Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ciasto wygląda świetnie. Chciałabym zapytać jak długo można je przechowywać w lodówce ?
tak około 3-5 dni, pozdrawiam
Ciasto jest po prostu fenomenalne. Pierwszy smak jaki poczułam to był banan. Ale smaki fajnie się komponują. No i ciasto bardzo szybkie do zrobienia.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy biszkopty mają być te takie zwykłe okrągłe?
tak mogą być okrągłe, pozdrawiam
Robiłam torcik kilka razy. Przepyszny:-)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Miałam okazję jeść jest pyszny
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
budynie na 0.5l , zawsze takie chyba, że będzie napisane inaczej :)
pozdrawiam serdecznie
No niestety ale przepis nie jest dokładny :)
a mianowicie nie wiadomo jaki budyń ma być taki na 0,5 czy na 0,75
myślę, że nie wsiąknie, powinno się udać, na kruchym spodzie, pozdrawiam
Ciasto wydaję się bardzo interesujące, jednak moje pytanie brzmi czy mogę cała masę prócz biszkoptów wyłożyć na tartę ? Czy ta masa wsiąknie w ciasto od tarty i nie będzie takie smaczne.
Bardzo mi miło, cieszę się, dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne!!! A jak szybko się je robi!!! Goście byli zachwyceni. Tort został zjedzony błyskawicznie. Stronka z przepisem rozeszła się już wśród znajomych.
tak można dodać z puszki, pozdrawiam