Przepyszne muffinki z marchewką, które właściwie zrobiłam dla jednej z czytelniczek. Zwróciła mi uwagę, że nie mam babeczek z marchewką i bardzo dobrze się stało, ponieważ upiekłam smaczne, zdrowe muffiny. Wilgotne, delikatne, aromatyczne dzięki dodaniu przypraw korzennych, ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Nie są gęste i ciężkie, tylko raczej puszyste. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek, jest to zmodyfikowana wersja Maślanego ciasta marchewkowego z kremem. Bardzo polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam:)
Muffinki z marchewką
Składniki na 12 dużych babeczek:
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
130g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
100g roztopionego masła
80ml śmietany
300g startej marchewki
1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
3. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
4. Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
Najlepszy przepis na muffinki;-) uwielbiam je robić i każdemu smakują❤
Czy make pszenna można zastąpić maka bezglutenowa, np. kukurydziana lub gryczana?
myślę, że tak, powinny się też udać, pozdrawiam serdecznie
A bez termoobiegu to w jakiej temp. pięć?
Czy babeczki można mrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam