Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia – Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń (możemy użyć brzoskwiń z puszki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżeczki cukru pudru
70g bezy
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
czy mogę zamiast świeżych brzoskwiń dodać te z puszki ?
cieszę się, że jednak smakowało, pozdrawiam ciepło
Wyszło pyszne.Tylko coś mi śmietana nie wyszła ale tak to ok . Może za krótko ubijalam.
Dziękuję.
nie trzeba, pozdrawiam
Mam pytanko? Jak się da na górę tą śmietanę i te bezy to dać to znów do lodówki?
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Torcik rewelacja!!! Szybko się robi, a efekt jest super. Komentarz mojej teściowej: ” po prostu odlot” ;) pozdrawiam
na tortownicę o średnicy 25-26cm, pozdrawiam
dziekuje za odpowiedz :) chcialam jeszcze dopytac na blache o jakiej srednicy jest przepis? z gory dziekuje, pozdrawiam serdecznie
na pewno brzoskwiniowy, ale dobry też będzie gruszkowy, pomarańczowy, pozdrawiam ciepło
czy jest szansa zastapic innym sokiem nektar z bananow? Niestety ale u mnie w rodzince nikt nie lubi soku bananowego :( nie wiem jaki inny moglby pasowac?
zrobię obowiązkowo, wygląda prześlicznie! :)
tak, mozna uzyc innych owocow moreli z puszki lub gruszek miekkich lub z puszki,
pozdrawiam
Witam, chciałam zrobić na urodziny Męża ten torcik, tylko zastanawiam się czy można brzoskwinie zastąpić innymi owocami… Jutro się za niego zabieram