Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).
Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych
Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.
Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.
4. Czekoladę roztopić na parze.
5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.
8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.
Smacznego:)
aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Witam,
Przepis jest na blaszkę 20cm i to tak akurat, jeśli mamy użyć tortownicy 26cm na pewno trzeba zwiększyć ilość składników,
pozdrawiam
Mam blaszkę o średnicy 26 cm – muszę zmienić ilość składników czy po prostu będzie niższa? Jak myślisz?
Do tarty można użyć innych ciasteczek pełnoziarnistych,
pozdrawiam serdecznie
Powinno zabraniać się oglądać takie zdjęcia po 22ej… Boskie…
Obłędna !!! :)
Mega! Pięknie to się prezentuje. Nienawidzę bananów, ale na te ciasto się skuszę :) Mam pytanko: czy można zamiast ciastek Digestive dać ciastka Sasanki [ciastka owsiane z sezamem] lub herbatniki pełnoziarniste?
Poezja!
dziękuję i życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Wyglada i pewnie smakuje cudownie :-) Z pewnością w następny weekend wyprobuje :-) pozdrawiam smacznie i gratuluje tak cudownej strony :-)
Coś pięknego!! zrobię na 100 % :-)
Oj ciekawy przepis, chyba spróbuję zrobić ten torcik w sobote na urodziny. Jeśli nie znajdę ciasteczek Digestive , pokruszę inne pełnoziarniste ciastka.
Pyyychaaa!!!
Piękne to ciasto! Tylko ja za bitą śmietaną nie przepadam, ale wygląd ciasta mnie powala i chętnie bym zjadła. Oj tak :)
Wspaniała tarta:)