Tarta z gruszkami od babci

Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)

Tarta z gruszkami od babci

Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.

Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Tarta z gruszkami od babci

5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.

6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami od babci

Print Friendly, PDF & Email

65 komentarzy do “Tarta z gruszkami od babci”

  1. Robiłam tą tartę już wiele razy, również z jabłkami i nigdy się nie zawiodłam. Jutro zrobię ją kolejny raz. Bardzo polecam <3

    Odpowiedz
  2. To nie pierwsza moja tarta, ale ciasto jest tak kruche ze nie da sie go dobrze rozwałkować. Jak juz sie udało, to nie ma cudu aby przenieść go na blachę. Jedyna opcja to rozwałkować na blasze i tal tez zrobiłam.

    Odpowiedz
  3. Moje ciasto wyszło bardzo kleiste po dodaniu jajka, nie dało się go rozwałkować po wyjęciu z lodówki. Czy ktoś też miał taki problem? Robiłam wszytko według przepisu.

    Odpowiedz
  4. Taki banalny przepis, a tarta wyszła przepyszna! Często ją piekę, gdy potrzebuję ciasta na teraz, bo nie wymaga dużo wysiłku, a cieszy podniebienie:)

    Odpowiedz
  5. Przepis jest rewelacyjny!!!! Odkąd na niego natrafiłam jest u mnie co tydzień;) robiłam z brzoskwiniami i gruszkami a dziś już się piecze z jabłkami:) dziękuje za przepis, którym wszyscy się zachwycają! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. dziś zrobiłam bo bardzo spodobał mi się wygląd ciasta, bardzo nietuzinkowy, wyszedł ładnie zarumieniony i oczywiście smaczny jak każdy przepis tu ;) gratuluje ;)

    Odpowiedz
  7. Mój chłopak z kolegą zrobili z łatwością to ciasto pod nadzorem ale jeszcze się piecze. Może nie wygląda tak jak na zdjęciach ale myślę że wyjdzie zajebiście. :)

    Odpowiedz
  8. Przepis rzeczywiscie fajny :) moje ciasto wg tej receptury bylo chyba jednak za luźne. Moze dlatego ze użyłem mąki tzw. „zerówki”. Dlatego uzylem formy do tarty. No i ciasta bylo za malo na zawiniete brzegi. Tak czy inaczej jest pyszna :)

    Odpowiedz
  9. Pani Basiu „ukręcimy” coś bo ja też mam rabarbar w zamrażalniku, ale może w następnym tygodniu, w ten weekend będę próbowała zrobić coś na Halloween:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. A czy znalazłby sie jakiś przepis na jakieś ciasto z mrożonego rabarbaru ? Mam trochę w zamrażarce i …pustkę w głowie …Pare razy próbowałam z jakis przypadkowych przepisów coś „ukręcić” ale skutek był marny :(

    Odpowiedz
  11. Właśnie wstawiłam do piekarnika i już nie mogę się doczekać! W środku jabłka i gruszki wzbogacone trzema pałeczkami goździków. Pięknie wygląda i przecudnie pachnie. Dziękuję za inspirację :)

    Odpowiedz
  12. genialnie smakują jabłka z chilli, odrobiną pieprzu, muśnięte cynamonem.. :) korzenne i rozgrzewające ! na jesień jak znalazł. brązowy cukier nadaje charakteru – polecam! przepis bomba! zrobiłam jeszcze do tego sos miodowo-waniliowy z odrobiną brandy/rumu – co jest na stanie ;)

    Odpowiedz
  13. Hallo,

    Dziekuje za fantastycznie prosty i szybki przepis.
    Wczoraj zrobilam z jablkami bo nie wiedzialam jakich gruszek uzyc:)
    i juz zostal ostatni kawalek. Zagosci na stale w moich ulubionych
    przepisach.

    Odpowiedz
  14. Upieczone. Jabłka musiały się pogodzić z towarzystwem żurawiny i bardzo dobrze to zrobiło całości. Dziękuję za świetny przepis. :-))

    Odpowiedz
  15. Bardzo się cieszę, że smakowało:)
    narobiłaś mi smaka z brzoskwiniami to będzie genialne,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  16. taka rustykalna tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i kiedy zobaczyłam ten przepis u Małej Cukierenki wiedziałam, że muszę ją upiec :) Wyszła przepysznie! Przepis do powtórzenia, tylko może następnym razem z jabłkami a potem brzoskwiniami i odrobiną wanilii, mmmmm… już mi ślinka cieknie :P Dzięki za kolejny super przepis :) Przepysznie tu u Ciebie :)

    Odpowiedz
  17. Kolejny wspaniały przepis :) stał się dla mnie szybkim ratunkiem kiedy przyszli goście a tu lodówka prawie pusta. Pyszne, pyszne! Polałam na końcu dulce de leche, mmmm..

    Odpowiedz
  18. Aaa! Zrobiłam , wszak z jakbłkami. Uwielbiam pieczone jabłka z cynamonem – jak dla mnie nawet wybitnie pyszny tort ich nie pobije. Wyśmienite. Kawa i TEN ulubiony smak – mój czas , moja chwila. Dziękuję i przesyłam buziaki.

    Odpowiedz
  19. ja nie posmarowałam bo się bałam, że mi się za bardzo spiecze, ale rzeczywiście tarta miałaby ładniejszy kolor,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  20. Bardzo fajny przepis.
    Ja robię podobną z jabłkami.
    Dodatkowo smaruję brzegi żółtkiem – lekko skleja ciasto a do tego nadaje ślicznego złotego połysku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz