Tarta z gruszkami od babci

Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)

Tarta z gruszkami od babci

Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.

Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Tarta z gruszkami od babci

5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.

6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami od babci

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

66 komentarzy do “Tarta z gruszkami od babci”

  1. Upieczone. Jabłka musiały się pogodzić z towarzystwem żurawiny i bardzo dobrze to zrobiło całości. Dziękuję za świetny przepis. :-))

    Odpowiedz
  2. Bardzo się cieszę, że smakowało:)
    narobiłaś mi smaka z brzoskwiniami to będzie genialne,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  3. taka rustykalna tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i kiedy zobaczyłam ten przepis u Małej Cukierenki wiedziałam, że muszę ją upiec :) Wyszła przepysznie! Przepis do powtórzenia, tylko może następnym razem z jabłkami a potem brzoskwiniami i odrobiną wanilii, mmmmm… już mi ślinka cieknie :P Dzięki za kolejny super przepis :) Przepysznie tu u Ciebie :)

    Odpowiedz
  4. Kolejny wspaniały przepis :) stał się dla mnie szybkim ratunkiem kiedy przyszli goście a tu lodówka prawie pusta. Pyszne, pyszne! Polałam na końcu dulce de leche, mmmm..

    Odpowiedz
  5. Aaa! Zrobiłam , wszak z jakbłkami. Uwielbiam pieczone jabłka z cynamonem – jak dla mnie nawet wybitnie pyszny tort ich nie pobije. Wyśmienite. Kawa i TEN ulubiony smak – mój czas , moja chwila. Dziękuję i przesyłam buziaki.

    Odpowiedz
  6. ja nie posmarowałam bo się bałam, że mi się za bardzo spiecze, ale rzeczywiście tarta miałaby ładniejszy kolor,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  7. Bardzo fajny przepis.
    Ja robię podobną z jabłkami.
    Dodatkowo smaruję brzegi żółtkiem – lekko skleja ciasto a do tego nadaje ślicznego złotego połysku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz