Ciasteczka orzechowe rożki

Ciasteczka orzechowe rożki – Rewelacyjne ciasteczka z kakao i orzechami laskowymi. Bardzo smaczne, kruche i aromatyczne. Świetnie ich smak uzupełnia mleczna czekolada, którą na końcu ozdabiamy ciasteczka. W przygotowaniu szybkie i proste. W moim domu zniknęły błyskawicznie i zebrałam za nie dużo pochwał. Z podanego przepisu zrobiłam około 20 sporych ciasteczek. Bardzo polecam… (przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).

Ciasteczka orzechowe rożki

Ciasteczka orzechowe rożki
Składniki:
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
1 szklanka mąki
130g zimnego masła lub margaryny
1 żółtko
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
100g mlecznej czekolady

1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać posiekane masło, żółtko i szybko zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.

2. Z ciasta odrywać kawałki i w rękach formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając ciasteczkom kształt rogalika i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C).

3. Kiedy rogaliki przestygną, mleczną czekoladę roztopić na parze (w naczyniu znajdującym się nad gotującą się wodą) i przełożyć do foliowego woreczka. Obciąć róg woreczka i czekoladą ozdobić ciastka.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka orzechowe rożki

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do “Ciasteczka orzechowe rożki”

Dodaj komentarz