Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste owocowe tiramisu

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Tort Tiramisu

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu owocowe

107 komentarzy do “Oryginalne Tiramisu”

  1. NIE miksować długo serka z ubitymi żółtkami tylko do wymieszania składników bo robi się rzadkie a ju na pewno nic nie dolewać !!!!!

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam dziś Tiramisu z sera mascarpone Piątnica, i wyszło super .Krem wyszedł gęsty aksamitny,mniam. Nie wiem skąd uprzedzenia do sera tej firmy. Pozdrawiam słodko. Pani Natalio pysznych świąt- dzięki za inspiracje:)))

    Odpowiedz
  3. Tiramisu wyszło idealne, ale do kremu nie dodawałam alkoholu , a biszkopty podłużne moczyłam dosłownie kilka sekund. Ważna jest jakość serka. Ja dałam ten z lidla jest chyba najlepszy. Magdalena to jest przepis bez białek i dużo smaczniejszy. Wcześniej robiłam z białkami i masa była rzadsza. Polecam pychotka :)

    Odpowiedz
  4. W przepisie zapomnialas chyba wspomniec o bialkach z jajek? Czy jest to przepis bez nich? Widzialam inny przepis z bialkami ubitymi na sztywno i dodanym do sera i zoltek

    Odpowiedz
  5. Jest idealne! Nie ma mowy o rzadkiej masie która się wylewa. Wychodzi idealny jak na zdjęciu. Rodzina zachwycona. I jadłaby non stop

    Odpowiedz
  6. Absolutnie genialny przepis!!! Prosze sie nie zrazac, jesli po dodaniu pierwszych lyzek mascarpone krem bedzie wygladal na zwazony i bedzie mial grudki, po dodaniu reszty i dokladnym miskowaniu jest przepyszny!
    Ilosc alkoholu dodalam dokladnie wg przepisu. Goscie byli naprawde zachwyceni. Goraco polecam.

    Odpowiedz
  7. Krem,deser rewelacjaw wersji dla dorosłych z wieksza ilością kawy i procentów naprawdę superDziękuję za prosty dobry i udany przepis!

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam ciasto z tego przepisu, nie dodałam alkoholu, masa wyszła super z serka z Aldi myślę że jest najlepszy ale musi być mocna kawa do nasaczania, ciasto polecam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz