Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).
Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych
Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.
Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.
4. Czekoladę roztopić na parze.
5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.
8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.
Smacznego:)
mi też niestety nie wyszło, pomimo trzymania sie przepisu. masa karmelowa spłynęła, śmietana też nie do końca się ubiła na sztywno. goście jedli łyżeczką :-) musze jeszcze poćwiczyć ubijanie śmietany i gotowanie karmelu.
bardzo dziękuję za komentarz,
życzę smacznego:)
pozdrawiam ciepło
Dzień dobry :) tartę zrobiłam według przepisu, nieco zwiększyłam ilość składników bo moja tortownica ma 26 cm, ale dziś będę robić tę tartę po raz drugi (tak bardzo smakowała domownikom!) i jeszcze bardziej zwiększę ilość składników. Pomyliłam się za pierwszym razem i ubzdurałam sobie że ciasteczka muszą być z ziarnami więc mój spód miał kawałki słoneczniki itp. :D ale i tak było dobrze.
Martwiłam się też o masę bo nie wierzyłam że mleko zgęstnieje :) ale zgęstniało. Jeśli komuś wyszło za rzadkie to może za krótko gotował? Ja gotowałam 25 min a nie 15-20 jak w przepisie, właśnie dlatego, że nie chciało mi zgęstnieć.
Trzeba zawsze obserwować wszystko a nie ślepo robić jak w przepisie ;) oczywiście ten przepis jest super! Ale każdy według własnego pojęcia i upodobania przecież może modyfikować przepisy :)
Np. dziś pokombinuję z innymi owocami :) smacznego wszystkim!
E.
Zrobiłam Goście i rodzina byli zachwwyceni , tylko z braku czasu ułatwiła sobie zadanie i kupiłam gotową masę krówkową.
to wspaniale! Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie zjadłam tą przepyszną tartę z tego przepisu! Cuuuuuuuuuuuudowna!!!! Dziękuję za przepis :)
witam,
spód przy krojeniu trochę się kruszy,
masa po przestygnięciu i po paru godzinach w lodówce jest gęsta, nic się nie leje, przykro mi, że nie wyszło,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam. Niestety mi nie wyszło :( Ale rodzinka i tak pochłonęła z achami i ochami ;). Cukierenko czy te pokruszone herbatniki na spód mają mieć konsystencję raczej sypką? no taki mi w każdym razie wyszedł spód ale dał się uformować, nie wyszła mi natomiast masa toffi. Jaką powinna mieć gęstość finalną? Moja była rzadka, jak jednak ostygła to się uspokoiłam bo stwardniała. Jednak tylko z wierzchu, jak przekroiłam ciasto to wyciekła :(
Bardzo pysznie wygląda ta tarta!:-)
ooo Ladna:) i w Koncu Krem:) mam pytanie od razu mozna banany zastapic innym owocem?
A kakao takie z wiatraczkiem? Twoje wygląda na jaśniejsze ale może to kwestia zdjęcia? MUSZĘ zrobić to ciasto, córka uwielbia wszystko co z bananem :)
– można użyć kakao z wiatraczkiem, to ciasto robiłam w miejsce gdzie nie da się kupić tego kakao i użyłam kakao które się nazywa Cadbury i jest ono jaśniejsze,
– można użyć innych owoców
pozdrawiam serdecznie
Dziś zrobione i dziś zostało zjedzone :) pyszne to mało powiedziane !!!
ciasto stało z 5 godzin z bananami i było dobrze, po dłuższym czasie pewnie ciemnieją,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda rewelacyjnie, muszę koniecznie wypróbować! Mam tylko jedno pytanie- banany szybko w nim ściemnieją jak to mają w zwyczaju, czy też nie? ;)
zapisuje do ulubionych przepisów !