Tarta z gruszkami od babci

Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)

Tarta z gruszkami od babci

Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.

Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Tarta z gruszkami od babci

5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.

6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami od babci

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

66 komentarzy do “Tarta z gruszkami od babci”

  1. To nie pierwsza moja tarta, ale ciasto jest tak kruche ze nie da sie go dobrze rozwałkować. Jak juz sie udało, to nie ma cudu aby przenieść go na blachę. Jedyna opcja to rozwałkować na blasze i tal tez zrobiłam.

    Odpowiedz
  2. Moje ciasto wyszło bardzo kleiste po dodaniu jajka, nie dało się go rozwałkować po wyjęciu z lodówki. Czy ktoś też miał taki problem? Robiłam wszytko według przepisu.

    Odpowiedz
  3. Taki banalny przepis, a tarta wyszła przepyszna! Często ją piekę, gdy potrzebuję ciasta na teraz, bo nie wymaga dużo wysiłku, a cieszy podniebienie:)

    Odpowiedz
  4. Przepis jest rewelacyjny!!!! Odkąd na niego natrafiłam jest u mnie co tydzień;) robiłam z brzoskwiniami i gruszkami a dziś już się piecze z jabłkami:) dziękuje za przepis, którym wszyscy się zachwycają! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. dziś zrobiłam bo bardzo spodobał mi się wygląd ciasta, bardzo nietuzinkowy, wyszedł ładnie zarumieniony i oczywiście smaczny jak każdy przepis tu ;) gratuluje ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz