Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

540 przemyśleń nt. „Babeczki czekoladowe najlepsze

  1. Czy jesli zamierzam wrzucic do srodka ze dwie wisnie z likieru, powinnam jakos zmodyfikowac składniki lub czas pieczenia?

  2. Witam :-)
    Chciałam spytać o ilość mąki. W przepisie jest 3/4 szklanki mąki, czyli niecałą szklanka, tak mało? Czy po prostu trzeba dać 3 lub 4 pełne szklanki mąki??
    Pozdrawiam

  3. Babeczki przepyszne. Są bardzo czekoladowe z dzieci je uwielbiają! Zastanawiam się czy mogę wykorzystać ten przepis na spód do torta. Proszę o twoją opinię

  4. Uwielbiam te babeczki i już robiłam je chyba ze 100 razy ;) A teraz pomyślałam o małej modyfikacji – żeby dodać do nich maliny. Jak Pani sądzi, czy jak wrzucę takie zamrożone do masy i tak przeleje do papilotek to będzie ok? :)

  5. Bardzo dobry przepis! Dziś robię kolejny raz bo tak wszystkim smakowały, że dosłownie zniknęły ze stołu ☺ sądzę, że tajemnica tkwi w wilgotności babeczki nie są suche ale trzeba faktycznie pięć dokładnie 20 minut na termoobiegu

Dodaj komentarz

.