Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)
Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.
Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
A czy można tą tarte upiec w formie do tart wysmarowanej masłem (bez papieru) ?
mmm pychota!! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
genialnie smakują jabłka z chilli, odrobiną pieprzu, muśnięte cynamonem.. :) korzenne i rozgrzewające ! na jesień jak znalazł. brązowy cukier nadaje charakteru – polecam! przepis bomba! zrobiłam jeszcze do tego sos miodowo-waniliowy z odrobiną brandy/rumu – co jest na stanie ;)
można dodać szczyptę mielonych goździków lub dodać cukier wanilinowy,
pozdrawiam
Czy cynamon można czymś zastąpić?
super:) cieszę się, pozdrawiam
zajebiste mi wyszło , pozdrawiam ;333
Hallo,
Dziekuje za fantastycznie prosty i szybki przepis.
Wczoraj zrobilam z jablkami bo nie wiedzialam jakich gruszek uzyc:)
i juz zostal ostatni kawalek. Zagosci na stale w moich ulubionych
przepisach.
bardzo się cieszę, że się udało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Ciasto wyszlo identyczne jam na zdjeciu szkoda tylko ze ten wianuszek na wierzchu ciezko zrobic:(
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobilam. Bardzo bardzo dobra
myślę, że tak można spróbować,
pozdrawiam ciepło
wyszlo pycha, a czy z tego samego ciasta mozna babeczki kruche zrobic?
no właśnie też o tym myślałam, ja bym je z 2-3 minuty potrzymała w rondelku,
pozdrawiam