Ciasto migdałowe z batonikami Bounty – Smaczne, ciekawe ciasto z kokosowymi batonikami. Podczas pieczenia ładnie pachnie cynamonem i delikatnie bounty. Dosyć słodkie, od batoników trochę wilgotne, czekoladowe i mocno kokosowe. Jestem wielką fanką tych batoników, więc dla mnie jest to wspaniały keks. Po przekrojeniu widać kawałki migdałów oraz masy kokosowej z batoników. Ciasto przegotowuje się dosyć szybko i nie powinno być z nim problemów. Gdyby masa się zważyła podczas ucierania, to proszę się nie przejmować, ciasto i tak się uda, sama już to sprawdziłam:). Cóż jeszcze mogę dodać… polecam :)
Ciasto migdałowe z batonikami Bounty
Składniki:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
400g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mleka lub wody
3 batony Bounty (każdy po 57g)
100g całych migdałów ze skórką
Dodatkowo:
120g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki gorącej wody
30g migdałów do ozdoby + trochę soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
2. Batoniki pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180C (na funkcji góra-dół).
2. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez około 4 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
3. Do masy wyspać mąkę i dodać 3 łyżki mleka lub wody, wymieszać krótko mikserem, ale dokładnie, do połączenia składników. Na koniec wsypać migdały i batoniki, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm (można użyć większej) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC przez 65 minut na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.
Lukier:
5. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Migdały skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w cukrze. Ostygnięte ciasto polukrować i ozdobić migdałami.
Udanych wypieków:)
powalające. uwielbiam batoniki Bounty więc to ciasto jest dla mnie idealne.
Odjechane ciacho :)
O matko! Ależ piekne jest.! Wspaniale wyrosło. Musi być przepyszne.
Pozdrowienia :)
Twoje ciasta wygladaja tak ze od razu mam ochote leciec do kuchni i wyprobowac przepis, ale przeciez nie moge piec tak czesto jak ukazuja sie Twoje nowe posty bo utyje (przeciez trzeba sprobowac czy dobre faktycznie wyszlo a na jednym kawalku sie nie konczy!!):) pozdrawiam
OMG!!! So beautiful. Stunning photos!
Fantastyczne ciasto!Uwielbiam Twojego bloga,codziennie tu zaglądam i sprawia mi to wielką przyjemność.Pozdrawiam serdecznie.
jak dla mnie rewelacja, zwłaszcza, ze uwielbiam Bounty:)
Ojejkuniu co za pyszność!
Ehh jaka pyszność… palce lizać
Jutro na sniadanie bedzie ciacho z Bounty, ostatnio batoniki jadlam jak bylam w 1 miesiacu ciazy,byl to jedyny mòj posilek. Wszystkie twoje zdiecia sa sliczne,ale to…poprostu…jak z filmu „Alicja w krainie czaròw”, còz dodac…szczesliwi ci dla ktòrych jedzenie jest sztuka piekna xxx
Ja niestety ciągle nie mogę się oprzeć batonikom, więc wszędzie je przemycę,
smacznego śniadania, dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Migdały należy dodać w całości i bez uprzedniego namoczenia??????????
bez namaczania,
pozdrawiam
Jest przepyszne!
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
O matko jak pięknie to wygląda! Kolejny przepis do wypróbowania :) Faktycznie nie powinno być problemów z upieczeniem.
życzę smacznego! pozdrawiam:)
Niedawno odkryłam Pani stronę, to drugi przepis, z którego skorzystałam. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło PYCHA!! Szukam następnego przepisu na sobotnie pieczenie. Pozdrawiam serdecznie :)
bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tak się zastanawiam dlaczego ciasto mi nie wyszło.
Sprawa ma się tak- pachniało pięknie i cudnie wyrosło ale okazało się, że jest całkowicie surowe w środku i po wyciągnięciu z foremki- rozpadło się. Zaczynam obwiniać piekarnik i tak myślę, że coś jest nie tak z moim grzaniem góra- dòł ( bardziej dół):-D. Zrobiłam też jako drugie kruche z orzechami i trzymałam znacznie dłużej w piekarniku i wyszło świetnie.Dlatego winowajcą jest moim zdaniem grzanie.:-D
I teraz mam pytanie- czy mogę spróbować upie to ciasto z termoobiegiem?.Jeśli tak to jak długo i w jakiej temperaturze?. I czy ogólnie mogę piec Twoje ciasta na termobiegu rezygnująć z funkcj gòra- dół. Jakie zmiany powinnam wprowadzić a może nie jest to możliwe. Ja się nie poddam bo te ciasto plus pleśniak na Sylwestra i Nowy Rok muszą być obowiązkowo. Pozdrawiam ciepło i z góry dziękuję za odpowiedź.
może Pani piec ciasta na termoobiegu, proszę tylko zawsze zmniejszyć temperaturę o około 20oC, czyli to ciasto proszę piec na termoobiegu w temperaturze 160oC, mam nadzieję, że się uda, pozdrawiam ciepło i przykro mi że się nie udało
Ciasto pyszne, niestety nic nie zostalo na jutro. Zamiast sody dalam proszek i tez pieknie wyroslo. Kolejny przepis do powtorki☆☆☆ pozdrawiam☆☆☆
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Tarta z rabarbarem cudowna, następnym ciastem, które zamierzam upiec będzie migdałowe z batonikami bounty.
Mała cukierenka jest moją słodką inspiracją, polecam wszystkim.
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
Witam:) Trafiłam na ta strone przypadkiem..i jestem przeszczęśliwa! Pomysłów tu na pyszne wypieki wiele..dziś z moim przedszkolaczkiem robimy to ciasto:) Ciasto w piekarniku…cierpliwie odliczamy minuty;) Na dniach szykują się kolejne wypieki.. ciasteczka owsiane i sernik czekoladowy:) Jak szaleć to szaleć..:)
bardzo mi miło cieszę się, pozdrawiam serdecznie:) i życzę smacznego!
Ciasto super. Ciekawa byłam, jak to będzie z tymi całymi migdałami po upieczeniu, ale okazało się, że przyjemnie chrupią.
Ciasto super, czuć kokosem i migdały przyjemnie chrupią :)