Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 400ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200oC (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.

6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email

47 myśli na temat „Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

  1. Ostatnio też wykorzystałam gruszki, ale były one zapieczone pod kruszonką. Pychota!
    Twoja tarta wygląda obłędnie i na pewno wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam!

  2. Wyszło wszytsko super pyszne! Wcale sie tak dlugo nie robi, choc rzeczywiście trochę się czeka ;) Nie wyszła mi tylko ta masa budyniowa tzn, nie ściała się tak jak u Ciebie na zdjęciach mimo iż postępowałam według przepisu i stało dość długo w lodówce:( i troche się wylewała jak się kroiło. ALe i tak nie zdążyłam zrobić zdjecia bo wszytko zjedzone. :)

  3. Robilam ta tarte dzis jako deser po niedzielnym obiedzie, zamiast gruszek dalam tylko truskawki, w smaku rewelacja niestety byla to moja pierwsza tarta w zyciu i mam takie pytanie co zrobilam zle ze ciezko ja wyjac z formy, przywarla do dna. Czy problemem moze byc to ze zbyt malo byla schlodzona? badz za dlugo pieczona a moze problem tkwi w tym ze nie posmarowalam formy maslem? Prosze o podpowiedz bo ciasto wyglada pieknie, smakuje wysmienicie i chce probowac jeszcze raz. Pozdrawiam

  4. Proszę posmarować formę masłem i to powinno załatwić sprawę, przepraszam w przepisie o tym nie napisałam, ale ja formy niczym nie smarowałam i nie miałam problemu z jej wyciągnięciem,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Przymierzam się do tej tarty, tylko zastanawiam się nad pozostałą po gruszkach zalewą, w której one mają się dusić, taka pyszna. Mała Cukierenko jak można ją wykorzystać, szkoda mi takich pyszności. :)

  6. szkoda pieniędzy, krem katastrofa, po kwadransie się rozpływa, i zostaje woda jedyne co dobre to spód. Inne internautki też miały problem z kremem, więc chyba nie do końca uczciwe jest podawanie tego przepisu

  7. Krem się NIE rozpływa. może trzeba podszkolić swoje umiejętności. co zrobić:
    – budyń trzeba chwilę gotować, żeby był naprawdę gęsty
    – i koniecznie wystudzić budyń do końca! podejrzewam, że jest to najczęstszy grzech ‚niecierpliwków’, ale dodanie serka do nawet lekko ciepłego budyniu skutkuje rozpłynięciem się kremu.
    Ja zamiast mieszać łyżką użyłam miksera do połączenia budyniu z serkiem, żeby masa była jednolita.
    Ciasto upiekłam dzisiaj na urodziny mojego taty i oczywiście poszło na pniu :)

  8. Ciasto wyborne, robilam nawet kilka razy. Masa za kazdym razem wyszla super, mam tylko pytanie, da sie cos zrobic by ciasto zmieklo??? Czy taki juz urok ciasta z orzechami?.

  9. dla mnie to ciasto było akurat, wydaje mi się że można dodać więcej masła wtedy będzie bardziej kruche,
    pozdrawiam

  10. pierwszy raz robię ciasto na tartę, proporcje składników zmieszałam identycznie z opisem – używałam miarki, więc ani nie poskąpiłam ani nie przedobrzyłam…a mimo to nie dało się zagnieść ciasta tak by je swobodnie rozwałkować. Wcisnęłam je w formę…właśnie się piecze, mam nadzieję, że nie będę musiała jechać do cukierni po ciasto dla dzisiejszych gości :(

  11. a jednak wyszło pysznie :) Spód dzięki orzechom nie jest tak twardy jak przy standardowej tarcie, wspaniale smakuje, następnym razem do wina dorzucę goździki żeby gruszki miały intensywny smak…świąt :)

  12. Zrobiłam bo wygląd kusił nieziemsko ! No ale smak to po prostu przeszedł moje oczekiwania ! REWELACJA ! Gratuluję przepisu i pomysłu !

  13. Witam, po przeczytaniu powyższych komentarzy miałam pewne obawy przed wykonaniem tej tarty. Jednak zaryzykowałam i nie żałuję, bo wyszła fantastyczna. Krem od razu po zrobieniu miał dość zwartą konsystencję, nie rozpływał się. Podstawą jest wystudzenie wszystkiego- spodu, budyniu i gruszek. Budyń polecam wykonać własny albo z jakiejś dobrej firmy (ja pierwszy ugotowałam taki z popularnego dyskontu i pomimo zmniejszenia ilości mleka był rzadki, drugi z marki na W był już idealnie gęsty. Rzecz druga gdy przygotowujecie gruszki pozwólcie żeby wino, woda, sok z cytryny i cukier waniliowy trochę się pogotowało (żeby alkohol nieco wyparował), dopiero później dorzućcie gruszki. Ja blat przed nałożeniem kremu posmarowałam odrobiną nutelli :) polecam gorąco ten przepis :) Pozdrawiam Autorkę!

  14. Bardzo dziękuję za komenatrz i rady, zgadzam się co do budyniów w 100%, cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  15. zrobiłam wszytko wg przepisu i…. wyglądała równie obłędnie. Jednak masa budyniowa mi się rozjechała i przy każdej próbie krojenia spływała, to raz a dwa… spód mi przywarł do formy, niestety – i stało się to pierwszy raz w przypadku tarty.
    Wniosek mój taki że nie będę robiła więcej spodu z orzechami i masę budyniową będę robiła wg własnego sprawdzonego przepisu. Gruszki super wyszły wg tego przepisu tj., gotowane w tym winnym wywarze. Gruszki posypałam migdałmi i mleczna czekoladą.

  16. Wiele sobie obiecywałam po tej tarcie, bo wygląda na zdjęciu naprawdę obłędnie. Niestety, efekt mnie nie powalił. Ciasto na szczęście mi nie przywarło (posmarowałam masłem formę), ale było twarde. Przyjemne orzechowe – tu plus. Wszystkie składniki porządnie wystudziłam, tarta była w lodówce przez 20 godzin a i tak rozpływała się podczas krojenia. Dodam, że wszystko robiłam wg przepisu. Połączenie smaków ciekawe, dlatego następnym razem pokombinuję z proporcjami, żeby efekt był lepszy.

  17. przedewszystkim budyń musi mieć taka sama temperaturę jak serek mascarpone, więc albo dajemy te 2 składniki do lodówki albo zostawiamy by nabrały temp. pokojowej to samo jak mieszamy np śmietanę z mascarpone-wiem z doświadczenia :) można tez użyć mniej mleka i będzie dobrze

  18. Ciasto orzechowe jest przepyszne! Zamiast gruszek użyłam brzoskwiń z puszki. W efekcie wyszło przepyszne niedzielne ciasto:)

  19. Ciasta wyglądają pięknie i kusząco, ale Pani ich chyba nie je…
    Tak można pomyśleć, patrząc na Pani figurę. A ja będę testować tort cytrynowy i tiramisu i – pal licho figurę!!!

Dodaj komentarz

.