Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ślinka cieknie. Jak długo można przechowywać w lodówce takie torciki z bitą śmietaną?
Ogromnie się cieszę:) że ciasto smakowało, dziękuję za miłe słowa, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Wspaniały torcik, łatwy w przyrządzaniu. Rewelacyjny desen na gorące dni. Przygotowałam na urodziny narzeczonego, nawet najbardziej wybredni goście komplementowali ten smakołyk. Jeśli ktoś zdecyduje sie na brzoskwinie z puszki, to radzę kupić 2 puszki, aby spokojnie mieć 700 g. Kolejny udany przepis, Mała Cukierenko, dzięki tobie nauczyłam sie piec :-)
bardzo się cieszę, że torcik smakował,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pychotka! Myślałam,że będzie to strasznie słodkie z tymi bezami jednak sok bananowy nadał masie lekko kwaskowy smak i torcik wyszedł idealny, mój chłopak był zachwycony. POLECAM :)
Torcik faktycznie wygląda bardzo ładnie, ale zdecydowanie potrzeba więcej śmietany !
bardzo miło mi to słyszeć:)
pozdrawiam:)
Rewelacja!!!Zeobiłam na ostatnią imprezkę i wszyscy byli zachwyceni!!!Wspaniale smakuje i jest mega szybkie, dzięki za wspaniały przepis ;)
Bułeczko, kusisz jak zwykle…:) prawdziwa skarbnica dla mnie, ta Twoja strona:) poprzednie ciasto-rewelacja:) dzięki za ciepły komentarz u mnie:***
Jaki cudowny tort! Zapiera dech, zdjęcia cudowne:)
oczywiście Majana :)
pozdrawiam
Jaki piękny ten torcik! :)
Czy ja moge poprosić o kawałeczek?
Pozdrowienia :)
Pysznie wygląda:)
dzięki Ewo, pozdrawiam:)
Bajk1! Zdam relację, gdy się odważę:). Pozdrawiam Cię serdecznie !