Super Ciasto na Święta Puszek z Brzoskwiniami – Nowe, pyszne ciasto świąteczne w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, jest wysokie i apetyczne. W smaku waniliowe, delikatnie cytrynowe, śmietankowe, koksowe. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Będzie idealne na Święta!! Bardzo polecam!!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Super Ciasto na Święta Puszek z Brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 4 żółtka
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 6 białek
- 200g cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 3 łyżki suchego maku niemielonego
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 820g)
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku cytrynowym w proszku + 250ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Do nasączenia:
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- około 80ml syropu po brzoskwiniach z puszki
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- trochę wiórków do posypania ciasta
- troszkę suchego maku do posypania ciasta
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać wszystkie żółtka (czyli 7) i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto kokosowe:
5. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Białka ubić, dodać cukier i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe, mak i wymieszać krótko szpatułką.
7. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zaczniemy składać ciasto:
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop i pokroić je na dość drobne kawałeczki.
9. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. W wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM i również go włożyć z powrotem do blaszki.
10. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Następnie posmarować go dżemem porzeczkowym.
11. Galaretkę zalać gorącą wodą, mieszać przez 2-3 minuty i dodać żelatynę, dalej mieszać, aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma mieć temperaturę pokojową, ale uwaga! Galaretka nie może być tężejąca, ma być płynna.
12. Do śmietanki dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Ciągle mieszając mikserem, wlać ostudzoną galaretkę, patrz FILM. Do śmietanowej masy dodać brzoskwinie i wymieszać szpatułką.
13. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto kokosowe i lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i makiem, wstawić do lodówki na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, patrz FILM. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.