Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 350ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.

6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

52 komentarze do “Tarta z gruszkami i kremem budyniowym”

  1. Ciasto orzechowe jest przepyszne! Zamiast gruszek użyłam brzoskwiń z puszki. W efekcie wyszło przepyszne niedzielne ciasto:)

    Odpowiedz
  2. przedewszystkim budyń musi mieć taka sama temperaturę jak serek mascarpone, więc albo dajemy te 2 składniki do lodówki albo zostawiamy by nabrały temp. pokojowej to samo jak mieszamy np śmietanę z mascarpone-wiem z doświadczenia :) można tez użyć mniej mleka i będzie dobrze

    Odpowiedz
  3. Wiele sobie obiecywałam po tej tarcie, bo wygląda na zdjęciu naprawdę obłędnie. Niestety, efekt mnie nie powalił. Ciasto na szczęście mi nie przywarło (posmarowałam masłem formę), ale było twarde. Przyjemne orzechowe – tu plus. Wszystkie składniki porządnie wystudziłam, tarta była w lodówce przez 20 godzin a i tak rozpływała się podczas krojenia. Dodam, że wszystko robiłam wg przepisu. Połączenie smaków ciekawe, dlatego następnym razem pokombinuję z proporcjami, żeby efekt był lepszy.

    Odpowiedz
  4. zrobiłam wszytko wg przepisu i…. wyglądała równie obłędnie. Jednak masa budyniowa mi się rozjechała i przy każdej próbie krojenia spływała, to raz a dwa… spód mi przywarł do formy, niestety – i stało się to pierwszy raz w przypadku tarty.
    Wniosek mój taki że nie będę robiła więcej spodu z orzechami i masę budyniową będę robiła wg własnego sprawdzonego przepisu. Gruszki super wyszły wg tego przepisu tj., gotowane w tym winnym wywarze. Gruszki posypałam migdałmi i mleczna czekoladą.

    Odpowiedz
  5. Bardzo dziękuję za komenatrz i rady, zgadzam się co do budyniów w 100%, cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam, po przeczytaniu powyższych komentarzy miałam pewne obawy przed wykonaniem tej tarty. Jednak zaryzykowałam i nie żałuję, bo wyszła fantastyczna. Krem od razu po zrobieniu miał dość zwartą konsystencję, nie rozpływał się. Podstawą jest wystudzenie wszystkiego- spodu, budyniu i gruszek. Budyń polecam wykonać własny albo z jakiejś dobrej firmy (ja pierwszy ugotowałam taki z popularnego dyskontu i pomimo zmniejszenia ilości mleka był rzadki, drugi z marki na W był już idealnie gęsty. Rzecz druga gdy przygotowujecie gruszki pozwólcie żeby wino, woda, sok z cytryny i cukier waniliowy trochę się pogotowało (żeby alkohol nieco wyparował), dopiero później dorzućcie gruszki. Ja blat przed nałożeniem kremu posmarowałam odrobiną nutelli :) polecam gorąco ten przepis :) Pozdrawiam Autorkę!

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam bo wygląd kusił nieziemsko ! No ale smak to po prostu przeszedł moje oczekiwania ! REWELACJA ! Gratuluję przepisu i pomysłu !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz