Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort czekoladowy z gruszkami – Zapraszam dzisiaj na przepyszny tort mocno czekoladowy z lekkim, puszystym kremem i soczystymi gruszkami, pychotka! :) Tort bardzo mi smakuje. Jest trochę waniliowy, wilgotny i nie jest za słodki. Wygląda pięknie i apetycznie. Będzie wspaniały na nadchodzące Święta. W przygotowaniu nie jest trudny, ale zajmuje trochę czasu. Proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort czekoladowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę)
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 60%)
100g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
20g żelatyny
120ml zimnej wody
200g naturalnego jogurtu
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury morelowej
1 puszka gruszek w syropie (750g)
170ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
2 umyte gruszki
wiórki czekoladowe do posypania
dżem żurawinowy (taki do mięs)
sok z cytryny do skropienia gruszek

Tort czekoladowy z gruszkami

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

2. Do jajek dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
Następnie dodać olej i krótko, delikatnie wymieszać szpatułką (patrz FILM). Na pianę z jajek przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie, ale delikatnie szpatułką.

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki (odciąć nożem ciasto od brzegów tortownicy), ściągnąć papier do pieczenia. Biszkopt w z wierzchu wyrównać i odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki i zamknąć czystą obręcz.

5. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową.

Krem:
6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Gruszki osączyć.

7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyną się rozpuści.
Masę czekoladową odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia, może być bardzo delikatnie ciepła, prawie w temperaturze pokojowej.

8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i cały czas mieszając, dodawać po łyżce jogurt.

9. Do masy czekoladowej dodać sporą łyżkę śmietanki i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać drugą łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak rozmieszaną masę czekoladową wlać do pozostałej, ubitej śmietanki i wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolity krem.

10. Na biszkopt w blaszce wylać trochę kremu (tak około 1/5 z kremu), wyrównać i na wierzchu poukładać gruszki, lekko docisnąć.
Na gruszki wylać krem i wyrównać. Cały krem nie zmieści się w blaszce, pozostały nakrywamy folią spożywczą (patrz FILM) i razem z tortem wkładamy do lodówki na całą noc.

11. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (odcinamy nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Schłodzony krem ubić mikserem, aż stanie się kremowy i gładki. Dodać go do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i tort udekorować dużymi rozetkami.

12. Gruszki obrać i pokroić na ósemki, a nawet drobniej. Usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Tort posypać wiórkami czekoladowymi. Kawałki gruszek poukładać na torcie (patrz FILM). Obok każdej gruszki nałożyć łyżeczką trochę żurawiny.
Tort czekoladowy z gruszkami przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Tort czekoladowy z gruszkami

Tort czekoladowy z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

27 komentarzy do “Tort Czekoladowy z Gruszkami”

  1. Witam. Robiłam ten tort ale masa mi nie stężała tak jak powinna, chociaż ciasto było całą noc w lodówce. Nie wiem czy to wina żelatyny bo użyłam żelatynę-fix.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Co zrobic gdy masa czekoladowo-smietanowa bedzie miala zla konsystencje w efekcie czego nie stezeje.juz raz tak mi sie przytrafilo….

    Odpowiedz
  3. Taki podobny tort robiła zawsze moja babcia, na wszelkiego rodzaju uroczystości ;) Jak dla mnie ten tu, to mistrzostwo świata. W życiu nie zrobiłabym tak ładnego.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz