Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym – Dzisiaj zapraszam na wspaniały, owocowy deser. Bardzo smaczna tarta na kruchym orzechowym spodzie. Gruszki dusimy w białym winie, dlatego są bardziej aromatyczne i miękkie. Krem jest delikatnie słodki na serku mascarpone i budyniu śmietankowym. Całość jest lekko waniliowa, soczysta i ładnie się prezentuje. Tarta w przygotowaniu jest łatwa, ale zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ponieważ ciągle czekamy, aż coś wystygnie, lecz naprawdę warto. Pyszna owocowa tarta, bardzo polecam…(troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Smacznego” nr 4(7) 2002).

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekolady

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 350ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.

6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków:)

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do “Tarta z gruszkami i kremem budyniowym”

  1. Mam pytanie, w składnikach jest podane 350 ml mleka, w opisie przygotowania 400 ml, proszę podać ktora ilość jest prawidłowa, chyba że coś źle doczytałam.

    Odpowiedz
  2. Witam.Zrobiłam dzisiaj tartę wyglądała obłędnie ale no właśnie
    1. nie chciała wyjsc z foremki ( miałam szklaną i nie smarowałam jej ale ponoć bez smarowania tez innym ladnie wychodzila)
    2.Krem byl malo slodki a dalam nie 2 łyżeczki a 2 łyżki cukru pudru.
    3.Dalam wino biale wytrawne a lepsze by bylo polslodkie
    Poprosze o pomoc w rozwiazaniu tych problemow

    Odpowiedz
  3. wszystkim smakowalo , przygotowalam dzien przed podaniem..zmiany które zrobiłam to masło zamiast mascarpone do kremu, armaniac zamiast wina do gruszek i wyszło przesmacznie:) gorąco polecam i dziękuję za przepis :) zaraz przepiszę do mojego przepiśnika :)

    Odpowiedz
  4. Ciasta wyglądają pięknie i kusząco, ale Pani ich chyba nie je…
    Tak można pomyśleć, patrząc na Pani figurę. A ja będę testować tort cytrynowy i tiramisu i – pal licho figurę!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz