Ciasto z truskawkami pełnoziarniste

Smaczne ciasto z płatkami owsianymi i mąką pełnoziarnistą. Nie za słodkie, z truskawkami i dżemem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. W smaku jest takie „razowe” więc, nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego można użyć mąki np. tortowej i dodać ją pół na pół z mąką pełnoziarnistą (co napisałam w składnikach). Moim domownikom bardzo smakowało i mnie również, świetne na śniadanie. Ciasto będzie idealne również z malinami. Polecam… (przepis ze strony taste).

Ciasto z truskawkami pełnoziarniste

Ciasto z truskawkami pełnoziarniste
Składniki:
220g mąki pszennej pełnoziarnistej lub 100g mąki tortowej i 120g
mąki pełnoziarnistej
25g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g płatków owsianych + 1 łyżka
220g schłodzonego masła
150g jasnego brązowego cukru + 1 łyżka (możemy użyć zwykłego)
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kopiasta łyżka dżemu truskawkowego lub malinowego (80g)
250g truskawek lub malin – owoce umyć, obrać i truskawki pokroić na kawałki

1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarze 20x30cm lub 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, 100g płatków owsianych.

3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Dodać 150g cukru, cukier wanilinowy, jajka i wymieszać rękoma lub łyżką (powstanie gęsta, klejąca masa).

5. Około 3/4 ciasta przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wierzch posmarować dżemem i poukładać owoce. Resztę ciasta wymieszać z 1 łyżką płatków owsianych i 1 łyżką cukru. Ciasto rozłożyć na owocach.

6. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto z truskawkami pełnoziarniste odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami pełnoziarniste

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Ciasto z truskawkami pełnoziarniste”

  1. mówiłam Ci już, moja Droga, że jesteś genialna?
    sobotę zaczynam od przygotowania tego ciasta. wygląda rewelacyjnie!
    pozdrawiam i udanych wypieków!

  2. Dorota: – można tylko proszę je wcześniej rozmrozić,

    -też lubię ten kubeczek:)

    Gosia: bardzo dziękuję:) i smacznego!

    pozdrawiam ciepło

  3. Zdrowe? Z kostką masła?
    oryginalne podejście do zdrowej kuchni. Nie wszytsko co ma w sobie płatki owsiane, czy mąkę pełnoziarnistą jest zdrowe…

  4. ciekawe ciacho, udaje się dobrze z mrożonymi owocami (u mnie leśne), konfitura morelowa zamiast dżemu przełamuje smak, jednak zwiększyłabym proporcje, bo za szybko się kończy :)

  5. Pycha ciasto. Dobrze że od razu upiekłam większą blaszkę. Zmieniłam tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą na orkiszową pełnoziarnistą i dodałam więcej truskawek.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.