Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie – Rewelacyjnie smaczne ciasto bez pieczenia, bardzo polecam. Kruchy spód z ciasteczek i karmelowo- czekoladowe, kremowe nadzienie smakują wyśmienicie. Do tego bita śmietana z bananami stanowi doskonałe połączenie. Całość lekka, nie za słodka. Za to ciasto zebrałam bardzo dużo pochwał od gości i choć trochę trzeba postać przy gotowaniu karmelu, uważam że warto. Jeszcze raz bardzo polecam… (przepis ze strony good to know).
Tarta czekoladowa z bananami i bitą śmietaną – banoffee pie
Składniki:
Spód:
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła, roztopionego
250g pełnoziarnistych ciasteczek Digestive drobno pokruszonych
Nadzienie:
100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
400g skondensowanego mleka niesłodzonego (zamiast mleka i cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Wierzch:
4 dojrzałe banany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania
1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
2. Wymieszać razem herbatniki, kakao, cynamon. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.
Nadzienie:
3. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.
4. Czekoladę roztopić na parze.
5. Do karmelu dodać czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Wierzch:
7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno. Dwa banany drobno pokroić i wymieszać ze śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.
8. Pozostałe dwa banany pokroić w pasterki i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu bitej śmietany i posypać kakao.
Smacznego:)
Witam 😊
Właśnie robie tarte i mam pytanko odnośnie tzw nadzienia z masa kajmakowa
Mam włożyć do rondelka masło z cukrem i roztopić i następnie dopiero dodać mase kajmakowa i roztopioną czekoladę?
Witam, tak jak w przepisie, my dopiero gotujemy ten kajmak to jest to mleko z cukrem, pozdrawiam
Musiałam masło wymieszać z masą krowkowa mikserem, bo nie chciało się połączyć :-/
Pycha! Wszyscy sie zachwycali. Poleca!
Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
jadłam tartę z tego przepisu- była cudowna
jutro robię ją sama :)
cieszę się, że smakowała:)
pozdrawiam serdecznie
Tarta jako prezent imieninowy spisała sie idealnie ;) Bardzo słodka i pyszna!
Boskie! Dlaczego ja go wcześniej nie zrobiłam?
Trochę zmieniłam skład, a efekt można zobaczyć na moim blogu: http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/04/banoffee-pie.html
Jutro robię :D
Masę kajmakową podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy czekoladę i powinno się zsiąść,
pozdrawiam
Czy gotową masę kajmakową, która jest już słodka również należy gotować z masłem? Czy wylewając gotową masę bez gotowania na ciasto, będzie ona taka zbita po wystudzeniu w lodówce?
przecudowne <3
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Robiłam tę tartę na tortownicy o średnicy 26 cm, ale nie musiałam zwiększać ilości składników, po prostu ciasto wyszło bardziej płaskie, wygodnie się takie je, a też wygląda super.
Wypróbowane i w 100% udane<3
Bardzo mi przykro, że nie wyszło,
pozdrawiam ciepło
Witam ponownie ;) Przepis wisial na tablicy dobrych kilka miesiecy, az dojzal i w koncu kupilam mleko skondensowane (chyba?) i zrobilam… niestety moja masa poplynela ;( Sprobuje raz jeszcze ale zaczne od masy wlasnie, cos tak czulam, ze za rzadkie to bylo ,ale jako nieznajaca sie na rzeczy myslalam , ze to sobie stezeje albo co? Zastanawialam sie jak to tak nieslodzona bita smietana bedzie smakowala i okazalo sie ze to wszystko razem bardzoooo slodkie jest. Szkoda , ze masa nie wyszla, zdjec nie bedzie :( Ale przepis warto sprobowac bo pycha!
dobrze:) czekam na zdjęcie,
pozdrawiam
robie po raz drugi :) znowu na gotowym karmelu plus maslo plus czekolada :) jutro pstrykne fotke :)
super, bardzo dobry pomysł:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
zamiast gotowac mleko zrobilam to z puszki karmelu, czekolady i masla (zmiksowalam carmel z roztopionym maslem i roztopiona czekolada) – ciasto jest rewelacyjne, goscie byli zachwyceni!! szkoda, ze takie male :)
czyli ma to być cokolwiek, co je skleja, tak? :) a oprócz czekolady?..
tak średnio, masło trzeba by było zastąpić np. czekoladą,
pozdrawiam ciepło
a czy jest jakiś sposób, by spód zrobić bez masła ? :) np z samych ciasteczek?
gotuje ten karmel juz pol godz i nie zgestnial ani troche :( i nie wiem, co robic…:(
wygląda obłędnie, smakuje na pewno równie dobrze -koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam. Niebiańskie! Zniknęło w ciągu kwadransa:)
P.S. Jutro przymierzam się do tortu z knoppersami i ciasteczek z orzeszkami ziemnymi.
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i że się udało chociaż czekolada się zważyła
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Ciasto jest smaczne, słodziutkie. Nie jest trudne w przygotowaniu. Moje wyszło niższe ale tylko dlatego że zrobiłam wtortownicy 26 cm – masy z ciasteczek jest wystarczająco nawet na tak dużą tortownicę. Troszkę więcej mogłoby być masy z mleka przy takiej tortownicy ale w tej ilości też było ok. Moja masa karmelowa wyszła ok. Gotowałam ją troszkę dłużej niż w przepisie. Jedyne co przysporzylo mi kłopotów (ale to tylko z mojej winy to fakt ze nie uzyłam czekolady bardzo dobrej jakości), czekolada po rozpuszczeniu i dodaniu do karmelu oddała z „siebie” tłuszcz i im więcej mieszałam tym więcej tłuszczu miałam w naczyniu z masą. Odczekałam jednak aż masa przestygnie i odlałam powstały tłuszcz a pozostałą masę rozłożyłam na herbatnikach i było OK :)
ja użyłam skondensowanego mleka z kartoniku, 7,5% tłuszczu, ale jeśli uda nam się kupić z większą ilością tłuszczu tym lepiej,
pozdrawiam
pyyyszneeeee
Tarta wygląda rewelacyjnie, muszę wypróbować ten przepis:)
Proszę o podanie jakiego mleka należy użyć – w puszce czy w kartoniku? ile % tłuszczu? bo ja robię karmel zawsze z tego z puszki słodzonego, nie spotkałam takiego niesłodzonego, dlatego poproszę o podpowiedź;)
oszukistki! ładne to jest tylko zdjęcie! karmel nie wychodzi! oddajcie fartucha!
Ślinka mi cieknie jak na nią patrzę. muszę ja wykonać
mi też niestety nie wyszło, pomimo trzymania sie przepisu. masa karmelowa spłynęła, śmietana też nie do końca się ubiła na sztywno. goście jedli łyżeczką :-) musze jeszcze poćwiczyć ubijanie śmietany i gotowanie karmelu.
bardzo dziękuję za komentarz,
życzę smacznego:)
pozdrawiam ciepło
Dzień dobry :) tartę zrobiłam według przepisu, nieco zwiększyłam ilość składników bo moja tortownica ma 26 cm, ale dziś będę robić tę tartę po raz drugi (tak bardzo smakowała domownikom!) i jeszcze bardziej zwiększę ilość składników. Pomyliłam się za pierwszym razem i ubzdurałam sobie że ciasteczka muszą być z ziarnami więc mój spód miał kawałki słoneczniki itp. :D ale i tak było dobrze.
Martwiłam się też o masę bo nie wierzyłam że mleko zgęstnieje :) ale zgęstniało. Jeśli komuś wyszło za rzadkie to może za krótko gotował? Ja gotowałam 25 min a nie 15-20 jak w przepisie, właśnie dlatego, że nie chciało mi zgęstnieć.
Trzeba zawsze obserwować wszystko a nie ślepo robić jak w przepisie ;) oczywiście ten przepis jest super! Ale każdy według własnego pojęcia i upodobania przecież może modyfikować przepisy :)
Np. dziś pokombinuję z innymi owocami :) smacznego wszystkim!
E.
Zrobiłam Goście i rodzina byli zachwwyceni , tylko z braku czasu ułatwiła sobie zadanie i kupiłam gotową masę krówkową.
to wspaniale! Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie zjadłam tą przepyszną tartę z tego przepisu! Cuuuuuuuuuuuudowna!!!! Dziękuję za przepis :)
witam,
spód przy krojeniu trochę się kruszy,
masa po przestygnięciu i po paru godzinach w lodówce jest gęsta, nic się nie leje, przykro mi, że nie wyszło,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam. Niestety mi nie wyszło :( Ale rodzinka i tak pochłonęła z achami i ochami ;). Cukierenko czy te pokruszone herbatniki na spód mają mieć konsystencję raczej sypką? no taki mi w każdym razie wyszedł spód ale dał się uformować, nie wyszła mi natomiast masa toffi. Jaką powinna mieć gęstość finalną? Moja była rzadka, jak jednak ostygła to się uspokoiłam bo stwardniała. Jednak tylko z wierzchu, jak przekroiłam ciasto to wyciekła :(
Bardzo pysznie wygląda ta tarta!:-)
ooo Ladna:) i w Koncu Krem:) mam pytanie od razu mozna banany zastapic innym owocem?
A kakao takie z wiatraczkiem? Twoje wygląda na jaśniejsze ale może to kwestia zdjęcia? MUSZĘ zrobić to ciasto, córka uwielbia wszystko co z bananem :)
– można użyć kakao z wiatraczkiem, to ciasto robiłam w miejsce gdzie nie da się kupić tego kakao i użyłam kakao które się nazywa Cadbury i jest ono jaśniejsze,
– można użyć innych owoców
pozdrawiam serdecznie
Dziś zrobione i dziś zostało zjedzone :) pyszne to mało powiedziane !!!
ciasto stało z 5 godzin z bananami i było dobrze, po dłuższym czasie pewnie ciemnieją,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda rewelacyjnie, muszę koniecznie wypróbować! Mam tylko jedno pytanie- banany szybko w nim ściemnieją jak to mają w zwyczaju, czy też nie? ;)
zapisuje do ulubionych przepisów !
aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Witam,
Przepis jest na blaszkę 20cm i to tak akurat, jeśli mamy użyć tortownicy 26cm na pewno trzeba zwiększyć ilość składników,
pozdrawiam
Mam blaszkę o średnicy 26 cm – muszę zmienić ilość składników czy po prostu będzie niższa? Jak myślisz?
Do tarty można użyć innych ciasteczek pełnoziarnistych,
pozdrawiam serdecznie
Powinno zabraniać się oglądać takie zdjęcia po 22ej… Boskie…
Obłędna !!! :)
Mega! Pięknie to się prezentuje. Nienawidzę bananów, ale na te ciasto się skuszę :) Mam pytanko: czy można zamiast ciastek Digestive dać ciastka Sasanki [ciastka owsiane z sezamem] lub herbatniki pełnoziarniste?
Poezja!
dziękuję i życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Wyglada i pewnie smakuje cudownie :-) Z pewnością w następny weekend wyprobuje :-) pozdrawiam smacznie i gratuluje tak cudownej strony :-)
Coś pięknego!! zrobię na 100 % :-)
Oj ciekawy przepis, chyba spróbuję zrobić ten torcik w sobote na urodziny. Jeśli nie znajdę ciasteczek Digestive , pokruszę inne pełnoziarniste ciastka.
Pyyychaaa!!!
Piękne to ciasto! Tylko ja za bitą śmietaną nie przepadam, ale wygląd ciasta mnie powala i chętnie bym zjadła. Oj tak :)
Wspaniała tarta:)