen na gorące dni. Przygotowałam na urodziny narzeczonego, nawet najbardziej wybredni goście komplementowali ten smakołyk. Jeśli ktoś zdecyduje sie na brzoskwinie z puszki, to radzę kupić 2 puszki, aby spokojnie mieć 700 g. Kolejny udany przepis, Mała Cukierenko, dzięki tobie nauczyłam sie piec :-)

    Odpowiedz
  5. Ogromnie się cieszę:) że ciasto smakowało, dziękuję za miłe słowa, życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Dziekuję za odpowiedz.Przychodziły mi dziwne mysli do glowy-jak wycisnac sok z banana.A jak widac sok z banana to banalna sprawa.Chyba sie dzisiaj skusze na ten deser.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Piękny twój torcik :) Mój właśnie jest w lodówce i się chłodzi :))) Mam dwa pytanka.
    Gdy podgrzałam nektar bananowy i wlałam do niego budyń wymieszany z nektarem, masa w garnku stała się momentalnie bardzo gęsta i przyklejała się do ścian garnka i łyżki, czy tak powinno się dziać? I drugie moje pytanie. W przepisie jest 200g śmietanki kremówki 30%, czy nie powinno być 200ml? Bo jak zrobiłam 200g to tego białego kremu wyszło strasznie maluteńko i nie wystarczyłoby na posmarowanie całego ciasta, piekłam w formie okrągłej 25cm, więc postanowiłam zrobić z 200ml i dodać później to co zrobiłam z 200g :) czemu miałoby się zmarnować… nie wiem jeszcze jaki smak wyszedł tego ciacha, dziś będziemy konsumować, więc na pewno się odezwę :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. tak masa robi się szybko gęsta,
    ma Pani rację 200ml śmietanki,
    mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało i że się udało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. MAŁA CUKIERENKO – Ciasto niesamowite, mąż nie mógł się oprzeć i siłą zabrałam mu 4 kawałek, bo na noc to nie zdrowo aż tyle jeść :) Niebo w gębie – na pewno będę częściej je robić, jest niesamowicie łatwe i szybkie :)

    Odpowiedz
  10. Przykro mi ale jak wchodzę w ten link, to zdjęcia mi się nie wyświetlają,
    czy muszę się tam zarejestrować żeby je zobaczyć?
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. witam serdecznie,
    na zdjęciach torcik wygląda cudownie! zamierzam go zrobić, jednak mam jedno pytanie – czy do śmietany dodajemy żelatyny?
    pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  12. Witam goraco, dzis ja zabieram sie za ten torcik tylko ze mam brzoskwinie z puszki mam nadzieje ze Nie popsuje,pozdrawiam cieplutko i zycze milej niedzieli xxx

    Odpowiedz
  13. Witam, chciałam zrobić na urodziny Męża ten torcik, tylko zastanawiam się czy można brzoskwinie zastąpić innymi owocami… Jutro się za niego zabieram

    Odpowiedz
  14. czy jest szansa zastapic innym sokiem nektar z bananow? Niestety ale u mnie w rodzince nikt nie lubi soku bananowego :( nie wiem jaki inny moglby pasowac?

    Odpowiedz
  15. dziekuje za odpowiedz :) chcialam jeszcze dopytac na blache o jakiej srednicy jest przepis? z gory dziekuje, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  16. Torcik rewelacja!!! Szybko się robi, a efekt jest super. Komentarz mojej teściowej: ” po prostu odlot” ;) pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Ciasto przepyszne!!! A jak szybko się je robi!!! Goście byli zachwyceni. Tort został zjedzony błyskawicznie. Stronka z przepisem rozeszła się już wśród znajomych.

    Odpowiedz
  18. Ciasto wydaję się bardzo interesujące, jednak moje pytanie brzmi czy mogę cała masę prócz biszkoptów wyłożyć na tartę ? Czy ta masa wsiąknie w ciasto od tarty i nie będzie takie smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz