Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką – Zapraszam na nowy, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest wilgotny, aromatyczny, z soczystymi gruszkami. Wygląda apetycznie i jest prosty w przygotowaniu. Taki jesienny, waniliowy sernik. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką
Składniki:
Spód:
300g kakaowych herbatników
110-120g masła – roztopionego, ostudzonego
1 łyżka kakao bez cukru
Kruszonka:
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
80g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
60g wiórków kokosowych
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
800g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
20g mąki ziemniaczanej
200g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
250g serka mascarpone
4 jajka
3-4 nieduże gruszki

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Kruszonka:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.

Spód:
2. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać.

3. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Przygotujemy gruszki:
6. Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki, patrz FILM.

7. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek, patrz FILM. Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać.

8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę, patrz FILM. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 45-50 minut.

9. Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.

10. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Udanych wypieków :)

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

8 komentarzy do “Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką”

  1. Sernik jest świetny! Robiłam go już wiele razy i zawsze wychodzi. Każdy kto go skosztował jest oczarowany smakiem, zdziwiony gruszką i zachwycony kruszonką. Korzystam z innych Pani przepisów ale sernik wszedł już na stałe do naszego deserowego menu. Dziękuję za wszystkie inspiracje :-)

    Odpowiedz
  2. Oj jaki pyszny jest ten sernik! I rzeczywiście bardzo prosty do zrobienia. Ja dla pewności, żeby mi nie opadł, stopniowo obniżam temperaturę w piekarniku po zakończeniu pieczenia i dopiero wyjmuję gdy jestem przy 80 stopniach. Nie wiem czy w przypadku tego sernika jest to konieczne, ale robię to bo wolę być ostrożna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz