Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

116 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Nie przepadam za brownies, ale muszę przyznać, że te bardzo mi smakowało.
    Mięciutkie i obłędnie czekoladowe :)

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry! Mam sprawę, czy można piec w piekarniku elektrycznym i czy można użyć tortownicy 22 cm? Ile wtedy stopni trzeba i jak długo? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry!
    Chciałabym dziś upiec ale mam blaszkę 40×25 cm, jak propozycje będą wyglądały w takiej blaszce?

    Odpowiedz
  4. Droga Cukierenko! Mam kilka pytań, czy musi być czekolada mleczna? Czy można dodać deserową lub gorzką?
    Czytałam w komentarzach, że ciasto jest „zakalcowate”, czy to oznacza, że jak sprawdzę patyczkiem ciasto będzie się kleiło? Trochę wyprzedzam fakty, ale chciałabym się upewnić. Zastanawiający jest taki krótki czas pieczenia. Pozdrawiam. Bardzo proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz
  5. Upiekłam to ciasto wczoraj :) Ale pachniało…. MMMMM)))
    Użyłam takiej samej foremki jak u Pani, piekłam 17 minut i wyszło trochę za suche, ale pyszne!
    Czy mogła by Pani podać ilość składników w gramach? Bo właśnie na oko w szklankach zawsze można dać za dużo lub za mało.. Może dlatego moje brownie wyszło inne?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz