Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.
5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
tak w temperaturze pokojowej,
pozdrawiam
czy budyn ma byc zimny
Musze przyznac ze to ciasto zrobilo u mnie ogromny apetyt:) robi go sie bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:)! Dziekujemy AGA i rodzina !
ja też spróbowałam ten przepis – ciasto wyszło super!!. Polecam
Do masy serowej użyłabym 2 budynie śmietankowe i 6 jajek, tak myślę,
pozdrawiam
Witam
Chciałabym to ciasto zrobić z 1 kg sera, ile musiałabym użyć jajek i budyniu?
jej ile tu pyszności ;)
nie wiem czemu wyszedł suchy, bo mi właśnie wręcz przeciwnie, przy krojeniu nawet trochę woda ciekła, ale wydaje mi się, że to zależy od sera,
pozdrawiam serdecznie
Mnie wyszedł trochę za suchy,jednak w jego smaku jest to c o ś.!;)
Witam:)
Ja piekłam na funkcji góra-dół w 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut,
pozdrawiam serdecznie i powodzenia
Wygląda przepysznie!!! zamierzam upiec bo nie wydaje się dość trudny – chociaż z moim beztalenciem to kto wie ;) mam tylko pytanie.. pieczenie z termoobiegiem czy raczej na funkcji dolnej czy góra-dół? pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe wspaniałe przepisy :)
w tym przepisie nie,
pozdrawiam
mam pytanie:do sera nie daje się masła?
Tydzień temu piekłam to ciasto i jak zawsze przepis genialny. Ciastko łatwe, szybkie i SMAAACZNE! :)
Polecam
Ciasto upiekłam w sobotę, na choćby jeden kawałek w poniedziałek do pracy nie miałam co liczyć. Rewelacja!