Tarta z gruszkami od babci

Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)

Tarta z gruszkami od babci

Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawiać na 180oC na funkcji góra-dół.

Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Tarta z gruszkami od babci

5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.

6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami od babci

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

63 komentarze do wpisu „Tarta z gruszkami od babci”

  1. Bardzo fajny przepis.
    Ja robię podobną z jabłkami.
    Dodatkowo smaruję brzegi żółtkiem – lekko skleja ciasto a do tego nadaje ślicznego złotego połysku.

  2. ja nie posmarowałam bo się bałam, że mi się za bardzo spiecze, ale rzeczywiście tarta miałaby ładniejszy kolor,
    pozdrawiam ciepło

  3. Aaa! Zrobiłam , wszak z jakbłkami. Uwielbiam pieczone jabłka z cynamonem – jak dla mnie nawet wybitnie pyszny tort ich nie pobije. Wyśmienite. Kawa i TEN ulubiony smak – mój czas , moja chwila. Dziękuję i przesyłam buziaki.

  4. Kolejny wspaniały przepis :) stał się dla mnie szybkim ratunkiem kiedy przyszli goście a tu lodówka prawie pusta. Pyszne, pyszne! Polałam na końcu dulce de leche, mmmm..

  5. taka rustykalna tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i kiedy zobaczyłam ten przepis u Małej Cukierenki wiedziałam, że muszę ją upiec :) Wyszła przepysznie! Przepis do powtórzenia, tylko może następnym razem z jabłkami a potem brzoskwiniami i odrobiną wanilii, mmmmm… już mi ślinka cieknie :P Dzięki za kolejny super przepis :) Przepysznie tu u Ciebie :)

  6. Bardzo się cieszę, że smakowało:)
    narobiłaś mi smaka z brzoskwiniami to będzie genialne,
    pozdrawiam ciepło:)

  7. Upieczone. Jabłka musiały się pogodzić z towarzystwem żurawiny i bardzo dobrze to zrobiło całości. Dziękuję za świetny przepis. :-))

  8. Hallo,

    Dziekuje za fantastycznie prosty i szybki przepis.
    Wczoraj zrobilam z jablkami bo nie wiedzialam jakich gruszek uzyc:)
    i juz zostal ostatni kawalek. Zagosci na stale w moich ulubionych
    przepisach.

  9. genialnie smakują jabłka z chilli, odrobiną pieprzu, muśnięte cynamonem.. :) korzenne i rozgrzewające ! na jesień jak znalazł. brązowy cukier nadaje charakteru – polecam! przepis bomba! zrobiłam jeszcze do tego sos miodowo-waniliowy z odrobiną brandy/rumu – co jest na stanie ;)

  10. Właśnie wstawiłam do piekarnika i już nie mogę się doczekać! W środku jabłka i gruszki wzbogacone trzema pałeczkami goździków. Pięknie wygląda i przecudnie pachnie. Dziękuję za inspirację :)

  11. A czy znalazłby sie jakiś przepis na jakieś ciasto z mrożonego rabarbaru ? Mam trochę w zamrażarce i …pustkę w głowie …Pare razy próbowałam z jakis przypadkowych przepisów coś „ukręcić” ale skutek był marny :(

  12. Pani Basiu „ukręcimy” coś bo ja też mam rabarbar w zamrażalniku, ale może w następnym tygodniu, w ten weekend będę próbowała zrobić coś na Halloween:) pozdrawiam serdecznie

  13. Przepis rzeczywiscie fajny :) moje ciasto wg tej receptury bylo chyba jednak za luźne. Moze dlatego ze użyłem mąki tzw. „zerówki”. Dlatego uzylem formy do tarty. No i ciasta bylo za malo na zawiniete brzegi. Tak czy inaczej jest pyszna :)

  14. Mój chłopak z kolegą zrobili z łatwością to ciasto pod nadzorem ale jeszcze się piecze. Może nie wygląda tak jak na zdjęciach ale myślę że wyjdzie zajebiście. :)

  15. dziś zrobiłam bo bardzo spodobał mi się wygląd ciasta, bardzo nietuzinkowy, wyszedł ładnie zarumieniony i oczywiście smaczny jak każdy przepis tu ;) gratuluje ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.