Tarta z gruszkami od babci

Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)

Tarta z gruszkami od babci

Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.

Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Tarta z gruszkami od babci

5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.

6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami od babci

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

66 komentarzy do “Tarta z gruszkami od babci”

  1. Mój chłopak z kolegą zrobili z łatwością to ciasto pod nadzorem ale jeszcze się piecze. Może nie wygląda tak jak na zdjęciach ale myślę że wyjdzie zajebiście. :)

    Odpowiedz
  2. Przepis rzeczywiscie fajny :) moje ciasto wg tej receptury bylo chyba jednak za luźne. Moze dlatego ze użyłem mąki tzw. „zerówki”. Dlatego uzylem formy do tarty. No i ciasta bylo za malo na zawiniete brzegi. Tak czy inaczej jest pyszna :)

    Odpowiedz
  3. Pani Basiu „ukręcimy” coś bo ja też mam rabarbar w zamrażalniku, ale może w następnym tygodniu, w ten weekend będę próbowała zrobić coś na Halloween:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. A czy znalazłby sie jakiś przepis na jakieś ciasto z mrożonego rabarbaru ? Mam trochę w zamrażarce i …pustkę w głowie …Pare razy próbowałam z jakis przypadkowych przepisów coś „ukręcić” ale skutek był marny :(

    Odpowiedz
  5. Właśnie wstawiłam do piekarnika i już nie mogę się doczekać! W środku jabłka i gruszki wzbogacone trzema pałeczkami goździków. Pięknie wygląda i przecudnie pachnie. Dziękuję za inspirację :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz