Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…
Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.
2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.
3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Nie przepadam za brownies, ale muszę przyznać, że te bardzo mi smakowało.
Mięciutkie i obłędnie czekoladowe :)
Trzymam juz 35 minut a ciasto w srodku nadal kompletnie surowe – tzw lawa cake :(
Dzień dobry! Mam sprawę, czy można piec w piekarniku elektrycznym i czy można użyć tortownicy 22 cm? Ile wtedy stopni trzeba i jak długo? Pozdrawiam
Droga cukierniczko! Czy mogę zastąpić masło margaryną
tak można, pozdrawiam
Dzień dobry!
Chciałabym dziś upiec ale mam blaszkę 40×25 cm, jak propozycje będą wyglądały w takiej blaszce?
Droga Cukierenko! Mam kilka pytań, czy musi być czekolada mleczna? Czy można dodać deserową lub gorzką?
Czytałam w komentarzach, że ciasto jest „zakalcowate”, czy to oznacza, że jak sprawdzę patyczkiem ciasto będzie się kleiło? Trochę wyprzedzam fakty, ale chciałabym się upewnić. Zastanawiający jest taki krótki czas pieczenia. Pozdrawiam. Bardzo proszę o odpowiedź.
można dać inną czekoladę, może się kleić, może Pani piec dłużej,
pozdrawiam
Jak dobrze, że można znaleźć proste przepisy na ciasto z czekoladą. Dziękuję za inspirację dla domowych wypieków.
Witam, a co z czekoladą? Czy ma być tylko posiekana I wymieszana razem z innymi składnikami?
tak jak w przepisie punkt 3. pozdrawiam
Świetne ciasto! Ja na wierzch dałam jeszcze maliny w galaretce truskawkowej, super smakowało moim gościom :)
Zapomniała pani napisać o dodaniu soli!
nie pominęłam w punkcie 3. jest, proszę czytać dokładnie, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam to ciasto wczoraj :) Ale pachniało…. MMMMM)))
Użyłam takiej samej foremki jak u Pani, piekłam 17 minut i wyszło trochę za suche, ale pyszne!
Czy mogła by Pani podać ilość składników w gramach? Bo właśnie na oko w szklankach zawsze można dać za dużo lub za mało.. Może dlatego moje brownie wyszło inne?
Czy trzeba przestudzic rozpuszczome maslo?
może być ciepłe, tylko żeby nie było gorące, pozdrawiam
Dziękuję za przepis, brownies które zawsze wychodzi przepyszne :)
A czy można zrobić ciasto w foremce podłużnej? Czy koniecznie musi być płaska?
można zrobić w podłużnej, pozdrawiam
Witam. jaką mąkę dodać?
użyłam mąki pszennej tortowej, pozdrawiam
Uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy! Po prostu wiem, że jakikolwiek przepis wezmę w obroty zawsze wyjdzie mi tak jak na Twoich zdjęciach i jest po prostu przepyszne :) Nie inaczej było z Brownies :) dziękuję :)
cieszę się że się udało i smakowało,
pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo fajny przepis, dziekuję :-) dodałam gorzką czekoladę zamiast mlecznej i troche orzechów pekan. Mniam :-)
Witam przy innym cieście niż brownies ja bym zmniejszyła temperaturę w piekarniku, ponieważ w środku ciasto może być nie do pieczone, ale przy brownies może Pani skrócić czas pieczenia, myślę, że brownies to nie zaszkodzi,
pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie. Nie wiem czy poszło moje pytanie do Ciebie Cukierenko. Czy jak piekarnik za mocno grzeje to trzeba skrócić czas pieczenia czy tez zmniejszyć temperaturę piekarnika?
Witam Cukierenko. To jeszcze raz ja. Mam dylemat. Chciałabym zapytac czy ciasto /jest podany czas pieczenia/ przy brownie dałam czas na 22 minuty i momo to wyszedł dopieczony środek. Co mi radzisz: czy skrócić czas pieczenia jeszcze o kilka minut czy zmniejszyć temperaturę piekarnika.
chyba 26cm, pozdrawiam
Proszę o odpowiedź.
Witam. A jaka to będzie średnica tortownicy?
bardzo dawno piekłam w prodiżu i nie wiem jak piec to ciasto, nie doradzę jak długo,
pozdrawiam
czy to ciasto da się upieć w prodiżu? Jak długo je piec?
Gratulacje :) cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis. Brownie smakuje wyśmienicie, a przyznaję się, że jest to dopiero moje drugie w życiu ciasto, które zrobiłem. :))
Upiekłam już dwukrotnie i jest pyszne, ale wychodzi zbyt suche. Jadłam u znajomej wg tego samego przepisu. Skróciłam nawet czas pieczenia i temperaturę. Jakieś sugestie:)?
powinno się udać, pozdrawiam
Czy można dodać drylowane wiśnie odsączone z syropu i obtoczone w mące żeby nie opadały? Czy raczej to się nie uda? Pozdraiwam :)
Brownies to zakalce, więc wydaje mi się, że dobrze Pani wyszło, pozdrawiam
Wyszedł niestety zakalec , co mogłam zrobic zle drogie koleżanki cukierniczki? :) Pozdrawiam
tak średnio, bo to krem, pozdrawiam
Czy zamiast mlecznej czekolady mozna dosac nutelle? :)
myślę, że tak, ja kiedyś też miałam piekarnik gazowy, pozdrawiam
Witam,bardzo podoba mi się Twój blog,taki pyszny!!! Mam pytanie czy mogę piec te pyszności w piekarniku gazowym bez termoobiegu? Dziekuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.
może Pani dać 2/3 szklanki, pozdrawiam
Zamierzam dodać cukier biały zamiast brązowego. Czy mam zmnienić ilość? Zależy mi na tym żeby nie było za słodkie.
nie, nie musi, pozdrawiam
Czy cukier musi sie roztopic?
z wierzchu nie będzie płynnej masy i ciasto trochę urośnie, a w domu będzie pięknie pachniało, pozdrawiam
Po czym poznam, że są już upieczone? Mam trochę mniejszą formę i pewnie będą musiały się dłużej piec.
cieszę się, że mogłam pomóc, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Idealny przepis dla kogoś, kto …nie dorobił się jeszcze miksera – na przykład dla mnie. Bardzo dziękuję.
cieszę się :) pozdrawiam
Pycha!
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie wsadzilam do piekarnika: ) zapach niemal odrazu wypełnił dom. ..czekolada. Przepis bardzo szybki, obiad nie zdążył się podgrzać a już było w foremce umordowalam się trochę z rozprowadzeniem na blaszce, ciasto było bardzo geste jak krem ale pewnie tak ma być. Czekamy: )
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciacho piekę od ponad roku, 1 – 2 razy w tygodniu, często zamiast czekolady, której akurat nie mam dodaję orzechy lub migdały,ostatnio dodałam kandyzowanych wiśni własnej roboty, rewelacja, polecam gorąco!
Ciasto naprawdę dobre ale.. nie wygra z ciastem czekoladowym z burakami.:-) Z tej strony moim faworytem jest ciasto z rabarbarem i bananami.
Ciasto pyszne!!! Gorąco polecam:)
Pychotka ❤️
Również pozdrawiam :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam brownies wczoraj z chłopakiem :) dodaliśmy jeszcze polewę czekoladową. Pychota! :)
bardzo się cieszę:) dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam to ciasto już kilka razy . Ostatnio wczoraj . Wyszło jak zawsze super. Wilgotne i mocno czekoladowe . Szkoda , że dziś już nic nie zostało . Dziękuję za fajny , smakowity przepis .
bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz i zachęcam do dalszego pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
W oparciu o przepisy z Pani strony zrobiłam moje pierwsze ciasta ever: najpierw brownies z orzechami, teraz to z czekoladą. Oba wyszły niesamowicie – aż sama nie mogłam uwierzyć :) Wszyscy degustatorzy również są zachwyceni! Na pewno na tych dwóch próbach się nie skończy, a patrząc na ilość przepisów na Pani stronie myślę, że inspiracji mi nie zabraknie. Pozdrawiam!
Brzmi świetnie, sama mam ochotę na taki eksperyment, powinno być bardzo smaczne, pozdrawiam serdecznie
Witam, niedługo urodziny mojej siostry, a jako że uwielbia czekoladowe torty, to postanowiłam jej taki upiec. Myślałam nad spodem z brownies, żeby było mocno czekoladowe i wilgotne, przekladane dzemem, kremem z serka mascarpone i dwoma krążkami biszkoptu. Górę i boki chciałam udekorowac przy pomocy polewy z gorzkiej czekolady, z przepisu na tort z mascarpone i likierem kawowym. Co o tym Pani myśli?
Pozdrawiam ciepło :)
wspaniale:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Polecam serdecznie! Łatwe w wykonaniu, pyszne i cudnie pachnie. Wykonałam w akademiku, gdzie wiadomo, ograniczenie przestrzeni, sprzętu i składników – wyszło cudowne!
zależy jaką średnicę ma forma na tartę, ale ciasto powinno się zmieścić w 26-28cm, pozdrawiam
witam, czy mogę upiec to brownie w okrągłej formie do tarty? tzn. czy zdąży stężeć rosnąc czy raczej wyleje się bokiem? ma Pani może patent na przysposobienie takiej foremki do wyższych ciast? wiem, że można po prostu „kupić” nową, ale jestem aktualnie bez szans na znalezienie takiego sklepu ;) pozdrawiam i dziękuję za jabłka pod kruszonką!
może być, ale w tym przepisie nie jest on duży, ciasto jest trochę gęste i wilgotne, pozdrawiam
Witam,
mam zamiar zrobić brownies ale nie wiem jakiej konsystencji się spodziewać po upieczeniu. Czy ma to być ciasto ,,ala zakalec”?
myślę, że tak, ale nie dużo, pozdrawiam
czy można dodać do ciasta owoce? np. jabłka, gruszki?
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam ciepło
Wlasnie zrobilam i wyszlo pyszne :) dziekuje za przepis
Przepyszne, i takie łatwe! dziękuję za przepis, proszę o więcej przepisów bez użycia miksera!
ciesze się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam dziś to ciasto na swoje urodziny. Pyszne! Mega czekoladowe! Mniami :D
Polecam ;)
wydaje mi się, że tak, proszę spróbować piec krócej,
pozdrawiam
zawsze mi wychodzi suche,wgl nie jest wilgotne..nie wiem co mam z tym zrobić.a Ty jak myślisz? mam piec krócej?
wspaniale:) miło mi, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Odkryłam w sobie duszę cukiernika a strona Małej Cukierenki bardzo mi pomogła, zaczęłam własnie od cista brownies. Z sukcesem :)
myślę, że tak, można piec w mniejszej keksówce,
pozdrawiam
Ciasto pyszne! Czy można je piec w mniejszej keksówce żeby było trochę wyższe, bo znakomicie smakuje przekrojone i posmarowane dżemem? Piekłam w blaszce takiej jak Pani podała i do przekrojenia było troszkę za cienkie. Pozdrawiam Bożena
Gratulacje! Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
To moj pierwszy wypiek w zyciu, niespodzianka dla zony. Udal sie tak jak na zdjeciu i smakuje wspaniale. Dziekuje!
Z orzechami też wychodzi przepyszne :) Moje dzieci smarują sobie kawałki masłem… Czyżby było dla nich za słodkie? Niemożliwe!
:) uratowała Pani brownies, cieszę się bardzo że ciasto smakuje,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Pychotka, Pieklam juz kilka razy wg tego przepisu , a dzisiaj zabral sie moj maz za to ciasto i dobrze, ze wkroczylam do kuchni w momencie kiedy planowal wlac jajka do rondelka z goracym maslem i cukrem, i zamiast brownies bylaby jajecznica na slodko. W rezultacie bylo jak zawsze pyszne. Dzieki za przepis.
Witam szanowną kuchareczke, nastąpił u mnie problem z masłem i cukrem i cale brauni szlak trafił i wcale nie pachnie w całym domu , nie polecam i pozdrawiam!!
bardzo się cieszę, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam wiosennie:)
Właśnie zrobilam z orzechami , przepyyyszny ! :D taki mocno kakaowy <3
tak, można posmarować dżemem,
pozdrawiam ciepło
Super przepis,już raz piekłam, ale czy można brownies przekroić i posmarować jakimś winnym dżemem np. wiśniowym? Pozdrawiam wiosennie mimo, że za oknem jeszcze plucha.
tak, może być, im krócej tym ciasto powinno być wilgotniejsze
pozdrawiam ciepło
Dziś upiekłam, dałam połowę mlecznej , połowę gorzkiej czekolady. Myślałam,że będzie wilgotniejsze, może za długo trzymałam w piekarniku ?
Pychotka:)
Bardzo się cieszę, że brownies smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam w piątek ponieważ w sobotę mieli przyjść goście . Ciasto wszystkim bardzo smakowało . Wyszło wspaniale . Szkoda , że na dziś nic nie zostało . Dziekuję za kolejny super przepis . pozdrawiam .
Brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Wykonane :) Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, wierzch polałam połową gorzkiej i połową mlecznej. Wyszło mega! Planuję następnym razem podać z podgrzanym dżemem wiśniowym lub malinowym, i do tego waniliowe lody, bo uwielbiam połączenie czekolady z tymi rzeczami :)
szklanka ma 250ml
pozdrawiam
A ile u Ciebie ma szklanka 250 czy 200 ml ?
Mniam mniam, pychota.
A Twoje kropkowane ciasto bananowe u mnie na blogu, zapraszam do oceny;)
http://zufikowo.blogspot.com/
ale pysznie:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
wczoraj zrobiłam :) ostatnie ciasto z gruszkami wyszło ciut za słodkie, więc do tego przepisu dodałam mniej cukru :) podałam z cukrem pudrem i sosem waniliowym :) pozdrawiam
To zabieram się do pieczenia :)
Śliczne to brownies. Uwielbiam ten typ ciacha, prawdziwie czekoladowy, super pyszny:)
mmm wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje. Uwielbiam wszystko co czekoladowe :)
Pozdrawiam
Noo…wygląda cudownie ;) I na pewno tak samo smakuje. U mnie za oknami śnieg ;D Ja ci polecam mój dzisiejszy wypiek, ponieważ gdy jest zimno najlepiej smakuje sernik, a że mam śliwki to postanowiłam zrobić Sernik z węgierkami : http://www.ewawachowicz.pl/#/przepisy/sernik_z_wegierkami/
Smakuje rewelacyjnie, jest słodkie, dzięki śliwkom lekko kwaskowate, a spód ciasta jest tali maślany…no pychota. Polecam ;*