Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste owocowe tiramisu

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Tort Tiramisu

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu owocowe

107 komentarzy do “Oryginalne Tiramisu”

  1. Ja zrobiłam z serka mascarpone z Lidla – masa wyszła gęsta taka idealna do nakładania .
    Polecam może warto spróbować z tym serkiem :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Rzadkie wychodzi z serka z Piątnicy. Trzeba kupić serek robiony we Włoszech a nie w Polsce. Z włoskiego nigdy mi się tak nie stało a z tego z Piątnicy zawsze rzadki.

    Odpowiedz
  3. Zobiłam tiramisu z tego przepisu i wyszło takie jak u większości tu osób rzadkie… Uważam, że nie powinno się tu dodawać alkoholu do żółtek i masy, wtedy krem wyjdzie jak należy. Generalnie jestem rozczarowana ;/ i nie polecam tego przepisu.

    Odpowiedz
  4. Tiramisu nalezy do moich ulubionych deserow. Prosty I Bardzo fajny przepis Ja niestety mialam tylko 250g Serka mascarpone ale I tak sie udalo, masa troche zarzadka ale wysmienity deser

    Odpowiedz
    • Podłużne najlepsze do tiramisu. Można zrobić ten deser bez jajek. Modyfikacja przepisy wobec mojego pomysłu i wykonania. Składniki
      500ml śmietanki 36% dwa serki maskarpone po 250 gram ,4 łyżki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy. Śmietankę mocno schłodzona ubić z cukrami dodawać porcjami serek mascarpone. Dobrze to ubić chwilę.serek też musi być dobrze schłodzony. Podłużne biszkopty namaczać lekko w naparze mocnej kawy może być rozpuszczalna lub sypka rozpuszczalna zwana espresso. Jedna szklanka naparu kawy wystudzonej . Maczać lekko biszkopty i układać na blaszce kwadratowej lub w foremce aluminiowej prostokątna. Na biszkopty wyłożyć połowę masy na to ponownie lekko namoczone biszkopty i na nie reszta masy serowo śmietankowej. Na masę można posypać kakao lub startą gorzka czekoladę. I schłodzić w lodówce z 2-3 godziny jeśli chcemy deser zjeść tego samego dnia. Masa jest bardzo gęsta nie jest płynna konsystencja jak by stezalej mocno galaretki . Warunek taki że jak i śmietanka jak i serki maskarpone muszą być dobrze schłodzone. Wtedy wszystko na sztywno się ubije. Ja nie lubię z alkoholem tiramisu ale jak ktoś lubi można dodać 40 ml likieru kawowego do masy będzie świetny smak. Ja mam likier o smaku tiramisu też można taki dodać do masy. Ja tak robię tiramisu . Trochę strach jeść deser z jajkami jeśli już chcemy dodać żółtka ubijamy żółtka z cukrem nad gorąca parą wodną wtedy żółtka z cukrem ubija się na puch masa jajeczna będzie ciepła gdy już podwoi swą objętość zdjąć z garnka z wodą parującą i ubijać dotąd aż masa ostygnie. Inaczej masa stanie się rzadka jeśli odstawimy masę żółtkową by ostygła. Nie ubijamy masę do jej ostygnięcia. Potem dodawać porcjami serek maskarpone oraz ubitą śmietankę 36 procent tłuszczu. Wszystko starannie wymieszać szpatułka. I taki drugi sposób masy na tiramisu też jest idealny. Poezja poprostu. Niebo w gębie. To tyle na temat robienia tiramisu według mojego projektu. Pozdrawiam.🍩🍩

      Odpowiedz
    • Ja robiąc tiramisu likier dodaję do kawy i moczę biszkopty, a krem ubijam kremówkę z mascarpone razem z utartymi zółtkami i zawsze ubija się na sztywno aż łyżka w nim stoi.

      Odpowiedz
  5. Mój krem się trochę rozlał, był bardziej w postaci płynnej, ale i tak tiramisu wyszło przepyszne. Próbowałam różnych przepisów, ale ten był najlepszy!

    Odpowiedz
  6. Witam,
    Czy cukier musi być koniecznie biały? Chciałabym zrobić krem z cukrem brązowym, myśli Pani że zrobi to dużą różnicę?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Zastanawiałam się nad tym czy zamiast biszkoptów można upiec biszkopt, nasączyć go amaretto z kawą, przekładając serkiem. Myślę, że efekt powinien być podobny.

    Odpowiedz
  8. Często podróżuję do Włoch i jest to chyba jedyny deser któremu nie potrafię się oprzeć ;) Wypróbowałam już kilka przepisów, ale żaden mnie nie zachwycił … postanowiłam po raz ostatni spróbować i wybór padł na Twój przepis. Krem genialny, rewelacyjny, cudowny !!! Zabieram się do składania ciasta w całość, pozdrawiam serdecznie. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden Twój przepis ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz