Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ciasto wygląda świetnie. Chciałabym zapytać jak długo można je przechowywać w lodówce ?
tak około 3-5 dni, pozdrawiam
Ciasto jest po prostu fenomenalne. Pierwszy smak jaki poczułam to był banan. Ale smaki fajnie się komponują. No i ciasto bardzo szybkie do zrobienia.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy biszkopty mają być te takie zwykłe okrągłe?
tak mogą być okrągłe, pozdrawiam
Robiłam torcik kilka razy. Przepyszny:-)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Miałam okazję jeść jest pyszny
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
budynie na 0.5l , zawsze takie chyba, że będzie napisane inaczej :)
pozdrawiam serdecznie
No niestety ale przepis nie jest dokładny :)
a mianowicie nie wiadomo jaki budyń ma być taki na 0,5 czy na 0,75
myślę, że nie wsiąknie, powinno się udać, na kruchym spodzie, pozdrawiam
Ciasto wydaję się bardzo interesujące, jednak moje pytanie brzmi czy mogę cała masę prócz biszkoptów wyłożyć na tartę ? Czy ta masa wsiąknie w ciasto od tarty i nie będzie takie smaczne.
Bardzo mi miło, cieszę się, dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne!!! A jak szybko się je robi!!! Goście byli zachwyceni. Tort został zjedzony błyskawicznie. Stronka z przepisem rozeszła się już wśród znajomych.
tak można dodać z puszki, pozdrawiam
czy mogę zamiast świeżych brzoskwiń dodać te z puszki ?
cieszę się, że jednak smakowało, pozdrawiam ciepło
Wyszło pyszne.Tylko coś mi śmietana nie wyszła ale tak to ok . Może za krótko ubijalam.
Dziękuję.
nie trzeba, pozdrawiam
Mam pytanko? Jak się da na górę tą śmietanę i te bezy to dać to znów do lodówki?
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Torcik rewelacja!!! Szybko się robi, a efekt jest super. Komentarz mojej teściowej: ” po prostu odlot” ;) pozdrawiam
na tortownicę o średnicy 25-26cm, pozdrawiam
dziekuje za odpowiedz :) chcialam jeszcze dopytac na blache o jakiej srednicy jest przepis? z gory dziekuje, pozdrawiam serdecznie
na pewno brzoskwiniowy, ale dobry też będzie gruszkowy, pomarańczowy, pozdrawiam ciepło
czy jest szansa zastapic innym sokiem nektar z bananow? Niestety ale u mnie w rodzince nikt nie lubi soku bananowego :( nie wiem jaki inny moglby pasowac?
zrobię obowiązkowo, wygląda prześlicznie! :)
tak, mozna uzyc innych owocow moreli z puszki lub gruszek miekkich lub z puszki,
pozdrawiam
Witam, chciałam zrobić na urodziny Męża ten torcik, tylko zastanawiam się czy można brzoskwinie zastąpić innymi owocami… Jutro się za niego zabieram
Na pewno się uda, dziękuję i również życzę udanej niedzieli,
pozdrawiam ciepło
Witam goraco, dzis ja zabieram sie za ten torcik tylko ze mam brzoskwinie z puszki mam nadzieje ze Nie popsuje,pozdrawiam cieplutko i zycze milej niedzieli xxx
to super:) cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Torcik jest przepyszny, zrobiłam go już cztery razy :D I nawet Teściowa była zachwycona! ;) Pozdrawiam
witam,
nie dodajemy żelatyny do śmietany,
pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie,
na zdjęciach torcik wygląda cudownie! zamierzam go zrobić, jednak mam jedno pytanie – czy do śmietany dodajemy żelatyny?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Przykro mi ale jak wchodzę w ten link, to zdjęcia mi się nie wyświetlają,
czy muszę się tam zarejestrować żeby je zobaczyć?
