Smaczne ciasto z płatkami owsianymi i mąką pełnoziarnistą. Nie za słodkie, z truskawkami i dżemem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. W smaku jest takie „razowe” więc, nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego można użyć mąki np. tortowej i dodać ją pół na pół z mąką pełnoziarnistą (co napisałam w składnikach). Moim domownikom bardzo smakowało i mnie również, świetne na śniadanie. Ciasto będzie idealne również z malinami. Polecam… (przepis ze strony taste).
Ciasto z truskawkami pełnoziarniste
Składniki:
220g mąki pszennej pełnoziarnistej lub 100g mąki tortowej i 120g
mąki pełnoziarnistej
25g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g płatków owsianych + 1 łyżka
220g schłodzonego masła
150g jasnego brązowego cukru + 1 łyżka (możemy użyć zwykłego)
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kopiasta łyżka dżemu truskawkowego lub malinowego (80g)
250g truskawek lub malin – owoce umyć, obrać i truskawki pokroić na kawałki
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarze 20x30cm lub 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, 100g płatków owsianych.
3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Dodać 150g cukru, cukier wanilinowy, jajka i wymieszać rękoma lub łyżką (powstanie gęsta, klejąca masa).
5. Około 3/4 ciasta przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wierzch posmarować dżemem i poukładać owoce. Resztę ciasta wymieszać z 1 łyżką płatków owsianych i 1 łyżką cukru. Ciasto rozłożyć na owocach.
6. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto z truskawkami pełnoziarniste odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Pycha ciasto. Dobrze że od razu upiekłam większą blaszkę. Zmieniłam tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą na orkiszową pełnoziarnistą i dodałam więcej truskawek.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ciekawe ciacho, udaje się dobrze z mrożonymi owocami (u mnie leśne), konfitura morelowa zamiast dżemu przełamuje smak, jednak zwiększyłabym proporcje, bo za szybko się kończy :)
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
wygląda świetnie:)
Zdrowe? Z kostką masła?
oryginalne podejście do zdrowej kuchni. Nie wszytsko co ma w sobie płatki owsiane, czy mąkę pełnoziarnistą jest zdrowe…
Dorota: – można tylko proszę je wcześniej rozmrozić,
-też lubię ten kubeczek:)
Gosia: bardzo dziękuję:) i smacznego!
pozdrawiam ciepło
mówiłam Ci już, moja Droga, że jesteś genialna?
sobotę zaczynam od przygotowania tego ciasta. wygląda rewelacyjnie!
pozdrawiam i udanych wypieków!
moj kubeczek, hehe :D uwielbiam go :”D
mniam :)
A czy można użyć mrożonych truskawek?