Muffinki z marchewką

Przepyszne muffinki z marchewką, które właściwie zrobiłam dla jednej z czytelniczek. Zwróciła mi uwagę, że nie mam babeczek z marchewką i bardzo dobrze się stało, ponieważ upiekłam smaczne, zdrowe muffiny. Wilgotne, delikatne, aromatyczne dzięki dodaniu przypraw korzennych, ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Nie są gęste i ciężkie, tylko raczej puszyste. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek, jest to zmodyfikowana wersja Maślanego ciasta marchewkowego z kremem. Bardzo polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam:)

Muffinki z marchewką

Muffinki z marchewką
Składniki na 12 dużych babeczek:
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
130g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
100g roztopionego masła
80ml śmietany
300g startej marchewki
1 łyżeczka starej skórki cytrynowej

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.

3. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.

4. Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „Muffinki z marchewką”

  1. Witam:)
    Bardzo się cieszę, rzeczywiście trochę mało słodkie, ale takie miały być, oczywiście można dodać więcej cukru. Dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

  2. dziękuję!
    wyszły pyszne. połowa zjedzona na ciepło:) tylko zużyte papiloty poniewierają się po mieszkaniu… jeden znalazłam nawet w pudle na klocki dzieciaków;)

  3. Muffinki z tego przepisu są naprawdę wysmienite. Mają idealną konsystencję i są słodkie w sam raz. Do tej pory robiłam muffinki marchewkowe z przepisu gdzie należało użyć jakieś kosmiczne ilości oleju!!! Przez to były tłuste i zamulające (a raz to nawet wypłynął mi z nich cały olej) =P Cieszę się, że trafiłam na ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam =D

  4. Dziękuję za ten przepis. Jest genialny:) Pierwszy raz wyszedł mi wypiek! Muffiny są tak pyszne ze trudno się im oprzeć. Proste do zrobienia i szybkie a jakie smaczne … mniam:) pozdrawiam

  5. Witam,
    Tak się zastanawiam czy można zamiast marchwi wykorzystać dynię? Chciałam upiec muffinki z dynią, ale nie znalazłam nigdzie fajnego przepisu, a ten prezentuje się świetnie :)

  6. myślę, że można dodać dynię, tylko proszę dobrze ją osączyć, jest ona bardziej soczysta niż marchewka,
    pozdrawiam

  7. Zrezygnowałam jednak z dyni. Zrobiłam muffiny według powyższego przepisu i wyszły doskonałe, zarówno konsystencja jak i smak :) Przepis jest rewelacyjny :)

    Pozdrawiam :)

  8. To kolejny wypróbowany przeze mnie przepis z tej strony i znowu sukces. Dziękuję za inspiracje. Do tej pory uważałam się za beztalencie cukiernicze, ale to się zmienia bo dzięki Pani idzie mi coraz lepiej :}

  9. Super muffinki, robiłam kiedyś z innego przepisu nie wyszły tak dobre
    nie miałam skórki cytrynowej oraz zamiast 300 dałam 200g mąki z czego większość orkiszowej i wyszły rewelacyjne :)

  10. Jak coś piec to tylko z Tobą !!! :) nawet gdy wydaje mi się, że coś poszło nie tak to z Twojego przepisu zawsze wychodzi !!! i w dodatku jak smacznie i aromatycznie ! :) Dziękuję za tego bloga !
    Pozdrawiam ciepło :)

  11. Witam, jutro zabieram się za muffinki. Jest kolejny przepis z Pani bloga, który wypróbuję i jestem pewna, że jak zawsze będzie pysznie i pięknie :) Mam pytanie: ile wlewamy ciasta do papierowych foremek (3/4 wysokości? całość?). Pozdrawiam gorąco i dziękuję za fantastycznego bloga.
    P.S. Jak to możliwe, że z takimi zdolnościami jest Pani taka szczupła ? :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.