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko przyszłam się pochwalić swoim torcikiem :)
Wrzuciłam 2 fotki :)
http://www.garnek.pl/budrys3/24917939/torcik-z-brzoskwiniami-i-bezami
Pozdrawiam
ogromnie mnie to cieszy, wspaniale że się udało i smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
MAŁA CUKIERENKO – Ciasto niesamowite, mąż nie mógł się oprzeć i siłą zabrałam mu 4 kawałek, bo na noc to nie zdrowo aż tyle jeść :) Niebo w gębie – na pewno będę częściej je robić, jest niesamowicie łatwe i szybkie :)
tak masa robi się szybko gęsta,
ma Pani rację 200ml śmietanki,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało i że się udało,
pozdrawiam serdecznie
Piękny twój torcik :) Mój właśnie jest w lodówce i się chłodzi :))) Mam dwa pytanka.
Gdy podgrzałam nektar bananowy i wlałam do niego budyń wymieszany z nektarem, masa w garnku stała się momentalnie bardzo gęsta i przyklejała się do ścian garnka i łyżki, czy tak powinno się dziać? I drugie moje pytanie. W przepisie jest 200g śmietanki kremówki 30%, czy nie powinno być 200ml? Bo jak zrobiłam 200g to tego białego kremu wyszło strasznie maluteńko i nie wystarczyłoby na posmarowanie całego ciasta, piekłam w formie okrągłej 25cm, więc postanowiłam zrobić z 200ml i dodać później to co zrobiłam z 200g :) czemu miałoby się zmarnować… nie wiem jeszcze jaki smak wyszedł tego ciacha, dziś będziemy konsumować, więc na pewno się odezwę :) Pozdrawiam
Dziekuję za odpowiedz.Przychodziły mi dziwne mysli do glowy-jak wycisnac sok z banana.A jak widac sok z banana to banalna sprawa.Chyba sie dzisiaj skusze na ten deser.Pozdrawiam
w każdym większym supermarkecie w kartonie powinien być dostępny, ja użyłam tego http://mirko24.pl/product.php?id_product=568 to nektar, niby 100% sok bananowy,
pozdrawiam
co to znaczy SOK BANANOWY?skąd taki wziąć?
Ślinka cieknie. Jak długo można przechowywać w lodówce takie torciki z bitą śmietaną?
Ogromnie się cieszę:) że ciasto smakowało, dziękuję za miłe słowa, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Wspaniały torcik, łatwy w przyrządzaniu. Rewelacyjny desen na gorące dni. Przygotowałam na urodziny narzeczonego, nawet najbardziej wybredni goście komplementowali ten smakołyk. Jeśli ktoś zdecyduje sie na brzoskwinie z puszki, to radzę kupić 2 puszki, aby spokojnie mieć 700 g. Kolejny udany przepis, Mała Cukierenko, dzięki tobie nauczyłam sie piec :-)
bardzo się cieszę, że torcik smakował,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pychotka! Myślałam,że będzie to strasznie słodkie z tymi bezami jednak sok bananowy nadał masie lekko kwaskowy smak i torcik wyszedł idealny, mój chłopak był zachwycony. POLECAM :)
Torcik faktycznie wygląda bardzo ładnie, ale zdecydowanie potrzeba więcej śmietany !
bardzo miło mi to słyszeć:)
pozdrawiam:)
Rewelacja!!!Zeobiłam na ostatnią imprezkę i wszyscy byli zachwyceni!!!Wspaniale smakuje i jest mega szybkie, dzięki za wspaniały przepis ;)
Bułeczko, kusisz jak zwykle…:) prawdziwa skarbnica dla mnie, ta Twoja strona:) poprzednie ciasto-rewelacja:) dzięki za ciepły komentarz u mnie:***
Jaki cudowny tort! Zapiera dech, zdjęcia cudowne:)
oczywiście Majana :)
pozdrawiam
Jaki piękny ten torcik! :)
Czy ja moge poprosić o kawałeczek?
Pozdrowienia :)
Pysznie wygląda:)
dzięki Ewo, pozdrawiam:)
Bajk1! Zdam relację, gdy się odważę:). Pozdrawiam Cię serdecznie !