Witam w Małej Cukierence i zapraszam na przepyszny tort gruszkowy z kremem waniliowym. Jest to trochę trudniejszy tort i przed jego przygotowaniem proszę dokładnie przeczytać przepis. Krem oparty jest na „crème anglaise”, czyli kremie angielskim. Składa się on z żółtek, cukru, gorącego mleka, plus dodatek smakowy wanilia. Trzeba uważać, żeby podczas podgrzewania nie zagotować mieszanki żółtek i mleka, ponieważ powstanie jajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort gruszkowy z kremem waniliowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
1kg gruszek (użyłam małych gruszek)
2 łyżki cukru
laska cynamonu
2 goździki
600ml gorącej wody
Krem:
laska wanilii
500ml mleka
120g + 70g cukru
8 żółtek
8 łyżeczek żelatyny (około 17g)
500ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g białej czekolady
40g oleju kokosowego
cukier puder do posypania
około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier włożyć z powrotem do blaszki, umyć obręcz tortownicy i zapiąć tortownicę.
6. Biszkopt z wierzchu wyrównać i przeciąć go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy.
Owoce:
7. Gruszki obrać, 3 całe odłożyć, a pozostałe przepołowić i wypestkować. Wszystkie gruszki przełożyć do rondelka (całe i połówki), dodać laskę cynamonu, cukier, dwa goździki i gruszki zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki.
Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
9. Żółtka utrzeć z 70g cukru na jasny, prawie biały krem. Do rondelka wlać mleko, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, dodać strąki wanilii, wsypać 120g cukru i zagotować.
10. Ciągle mieszając mikserem, wlewać stopniowo gorące mleko (patrz FILM). Następnie całą masę przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa troszkę zgęstnieje (nie gotować! Trzeba uważać!). Ja podgrzewałam przez około 4 minuty. Rondelek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę przykryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej lekko tężejącą masę z żółtek. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
12. Do gotowego kremu dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać, nakryć drugim biszkoptem i skropić go syropem, w którym gotowały się gruszki. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM), posypać cukrem pudrem.
14. Czekoladę razem z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 5-10 minut. Gruszki wyjąć z lodówki i maczać je w białej czekoladzie, aż całe się nią pokryją. Jak pierwsza warstwa troszkę przyschnie, pokryć je drugą warstwą (patrz film).
15. Czekoladę, która nam zostanie, przełożyć od foliowego woreczka. Obciąć róg woreczka i ozdobić tort, robiąc esy –floresy.
16. Do marcepanu dodać trochę zielonego barwnika i zagnieść. Następnie podsypując cukrem pudrem, dość cienko rozwałkować. Z marcepanu powycinać listki (użyłam do tego wykrawaczek). Do każdej gruszki na roztopioną czekoladę przykleić po jednym listku. Gruszki ułożyć na środku tortu, a wokół brzegu poukładać marcepanowe listki (patrz FILM).
Tort gruszkowy z kremem waniliowym przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
czy mozna uzyc gruszek z puszki?
myślę, że tak, pozdrawiam
Tort wyszedł jak z obrazka, wszystkim smakował, polecam i dziękuję za przepis
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Jestem w trakcie robienia. Za pierwszym razem zrobiła mi się piana po połączeniu goracego mleka i masy jajecznej, za drugim razem to samo. Zaryzykowalam, dałam do ostudzenia razem z żelatyną i niestety ten tort przynajmniej w moim wykonaniu jest nie do zrobienia.