Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste owocowe tiramisu

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Tort Tiramisu

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu owocowe

107 komentarzy do “Oryginalne Tiramisu”

  1. Witam!
    Zabieram się dzisiaj za zrobienie tego cuda.Mam nadzieję,że mi wyjdzie.Mam tylko jedno pytanko:czy po zaparzeniu kawy fusy odcedzić i dolać alkohol czy je pozostawić???
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. tak z wiatraczkiem – holenderskie, może Pani pominąć alkohol lub dodać troszkę wódki tylko wtedy proszę posłodzić kawę około 2 łyżeczkami cukru, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam jakiem kakao posypać? Tym z wiatraczkiem zwykłym ? I czy musi byc alkohol? Nie posiadam aktualnie nic z takich trunkow poza wódką.

    Odpowiedz
  4. Witam będę robić za dwa dni . Pani przepisy są super a stronka zachęca do pieczenia nawet tych co nie zaczęli przygody z pieczeniem.

    Odpowiedz
  5. Przepis świetny. Proponuję jednak ubić żółtka z cukrem nad kąpielą wodną. Dzięki temu krem będzie „bezpieczny”.
    Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  6. Wczoraj zrobiłam pierwsze tiramisu w życiu, jak zwykle zainspirowała mnie Mała Cukierenka. Wyszło rewelacyjne, delikatne. Domownicy się zajadali. Zrobiłam je nie w formie ciasta,tylko w pucharkach. Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz