Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 350ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.

6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

52 komentarze do “Tarta z gruszkami i kremem budyniowym”

  1. Przymierzam się do tej tarty, tylko zastanawiam się nad pozostałą po gruszkach zalewą, w której one mają się dusić, taka pyszna. Mała Cukierenko jak można ją wykorzystać, szkoda mi takich pyszności. :)

    Odpowiedz
  2. Proszę posmarować formę masłem i to powinno załatwić sprawę, przepraszam w przepisie o tym nie napisałam, ale ja formy niczym nie smarowałam i nie miałam problemu z jej wyciągnięciem,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Robilam ta tarte dzis jako deser po niedzielnym obiedzie, zamiast gruszek dalam tylko truskawki, w smaku rewelacja niestety byla to moja pierwsza tarta w zyciu i mam takie pytanie co zrobilam zle ze ciezko ja wyjac z formy, przywarla do dna. Czy problemem moze byc to ze zbyt malo byla schlodzona? badz za dlugo pieczona a moze problem tkwi w tym ze nie posmarowalam formy maslem? Prosze o podpowiedz bo ciasto wyglada pieknie, smakuje wysmienicie i chce probowac jeszcze raz. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Wyszło wszytsko super pyszne! Wcale sie tak dlugo nie robi, choc rzeczywiście trochę się czeka ;) Nie wyszła mi tylko ta masa budyniowa tzn, nie ściała się tak jak u Ciebie na zdjęciach mimo iż postępowałam według przepisu i stało dość długo w lodówce:( i troche się wylewała jak się kroiło. ALe i tak nie zdążyłam zrobić zdjecia bo wszytko zjedzone. :)

    Odpowiedz
  5. Ostatnio też wykorzystałam gruszki, ale były one zapieczone pod kruszonką. Pychota!
    Twoja tarta wygląda obłędnie i na pewno wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz