Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)
Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.
Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Robiłam tą tartę już wiele razy, również z jabłkami i nigdy się nie zawiodłam. Jutro zrobię ją kolejny raz. Bardzo polecam <3
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mala cukierenko ,dziekuje za pyszny przepis, zrobilam wiele pysznych ciast z twojej strony
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
To nie pierwsza moja tarta, ale ciasto jest tak kruche ze nie da sie go dobrze rozwałkować. Jak juz sie udało, to nie ma cudu aby przenieść go na blachę. Jedyna opcja to rozwałkować na blasze i tal tez zrobiłam.
Moje ciasto wyszło bardzo kleiste po dodaniu jajka, nie dało się go rozwałkować po wyjęciu z lodówki. Czy ktoś też miał taki problem? Robiłam wszytko według przepisu.
trzeba było dodać trochę więcej mąki, pozdrawiam serdecznie
Wyszło pyszne. Na pewno wrócę do tego przepisu:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Taki banalny przepis, a tarta wyszła przepyszna! Często ją piekę, gdy potrzebuję ciasta na teraz, bo nie wymaga dużo wysiłku, a cieszy podniebienie:)
Dziękuję za odpowiedź! Będzie na jutrzejsze urodziny :)
Piekłam bez termoobiegu na funkcji góra-dół, pozdrawiam
Czy piecze Pani z termoobiegiem?
Przepis jest rewelacyjny!!!! Odkąd na niego natrafiłam jest u mnie co tydzień;) robiłam z brzoskwiniami i gruszkami a dziś już się piecze z jabłkami:) dziękuje za przepis, którym wszyscy się zachwycają! Pozdrawiam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Polecam z lodami i bitą śmietaną, coś wspaniałego :)
bardzo mi miło! dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
dziś zrobiłam bo bardzo spodobał mi się wygląd ciasta, bardzo nietuzinkowy, wyszedł ładnie zarumieniony i oczywiście smaczny jak każdy przepis tu ;) gratuluje ;)
życzę smacznego! :)
Mój chłopak z kolegą zrobili z łatwością to ciasto pod nadzorem ale jeszcze się piecze. Może nie wygląda tak jak na zdjęciach ale myślę że wyjdzie zajebiście. :)
to cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis rzeczywiscie fajny :) moje ciasto wg tej receptury bylo chyba jednak za luźne. Moze dlatego ze użyłem mąki tzw. „zerówki”. Dlatego uzylem formy do tarty. No i ciasta bylo za malo na zawiniete brzegi. Tak czy inaczej jest pyszna :)
nie znam się na gatunkach, kupuję takie jakie są akurat w sklepiku
pozdrawiam ciepło
Wygląda pysznie! Jakich gruszek najlepiej użyć do tej tarty?
Pani Basiu „ukręcimy” coś bo ja też mam rabarbar w zamrażalniku, ale może w następnym tygodniu, w ten weekend będę próbowała zrobić coś na Halloween:) pozdrawiam serdecznie
A czy znalazłby sie jakiś przepis na jakieś ciasto z mrożonego rabarbaru ? Mam trochę w zamrażarce i …pustkę w głowie …Pare razy próbowałam z jakis przypadkowych przepisów coś „ukręcić” ale skutek był marny :(
bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Robiłam juz 2 razy :) Faktycznie aromatyczna ,pyszna i co ważne robi sie naprawdę szybko i łatwo.
Dziekuję !:) :)
życzę smacznego:) pozdrawiam
Właśnie wstawiłam do piekarnika i już nie mogę się doczekać! W środku jabłka i gruszki wzbogacone trzema pałeczkami goździków. Pięknie wygląda i przecudnie pachnie. Dziękuję za inspirację :)
Właśnie wstawiłam do piekarnika, aż mi ślinka cieknie :)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
ciasto jest przepyszne!! dziękuję za przepis :))
myślę, że tak, pozdrawiam
A czy można tą tarte upiec w formie do tart wysmarowanej masłem (bez papieru) ?
mmm pychota!! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
genialnie smakują jabłka z chilli, odrobiną pieprzu, muśnięte cynamonem.. :) korzenne i rozgrzewające ! na jesień jak znalazł. brązowy cukier nadaje charakteru – polecam! przepis bomba! zrobiłam jeszcze do tego sos miodowo-waniliowy z odrobiną brandy/rumu – co jest na stanie ;)
można dodać szczyptę mielonych goździków lub dodać cukier wanilinowy,
pozdrawiam
Czy cynamon można czymś zastąpić?
super:) cieszę się, pozdrawiam
zajebiste mi wyszło , pozdrawiam ;333
Hallo,
Dziekuje za fantastycznie prosty i szybki przepis.
Wczoraj zrobilam z jablkami bo nie wiedzialam jakich gruszek uzyc:)
i juz zostal ostatni kawalek. Zagosci na stale w moich ulubionych
przepisach.
bardzo się cieszę, że się udało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Ciasto wyszlo identyczne jam na zdjeciu szkoda tylko ze ten wianuszek na wierzchu ciezko zrobic:(
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobilam. Bardzo bardzo dobra
myślę, że tak można spróbować,
pozdrawiam ciepło
wyszlo pycha, a czy z tego samego ciasta mozna babeczki kruche zrobic?
no właśnie też o tym myślałam, ja bym je z 2-3 minuty potrzymała w rondelku,
pozdrawiam
a jablka dac surowe czy lepiej wczesniej przygotowac w rondelku zeby byly miekkie?
Upieczone. Jabłka musiały się pogodzić z towarzystwem żurawiny i bardzo dobrze to zrobiło całości. Dziękuję za świetny przepis. :-))
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
narobiłaś mi smaka z brzoskwiniami to będzie genialne,
pozdrawiam ciepło:)
taka rustykalna tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i kiedy zobaczyłam ten przepis u Małej Cukierenki wiedziałam, że muszę ją upiec :) Wyszła przepysznie! Przepis do powtórzenia, tylko może następnym razem z jabłkami a potem brzoskwiniami i odrobiną wanilii, mmmmm… już mi ślinka cieknie :P Dzięki za kolejny super przepis :) Przepysznie tu u Ciebie :)
pyszne! chociaż nie takie ładne jak twoje ale pół godziny od wyjęcia z piekarnika a już nie ma po nim śladu :)
Kolejny wspaniały przepis :) stał się dla mnie szybkim ratunkiem kiedy przyszli goście a tu lodówka prawie pusta. Pyszne, pyszne! Polałam na końcu dulce de leche, mmmm..
Pychota z jabłkami:) cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Co za pyszność, uwielbiam takie cudeńka:)
Aaa! Zrobiłam , wszak z jakbłkami. Uwielbiam pieczone jabłka z cynamonem – jak dla mnie nawet wybitnie pyszny tort ich nie pobije. Wyśmienite. Kawa i TEN ulubiony smak – mój czas , moja chwila. Dziękuję i przesyłam buziaki.
tak, można, tylko wtedy krócej bym piekła,
pozdrawiam
CZY GRUSZKI MOGA BYC Z KOMPOTU
piękny rustykalny placek! zazdroszczę Ci go odrobinę bo czuje smak jaki musi zostawiać w buzi :)
ja nie posmarowałam bo się bałam, że mi się za bardzo spiecze, ale rzeczywiście tarta miałaby ładniejszy kolor,
pozdrawiam ciepło
Pysznie wygląda!!!
Bardzo fajny przepis.
Ja robię podobną z jabłkami.
Dodatkowo smaruję brzegi żółtkiem – lekko skleja ciasto a do tego nadaje ślicznego złotego połysku.