Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

Pyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został upieczony w sklepie ze zdrową żywnością Maribel Biomarket, w którym prawie codziennie jadam śniadania :), więc produkty do jego przygotowania były zdrowsze i raczej niedostępne w każdym sklepie, ale oczywiście podałam również zamienniki, z którymi sernik również będzie smaczny. Dziękuję Martynie przemiłej osobie, która pracuje w Maribel za przepis i miło spędzony czas. Zapraszam na sernik!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową
Składniki:
Spód:
100g zmielonych, uprzednio namoczonych daktyli (daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut, następnie osączyć i zemleć)
50g wiórków kokosowych
120g mąki jaglanej lub gryczanej lub pszennej
3 czubate łyżki oleju kokosowego
70ml mleczka kokosowego
1-2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego lub syropu z agawy
Masa serowa:
750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński)
100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
5 jaj
150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM)
2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Polewa:
50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%
50-60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
Dodatkowo:
migdały do ozdoby

Sernik z masłem orzechowym

Spód:
1. Do miseczki przełożyć olej kokosowy, dodać zmielone daktyle i wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wsypać mąkę, wlać mleczko kokosowe, dodać cukier i wymieszać.

2. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 12-15 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa serowa:
3. Ser przełożyć do miski i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do masy serowej wsypać cukier, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM), dodać przyprawy, wymieszać.

5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec jeszcze przez około 50 minut.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Do rondelka wlać mleczko kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Gotową polewą udekorować sernik, wierzch posypać migdałami (patrz FILM). Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

sernik-orzechowy6

Sernik z masłem orzechowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową”

  1. Zrobiłam serniczek, bardzo dobry, każdemu smakował. Pięknie sie prezentował, był taki równiutki :) Na pewno będzie powtórka

    Odpowiedz
  2. Kochana zabieram się do przygotowywania tych smakowitości :-D

    Od dwóch dni delektuję się zdjęciem, aż zebrałam wszystkie składniki, wysprzątałam mieszkanie wczoraj, a dzisiaj robię sobie prezent i piekę Twoje ciasto!

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Droga Cukierenko, kilka lat temu znalazłam Twój blog, który skradł nasze kubki smakowe, raczyłam siebie i moją rodzinę tymi pysznymi przepisami, które zawsze wychodziły idealnie w\g przepisu :)
    Niestety od pewnego już czasu jestem dożywotnio skazana na dietę bezglutenową, co jest dla mnie nie lada wyzwaniem. Przyzwyczajona do pysznych ciast i serników nie mogę nigdzie znaleźć przepisów, które by mogły zastąpić te wcześniejsze … szukam w sieci różne przepisy ale większość tych stricte BG jest nijaka.
    Czy mogę zrobić sernik „pszenny” zamieniając tylko rodzaj mąki na BG, np firmy Shar? Albo ciasto Brownie z owocami?
    Zrobiłam jeden eksperyment z mąkami ale ciasto mi kompletnie nie wyszło, wszystko się brzydko pokruszyło … Nie wiem co robię nie tak.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, nie używałam mąki tej firmy, więc tu nie doradzę, ja najczęściej używam mąki gryczanej i ryżowej, je ze sobą najczęściej mieszam, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Mamy sporo ulubionych ciast ze strony Cukierenki, chciałabym je móc robić również dla siebie w wersji Bg. O ile to w ogóle możliwe.
    W zasadzie mam wrażenie, że po latach pieczenia pszennego, przez gluten muszę nauczyć się robić wypieki od nowa. Przez niewypały i porażki tracę już do tego zapał.
    Pozdrawiam
    Gosia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz