Kolejny przepis na bardzo owocowy deser. Szybka w przygotowaniu, lekka, bardzo smaczna tarta z gruszkami. Aromatyczna, nie za słodka, na cienkim spodzie. Lekko waniliowa z cynamonem. Możemy podać ją z lodami lub bitą śmietaną. Dla mnie rewelacyjna, bardzo polecam… (przepis ze strony delicious magazine)
Tarta z gruszkami od babci
Składniki:
Ciasto:
230g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
140g schłodzonego masła
1 jajko
Nadzienie:
4-5 gruszek
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30-40 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół.
Nadzienie:
4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
5. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, użyłam do tego tortownicy.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
a jablka dac surowe czy lepiej wczesniej przygotowac w rondelku zeby byly miekkie?
Upieczone. Jabłka musiały się pogodzić z towarzystwem żurawiny i bardzo dobrze to zrobiło całości. Dziękuję za świetny przepis. :-))
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
narobiłaś mi smaka z brzoskwiniami to będzie genialne,
pozdrawiam ciepło:)
taka rustykalna tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i kiedy zobaczyłam ten przepis u Małej Cukierenki wiedziałam, że muszę ją upiec :) Wyszła przepysznie! Przepis do powtórzenia, tylko może następnym razem z jabłkami a potem brzoskwiniami i odrobiną wanilii, mmmmm… już mi ślinka cieknie :P Dzięki za kolejny super przepis :) Przepysznie tu u Ciebie :)
pyszne! chociaż nie takie ładne jak twoje ale pół godziny od wyjęcia z piekarnika a już nie ma po nim śladu :)
Kolejny wspaniały przepis :) stał się dla mnie szybkim ratunkiem kiedy przyszli goście a tu lodówka prawie pusta. Pyszne, pyszne! Polałam na końcu dulce de leche, mmmm..
Pychota z jabłkami:) cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Co za pyszność, uwielbiam takie cudeńka:)
Aaa! Zrobiłam , wszak z jakbłkami. Uwielbiam pieczone jabłka z cynamonem – jak dla mnie nawet wybitnie pyszny tort ich nie pobije. Wyśmienite. Kawa i TEN ulubiony smak – mój czas , moja chwila. Dziękuję i przesyłam buziaki.
tak, można, tylko wtedy krócej bym piekła,
pozdrawiam
CZY GRUSZKI MOGA BYC Z KOMPOTU
piękny rustykalny placek! zazdroszczę Ci go odrobinę bo czuje smak jaki musi zostawiać w buzi :)
ja nie posmarowałam bo się bałam, że mi się za bardzo spiecze, ale rzeczywiście tarta miałaby ładniejszy kolor,
pozdrawiam ciepło
Pysznie wygląda!!!
Bardzo fajny przepis.
Ja robię podobną z jabłkami.
Dodatkowo smaruję brzegi żółtkiem – lekko skleja ciasto a do tego nadaje ślicznego złotego połysku.