Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” – Dzisiaj zapraszam na ciekawe ciasto z dużą ilością gruszek, z waniliowym kremem „diplomat” i lekką śmietanką z galaretką. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale jest bardzo smaczne i wygląda pięknie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, ciasto nie jest za słodkie. Moim gościom bardzo smakowało. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. W przepisie można do masy gruszkowej dodać galaretki lub żelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3 łyżki kakao bez cukru
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
80ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 100ml wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem Waniliowy Diplomat:
450ml mleka
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 żółtek
130g cukru
30g mąki ziemniaczanej
15g żelatyny + 100ml zimnej wody
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Masa gruszkowa:
1,5kg umytych gruszek
1 łyżka masła
2 galaretki w proszku lub 20g żelatyny
2 szczypty zmielonych goździków
Wierzch:
450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej)
600ml gorącej wody
Dodatkowo:
mini bezy do ozdoby

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

4. Do jajecznej masy dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia (ważne: blaszkę wyłożyć papierem tak, aby wstawał poza blaszkę). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem Waniliowy Diplomat:
6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

7. Mleko wlać do rondelka dodać wyskrobane ziarenka wanilii i strąki, zagotować.

8. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Z gotującego się mleka wyjąć strąki wanilii i gorącym mlekiem, cały czas mieszając mikserem, zalać pianę z żółtek (patrz FILM). Następnie całą masę znów przelać do rondla lub garnka i zagotować, cały czas mieszając, na małym ogniu.

9. Gdy masa się zagotuje zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Krem nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

10. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

11. Ubić 350ml śmietanki, tylko nie na bardzo sztywno, tak ubić na 3/4.
Ostygnięty budyniowy krem wymieszać mikserem na gładką masę (patrz FILM).
Ubitą śmietankę w 4 partiach dodać do budyniowego kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą. Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 30-60 minut.

Masa gruszkowa:
12. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.

13. Na patelni roztopić masło, dodać goździki i pokrojone gruszki. Smażyć owoce, aż puszczą sok i się zagotują. Zdjąć z ognia i dodać galaretki, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
(zamiast galaretek można dać 20g żelatyny, którą należy zalać około 120ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Tak przygotowaną żelatynę dodać do gorących gruszek, wymieszać).

14. Ostygniętą masę gruszkową wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i znów ciasto wstawić do lodówki, aż masa gruszkowa stężeje.

Wierzch:
15. Galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

16. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Z ostygniętej galaretki odlać 200-250ml i cały czas mieszając mikserem, powoli wlewać ją do ubitej śmietanki. Gotową śmietankę wylać na schłodzone ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 15 minut.
Na koniec na ciasto wylać pozostałą lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

17. Ciasto kroić na prostokąty, przed podaniem można ozdobić mini bezami. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko””

  1. Zrobiłam :) pyszne! Wszystkim bardzo smakowało. I teraz się zastanawiam czy inne owoce tez by tu się sprawdziły np maliny czy truskawki (mrożone)?

  2. Witam
    mam pytanie, ugotowalam budyn, wyglądał ok,ale po dodaniu żelatyny,zrobił sie rzadki i stygnąc nadal jest płynny. Można to jeszcze uratować. Dodam,że robiłam budyń dwa razy już :( pomooocy

  3. Witam. Wczoraj zrobilam to ciasto. W smaku bardzo dobre, ale krem diplomat byl za rzadki, a co za tym idzie nie prezentowal sie ladnie…. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd, czy mam wiecej żelatyny dodać? czy dac smietanfix do smietany?pomocy:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.