Tort czekoladowy z gruszkami – Zapraszam dzisiaj na przepyszny tort mocno czekoladowy z lekkim, puszystym kremem i soczystymi gruszkami, pychotka! :) Tort bardzo mi smakuje. Jest trochę waniliowy, wilgotny i nie jest za słodki. Wygląda pięknie i apetycznie. Będzie wspaniały na nadchodzące Święta. W przygotowaniu nie jest trudny, ale zajmuje trochę czasu. Proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort czekoladowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę)
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 60%)
100g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
20g żelatyny
120ml zimnej wody
200g naturalnego jogurtu
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury morelowej
1 puszka gruszek w syropie (750g)
170ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
2 umyte gruszki
wiórki czekoladowe do posypania
dżem żurawinowy (taki do mięs)
sok z cytryny do skropienia gruszek
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
2. Do jajek dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
Następnie dodać olej i krótko, delikatnie wymieszać szpatułką (patrz FILM). Na pianę z jajek przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie, ale delikatnie szpatułką.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki (odciąć nożem ciasto od brzegów tortownicy), ściągnąć papier do pieczenia. Biszkopt w z wierzchu wyrównać i odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki i zamknąć czystą obręcz.
5. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową.
Krem:
6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Gruszki osączyć.
7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyną się rozpuści.
Masę czekoladową odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia, może być bardzo delikatnie ciepła, prawie w temperaturze pokojowej.
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i cały czas mieszając, dodawać po łyżce jogurt.
9. Do masy czekoladowej dodać sporą łyżkę śmietanki i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać drugą łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak rozmieszaną masę czekoladową wlać do pozostałej, ubitej śmietanki i wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolity krem.
10. Na biszkopt w blaszce wylać trochę kremu (tak około 1/5 z kremu), wyrównać i na wierzchu poukładać gruszki, lekko docisnąć.
Na gruszki wylać krem i wyrównać. Cały krem nie zmieści się w blaszce, pozostały nakrywamy folią spożywczą (patrz FILM) i razem z tortem wkładamy do lodówki na całą noc.
11. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (odcinamy nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Schłodzony krem ubić mikserem, aż stanie się kremowy i gładki. Dodać go do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i tort udekorować dużymi rozetkami.
12. Gruszki obrać i pokroić na ósemki, a nawet drobniej. Usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Tort posypać wiórkami czekoladowymi. Kawałki gruszek poukładać na torcie (patrz FILM). Obok każdej gruszki nałożyć łyżeczką trochę żurawiny.
Tort czekoladowy z gruszkami przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Witam, jak długo można przechowywać tort w lodówce ?
tak około 6 dni, pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, torcik przepyszny ☺️
Czy mus sprawdzi się jako przełożenie tortu (składanie w rancie)?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast gruszek w syropie można dać zwykłe?
tak można, tylko żeby były miękkie, pozdrawiam
Mala Cukierenko, co moglam zrobic zle, w kremie wyczuwalo sie drobne grudki, zle rozmieszalam zelatyne? Dziekuje
może tak albo czekolada do końca się nie rozpuściła, pozdrawiam
Tort robiłam wiele razy zawsze się udawał. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.Dorota
Proszę niech pani mi napisze jaka jest najlepsze żelatyna do tego ciasta .Pozdrawiam
ja używam żelatyny dr Oetker pozdrawiam
Witam. Robiłam ten tort ale masa mi nie stężała tak jak powinna, chociaż ciasto było całą noc w lodówce. Nie wiem czy to wina żelatyny bo użyłam żelatynę-fix.Pozdrawiam
Witam.Mam pytanie A jak ktoś nie ma piekarnika z termoobiegiem to w jakiej temp.piec
bez termoobiegu proszę piec w 180C, pozdrawiam serdecznie
Co zrobic gdy masa czekoladowo-smietanowa bedzie miala zla konsystencje w efekcie czego nie stezeje.juz raz tak mi sie przytrafilo….
można dodać rozpuszczoną żelatynę lub spróbować zagęścić fixem, pozdrawiam
Jakiej wielkości formę Pani użyła?
tortownica o średnicy 23cm, pozdrawiam serdecznie
Czy jedna puszka gruszek w syropie starczy ? Po odsaczeniuodsaczeniu 460g
tak wystarczy, pozdrawiam
Czy na wierzch mogę położyć masę cukrową i zrobić dekoracje czy się rozpłynie ?
rozpłynie się, pozdrawiam
Czy zamiast szpatułką mogę olej i mąkę wmieszać rózgą?
tak można, pozdrawiam
Taki podobny tort robiła zawsze moja babcia, na wszelkiego rodzaju uroczystości ;) Jak dla mnie ten tu, to mistrzostwo świata. W życiu nie zrobiłabym tak ładnego.
Na pewno się uda :) pozdrawiam ciepło