Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 350ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.

6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

52 komentarze do “Tarta z gruszkami i kremem budyniowym”

  1. a jednak wyszło pysznie :) Spód dzięki orzechom nie jest tak twardy jak przy standardowej tarcie, wspaniale smakuje, następnym razem do wina dorzucę goździki żeby gruszki miały intensywny smak…świąt :)

    Odpowiedz
  2. pierwszy raz robię ciasto na tartę, proporcje składników zmieszałam identycznie z opisem – używałam miarki, więc ani nie poskąpiłam ani nie przedobrzyłam…a mimo to nie dało się zagnieść ciasta tak by je swobodnie rozwałkować. Wcisnęłam je w formę…właśnie się piecze, mam nadzieję, że nie będę musiała jechać do cukierni po ciasto dla dzisiejszych gości :(

    Odpowiedz
  3. dla mnie to ciasto było akurat, wydaje mi się że można dodać więcej masła wtedy będzie bardziej kruche,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Ciasto wyborne, robilam nawet kilka razy. Masa za kazdym razem wyszla super, mam tylko pytanie, da sie cos zrobic by ciasto zmieklo??? Czy taki juz urok ciasta z orzechami?.

    Odpowiedz
  5. Krem się NIE rozpływa. może trzeba podszkolić swoje umiejętności. co zrobić:
    – budyń trzeba chwilę gotować, żeby był naprawdę gęsty
    – i koniecznie wystudzić budyń do końca! podejrzewam, że jest to najczęstszy grzech 'niecierpliwków’, ale dodanie serka do nawet lekko ciepłego budyniu skutkuje rozpłynięciem się kremu.
    Ja zamiast mieszać łyżką użyłam miksera do połączenia budyniu z serkiem, żeby masa była jednolita.
    Ciasto upiekłam dzisiaj na urodziny mojego taty i oczywiście poszło na pniu :)

    Odpowiedz
  6. szkoda pieniędzy, krem katastrofa, po kwadransie się rozpływa, i zostaje woda jedyne co dobre to spód. Inne internautki też miały problem z kremem, więc chyba nie do końca uczciwe jest podawanie tego przepisu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz