Proste ciasto murzynek z gruszkami – Zapraszam na kakaowe, wilgotne ciasto z gruszkami. Jest proste w przygotowaniu. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda z polewą czekoladową. Do ciasta radzę użyć miękkich, dojrzałych gruszek wtedy ciasto jest smaczniejsze. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto murzynek z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
170g masła lub margaryny
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki kakao bez cukru
4 łyżki mleka
3 duże jajka
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
około 550g-600g gruszek to tak około 2-3 gruszki (u mnie to były 2 spore gruszki)
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
150ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć masło lub margarynę, dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, mleko i postawić na ogniu, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
2. Następnie do kakaowej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na kakaową masę i wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22cm x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
5. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na spore kawałeczki, patrz FILM.
6. Kawałki gruszek powkładać bardzo ciasno w ciasto, patrz FILM i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia.
Polewa:
7. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Na koniec ciasto posypałam wiórkami kokosowymi.
8. Ciasto odstawić jeszcze na około 60 minut, aby polewa trochę stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry. Mam tortownicę 24 cm. Czy zastosować te same proporcje, czy zwiększyć?
Ciasto przepyszne – puszyste, miękkie, lekkie, wilgotne.
Robiłam z gruszkami a drugi raz zamiast gruszek dodałam masę kokosową. Ubiłam białka z odrobiną cukru i do tego kokos. Wymieszałam delikatnie i małą łyżeczką układałam kopczyki kokosu.. Wyszło pięknie. Górki z kokosem zatopiły się w cieście. Sama konsystencja ciasta się nie zmieniła.
Polecam każdemu, bo ciasto jest bardzo smaczne.
Ciasto przepyszne . Dziękuję za przepis .
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam
Witam. Czy można zmienić mąkę na pszenną pełnoziarnistą? Przepisy są wspaniałe. Moje ulubione to ciasto z gruszkami, mielonymi migdałami i płatkami owsianymi. A drugie to z cukinią orzechami i rodzynkami. Są cudowne i szybkie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za przepis .Pyszne ciasto ,smakowalo całej rodzinie, dzisiaj piekę jeszcze raz. Pozdrawiam ze Stalowej Woli
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
super przepis, korzystam kolejny raz bo jest tak pyszne 😊 chłopcy są zachwyceni 😊