Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Witam w Małej Cukierence i zapraszam na przepyszny tort gruszkowy z kremem waniliowym. Jest to trochę trudniejszy tort i przed jego przygotowaniem proszę dokładnie przeczytać przepis. Krem oparty jest na „crème anglaise”, czyli kremie angielskim. Składa się on z żółtek, cukru, gorącego mleka, plus dodatek smakowy wanilia. Trzeba uważać, żeby podczas podgrzewania nie zagotować mieszanki żółtek i mleka, ponieważ powstanie jajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Tort gruszkowy z kremem waniliowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
1kg gruszek (użyłam małych gruszek)
2 łyżki cukru
laska cynamonu
2 goździki
600ml gorącej wody
Krem:
laska wanilii
500ml mleka
120g + 70g cukru
8 żółtek
8 łyżeczek żelatyny (około 17g)
500ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g białej czekolady
40g oleju kokosowego
cukier puder do posypania
około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5.Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier włożyć z powrotem do blaszki, umyć obręcz tortownicy i zapiąć tortownicę.

6. Biszkopt z wierzchu wyrównać i przeciąć go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy.

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Owoce:
7. Gruszki obrać, 3 całe odłożyć, a pozostałe przepołowić i wypestkować. Wszystkie gruszki przełożyć do rondelka (całe i połówki), dodać laskę cynamonu, cukier, dwa goździki i gruszki zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki.
Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut.

9. Żółtka utrzeć z 70g cukru na jasny, prawie biały krem. Do rondelka wlać mleko, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, dodać strąki wanilii, wsypać 120g cukru i zagotować.

10. Ciągle mieszając mikserem, wlewać stopniowo gorące mleko (patrz FILM). Następnie całą masę przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa troszkę zgęstnieje (nie gotować! Trzeba uważać!). Ja podgrzewałam przez około 4 minuty. Rondelek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę przykryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej lekko tężejącą masę z żółtek. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą.

12. Do gotowego kremu dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać, nakryć drugim biszkoptem i skropić go syropem, w którym gotowały się gruszki. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM), posypać cukrem pudrem.

14. Czekoladę razem z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 5-10 minut. Gruszki wyjąć z lodówki i maczać je w białej czekoladzie, aż całe się nią pokryją. Jak pierwsza warstwa troszkę przyschnie, pokryć je drugą warstwą (patrz film).

15. Czekoladę, która nam zostanie, przełożyć od foliowego woreczka. Obciąć róg woreczka i ozdobić tort, robiąc esy –floresy.

16. Do marcepanu dodać trochę zielonego barwnika i zagnieść. Następnie podsypując cukrem pudrem, dość cienko rozwałkować. Z marcepanu powycinać listki (użyłam do tego wykrawaczek). Do każdej gruszki na roztopioną czekoladę przykleić po jednym listku. Gruszki ułożyć na środku tortu, a wokół brzegu poukładać marcepanowe listki (patrz FILM).
Tort gruszkowy z kremem waniliowym przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do wpisu „Tort gruszkowy z kremem waniliowym”

  1. Witaj .Wspaniale tort wygląda ,na pewno jest wyśmienity.Miałam go upiec ale w przepisie nie podane kiedy dodać śmietanę.Proszę o odp.-dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Czy można zrobić tort z tego przepisu ale dwuwarstwowy? W sensie – zrobić większy biszkopt i przekroić dwukrotnie? Czy masy wystarczy na dwukrotnie przełożenie?

    Odpowiedz
  3. Witam! Wlasnie robie mase jajeczna i jak ja juz dalam do rondelka zeby zgestniala to tylko mi sie spienila i nie moze zgestniec jak ostygla to taka wodnista sie zrobila mimo zelatyny…co zrobilam zle?

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry chciałabym zrobić ten tort dla mojej rodzinki, ale niestety mam uczulenie na kokos i boje się trochę oleju kokosowego czy mogę go czymś zastąpić? I jeszcze jedno pytanie jeżeli nie uda mi się zdobyć marcepanu to z czego mogę zrobić zielone listki? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Jestem w trakcie robienia. Za pierwszym razem zrobiła mi się piana po połączeniu goracego mleka i masy jajecznej, za drugim razem to samo. Zaryzykowalam, dałam do ostudzenia razem z żelatyną i niestety ten tort przynajmniej w moim wykonaniu jest nie do zrobienia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz