Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

115 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Nie przepadam za brownies, ale muszę przyznać, że te bardzo mi smakowało.
    Mięciutkie i obłędnie czekoladowe :)

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry! Mam sprawę, czy można piec w piekarniku elektrycznym i czy można użyć tortownicy 22 cm? Ile wtedy stopni trzeba i jak długo? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry!
    Chciałabym dziś upiec ale mam blaszkę 40×25 cm, jak propozycje będą wyglądały w takiej blaszce?

    Odpowiedz
  4. Droga Cukierenko! Mam kilka pytań, czy musi być czekolada mleczna? Czy można dodać deserową lub gorzką?
    Czytałam w komentarzach, że ciasto jest „zakalcowate”, czy to oznacza, że jak sprawdzę patyczkiem ciasto będzie się kleiło? Trochę wyprzedzam fakty, ale chciałabym się upewnić. Zastanawiający jest taki krótki czas pieczenia. Pozdrawiam. Bardzo proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz
  5. Upiekłam to ciasto wczoraj :) Ale pachniało…. MMMMM)))
    Użyłam takiej samej foremki jak u Pani, piekłam 17 minut i wyszło trochę za suche, ale pyszne!
    Czy mogła by Pani podać ilość składników w gramach? Bo właśnie na oko w szklankach zawsze można dać za dużo lub za mało.. Może dlatego moje brownie wyszło inne?

    Odpowiedz
  6. Uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy! Po prostu wiem, że jakikolwiek przepis wezmę w obroty zawsze wyjdzie mi tak jak na Twoich zdjęciach i jest po prostu przepyszne :) Nie inaczej było z Brownies :) dziękuję :)

    Odpowiedz
  7. Witam przy innym cieście niż brownies ja bym zmniejszyła temperaturę w piekarniku, ponieważ w środku ciasto może być nie do pieczone, ale przy brownies może Pani skrócić czas pieczenia, myślę, że brownies to nie zaszkodzi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Witam ponownie. Nie wiem czy poszło moje pytanie do Ciebie Cukierenko. Czy jak piekarnik za mocno grzeje to trzeba skrócić czas pieczenia czy tez zmniejszyć temperaturę piekarnika?

    Odpowiedz
  9. Witam Cukierenko. To jeszcze raz ja. Mam dylemat. Chciałabym zapytac czy ciasto /jest podany czas pieczenia/ przy brownie dałam czas na 22 minuty i momo to wyszedł dopieczony środek. Co mi radzisz: czy skrócić czas pieczenia jeszcze o kilka minut czy zmniejszyć temperaturę piekarnika.

    Odpowiedz
  10. Dziękuję za przepis. Brownie smakuje wyśmienicie, a przyznaję się, że jest to dopiero moje drugie w życiu ciasto, które zrobiłem. :))

    Odpowiedz
    • Upiekłam już dwukrotnie i jest pyszne, ale wychodzi zbyt suche. Jadłam u znajomej wg tego samego przepisu. Skróciłam nawet czas pieczenia i temperaturę. Jakieś sugestie:)?

      Odpowiedz
  11. Czy można dodać drylowane wiśnie odsączone z syropu i obtoczone w mące żeby nie opadały? Czy raczej to się nie uda? Pozdraiwam :)

    Odpowiedz
  12. Witam,bardzo podoba mi się Twój blog,taki pyszny!!! Mam pytanie czy mogę piec te pyszności w piekarniku gazowym bez termoobiegu? Dziekuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  13. Właśnie wsadzilam do piekarnika: ) zapach niemal odrazu wypełnił dom. ..czekolada. Przepis bardzo szybki, obiad nie zdążył się podgrzać a już było w foremce umordowalam się trochę z rozprowadzeniem na blaszce, ciasto było bardzo geste jak krem ale pewnie tak ma być. Czekamy: )

    Odpowiedz
  14. Ciacho piekę od ponad roku, 1 – 2 razy w tygodniu, często zamiast czekolady, której akurat nie mam dodaję orzechy lub migdały,ostatnio dodałam kandyzowanych wiśni własnej roboty, rewelacja, polecam gorąco!

    Odpowiedz
  15. Ciasto naprawdę dobre ale.. nie wygra z ciastem czekoladowym z burakami.:-) Z tej strony moim faworytem jest ciasto z rabarbarem i bananami.

    Odpowiedz
  16. Piekłam to ciasto już kilka razy . Ostatnio wczoraj . Wyszło jak zawsze super. Wilgotne i mocno czekoladowe . Szkoda , że dziś już nic nie zostało . Dziękuję za fajny , smakowity przepis .

    Odpowiedz
  17. bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz i zachęcam do dalszego pieczenia,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. W oparciu o przepisy z Pani strony zrobiłam moje pierwsze ciasta ever: najpierw brownies z orzechami, teraz to z czekoladą. Oba wyszły niesamowicie – aż sama nie mogłam uwierzyć :) Wszyscy degustatorzy również są zachwyceni! Na pewno na tych dwóch próbach się nie skończy, a patrząc na ilość przepisów na Pani stronie myślę, że inspiracji mi nie zabraknie. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  19. Witam, niedługo urodziny mojej siostry, a jako że uwielbia czekoladowe torty, to postanowiłam jej taki upiec. Myślałam nad spodem z brownies, żeby było mocno czekoladowe i wilgotne, przekladane dzemem, kremem z serka mascarpone i dwoma krążkami biszkoptu. Górę i boki chciałam udekorowac przy pomocy polewy z gorzkiej czekolady, z przepisu na tort z mascarpone i likierem kawowym. Co o tym Pani myśli?
    Pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz
  20. Polecam serdecznie! Łatwe w wykonaniu, pyszne i cudnie pachnie. Wykonałam w akademiku, gdzie wiadomo, ograniczenie przestrzeni, sprzętu i składników – wyszło cudowne!

    Odpowiedz
  21. witam, czy mogę upiec to brownie w okrągłej formie do tarty? tzn. czy zdąży stężeć rosnąc czy raczej wyleje się bokiem? ma Pani może patent na przysposobienie takiej foremki do wyższych ciast? wiem, że można po prostu „kupić” nową, ale jestem aktualnie bez szans na znalezienie takiego sklepu ;) pozdrawiam i dziękuję za jabłka pod kruszonką!

    Odpowiedz
  22. Witam,
    mam zamiar zrobić brownies ale nie wiem jakiej konsystencji się spodziewać po upieczeniu. Czy ma to być ciasto ,,ala zakalec”?

    Odpowiedz
  23. Odkryłam w sobie duszę cukiernika a strona Małej Cukierenki bardzo mi pomogła, zaczęłam własnie od cista brownies. Z sukcesem :)

    Odpowiedz
  24. Ciasto pyszne! Czy można je piec w mniejszej keksówce żeby było trochę wyższe, bo znakomicie smakuje przekrojone i posmarowane dżemem? Piekłam w blaszce takiej jak Pani podała i do przekrojenia było troszkę za cienkie. Pozdrawiam Bożena

    Odpowiedz
  25. :) uratowała Pani brownies, cieszę się bardzo że ciasto smakuje,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  26. Pychotka, Pieklam juz kilka razy wg tego przepisu , a dzisiaj zabral sie moj maz za to ciasto i dobrze, ze wkroczylam do kuchni w momencie kiedy planowal wlac jajka do rondelka z goracym maslem i cukrem, i zamiast brownies bylaby jajecznica na slodko. W rezultacie bylo jak zawsze pyszne. Dzieki za przepis.

    Odpowiedz
    • Witam szanowną kuchareczke, nastąpił u mnie problem z masłem i cukrem i cale brauni szlak trafił i wcale nie pachnie w całym domu , nie polecam i pozdrawiam!!

      Odpowiedz
  27. Super przepis,już raz piekłam, ale czy można brownies przekroić i posmarować jakimś winnym dżemem np. wiśniowym? Pozdrawiam wiosennie mimo, że za oknem jeszcze plucha.

    Odpowiedz
  28. Dziś upiekłam, dałam połowę mlecznej , połowę gorzkiej czekolady. Myślałam,że będzie wilgotniejsze, może za długo trzymałam w piekarniku ?

    Odpowiedz
  29. Upiekłam w piątek ponieważ w sobotę mieli przyjść goście . Ciasto wszystkim bardzo smakowało . Wyszło wspaniale . Szkoda , że na dziś nic nie zostało . Dziekuję za kolejny super przepis . pozdrawiam .

    Odpowiedz
  30. Wykonane :) Ponieważ jestem uzależniona od czekolady, wierzch polałam połową gorzkiej i połową mlecznej. Wyszło mega! Planuję następnym razem podać z podgrzanym dżemem wiśniowym lub malinowym, i do tego waniliowe lody, bo uwielbiam połączenie czekolady z tymi rzeczami :)

    Odpowiedz
  31. wczoraj zrobiłam :) ostatnie ciasto z gruszkami wyszło ciut za słodkie, więc do tego przepisu dodałam mniej cukru :) podałam z cukrem pudrem i sosem waniliowym :) pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.