Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia 1

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.

2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.

4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

62 komentarze do “Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia”

  1. Ogromnie się cieszę:) że ciasto smakowało, dziękuję za miłe słowa, życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Wspaniały torcik, łatwy w przyrządzaniu. Rewelacyjny desen na gorące dni. Przygotowałam na urodziny narzeczonego, nawet najbardziej wybredni goście komplementowali ten smakołyk. Jeśli ktoś zdecyduje sie na brzoskwinie z puszki, to radzę kupić 2 puszki, aby spokojnie mieć 700 g. Kolejny udany przepis, Mała Cukierenko, dzięki tobie nauczyłam sie piec :-)

    Odpowiedz
  3. Pychotka! Myślałam,że będzie to strasznie słodkie z tymi bezami jednak sok bananowy nadał masie lekko kwaskowy smak i torcik wyszedł idealny, mój chłopak był zachwycony. POLECAM :)

    Odpowiedz
  4. Rewelacja!!!Zeobiłam na ostatnią imprezkę i wszyscy byli zachwyceni!!!Wspaniale smakuje i jest mega szybkie, dzięki za wspaniały przepis ;)

    Odpowiedz
  5. Bułeczko, kusisz jak zwykle…:) prawdziwa skarbnica dla mnie, ta Twoja strona:) poprzednie ciasto-rewelacja:) dzięki za ciepły komentarz u mnie:***

    Odpowiedz

Dodaj komentarz