Przepyszne muffinki z marchewką, które właściwie zrobiłam dla jednej z czytelniczek. Zwróciła mi uwagę, że nie mam babeczek z marchewką i bardzo dobrze się stało, ponieważ upiekłam smaczne, zdrowe muffiny. Wilgotne, delikatne, aromatyczne dzięki dodaniu przypraw korzennych, ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Nie są gęste i ciężkie, tylko raczej puszyste. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek, jest to zmodyfikowana wersja Maślanego ciasta marchewkowego z kremem. Bardzo polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam:)
Muffinki z marchewką
Składniki na 12 dużych babeczek:
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
130g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
100g roztopionego masła
80ml śmietany
300g startej marchewki
1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
3. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
4. Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
O mniam, jakie pyszne i ładne muffiny !:)
Pysznościowe i zdrowe!
pysznie i do tego jeszcze zdrowo :)
wygladają przepysznie:) ja marchewki do słodkich wypieków jeszcze nie używałam:) czas nadrobic:)
http://www.boronappetit.blogspot.com/ ZAPRASZAM!
Sa przepyszne, troszke malo slodkie al chyba takie wlasnie powinny byc. Nawet moj maz byl bardzo zachwycony:-)
Witam:)
Bardzo się cieszę, rzeczywiście trochę mało słodkie, ale takie miały być, oczywiście można dodać więcej cukru. Dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
dziękuję!
wyszły pyszne. połowa zjedzona na ciepło:) tylko zużyte papiloty poniewierają się po mieszkaniu… jeden znalazłam nawet w pudle na klocki dzieciaków;)
Muffinki z tego przepisu są naprawdę wysmienite. Mają idealną konsystencję i są słodkie w sam raz. Do tej pory robiłam muffinki marchewkowe z przepisu gdzie należało użyć jakieś kosmiczne ilości oleju!!! Przez to były tłuste i zamulające (a raz to nawet wypłynął mi z nich cały olej) =P Cieszę się, że trafiłam na ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam =D
Jaki % powinna miec śmietana??
witam,
ja użyłam 12%,
pozdrawiam
prosze o podpowiedz – 130g cukru i 300g marchewki to ile na szklanki?… (nie mam wagi kuchennej :/)
proszę dać 2/3 szklanki cukru
a marchewki dać dwie takie średniej wielkości,
pozdrawiam
witam,na jakiej grubości tarki zetrzeć marchewkę?
na tarce z dużymi oczkami,
pozdrawiam
Dziękuję za ten przepis. Jest genialny:) Pierwszy raz wyszedł mi wypiek! Muffiny są tak pyszne ze trudno się im oprzeć. Proste do zrobienia i szybkie a jakie smaczne … mniam:) pozdrawiam
BABECZKI REWELACJA:) SPRAWDZONY PRZEPIS,PROPORCJE IDEALNE SUPER ,WARTO JE ROBIC PYCHA:)
ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ile dać cukru białego bo nie mam brązowego?Dziękuję za odp:*
proszę dodać tyle samo, pozdrawiam
Super przepis!!! Muffiny doskonałe:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Witam,
Tak się zastanawiam czy można zamiast marchwi wykorzystać dynię? Chciałam upiec muffinki z dynią, ale nie znalazłam nigdzie fajnego przepisu, a ten prezentuje się świetnie :)
myślę, że można dodać dynię, tylko proszę dobrze ją osączyć, jest ona bardziej soczysta niż marchewka,
pozdrawiam
Zrezygnowałam jednak z dyni. Zrobiłam muffiny według powyższego przepisu i wyszły doskonałe, zarówno konsystencja jak i smak :) Przepis jest rewelacyjny :)
Pozdrawiam :)
a czy smietane mozna zastapic jogurtem naturalnym?
pozdrawiam:)
tak można, pozdrawiam
super
cieszę się:) pozdrawiam
Jeśli chodzi o ubicie jajek, to ubijamy tylko białka mam rozumieć?: )
nie, ubijamy cale jajka, pozdrawiam
To kolejny wypróbowany przeze mnie przepis z tej strony i znowu sukces. Dziękuję za inspiracje. Do tej pory uważałam się za beztalencie cukiernicze, ale to się zmienia bo dzięki Pani idzie mi coraz lepiej :}
Super muffinki, robiłam kiedyś z innego przepisu nie wyszły tak dobre
nie miałam skórki cytrynowej oraz zamiast 300 dałam 200g mąki z czego większość orkiszowej i wyszły rewelacyjne :)
cieszę się, że babeczki smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Jak coś piec to tylko z Tobą !!! :) nawet gdy wydaje mi się, że coś poszło nie tak to z Twojego przepisu zawsze wychodzi !!! i w dodatku jak smacznie i aromatycznie ! :) Dziękuję za tego bloga !
Pozdrawiam ciepło :)
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Przepis genialny! Robie babeczki przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo tak wszystkim smakują.
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczne! Robię po raz kolejny! Dziękuję za przepis, zresztą nie tylko za ten jeden ;)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
czy babeckzi mozna zrobic w silikonowych foremkach?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt naturalny? ?
tak można, pozdrawiam
Witam, jutro zabieram się za muffinki. Jest kolejny przepis z Pani bloga, który wypróbuję i jestem pewna, że jak zawsze będzie pysznie i pięknie :) Mam pytanie: ile wlewamy ciasta do papierowych foremek (3/4 wysokości? całość?). Pozdrawiam gorąco i dziękuję za fantastycznego bloga.
P.S. Jak to możliwe, że z takimi zdolnościami jest Pani taka szczupła ? :)
tak 3/4 wysokości,
jakoś tak :) pozdrawiam serdecznie
Czy babeczki można mrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
A bez termoobiegu to w jakiej temp. pięć?
Najlepszy przepis na muffinki;-) uwielbiam je robić i każdemu smakują❤
Czy make pszenna można zastąpić maka bezglutenowa, np. kukurydziana lub gryczana?
myślę, że tak, powinny się też udać, pozdrawiam serdecznie