Prosty sernik na zimno z truskawkami

Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, delikatnie waniliowy. W letnim okresie robię go dosyć często. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Prosty sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
truskawki
bezy

Prosty sernik na zimno z truskawkami

1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.

3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM).

4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem (patrz FILM), wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).

6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM).

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika (patrz FILM). Sernik udekorować truskawkami i bezami.

Smacznego! :)

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do “Prosty sernik na zimno z truskawkami”

  1. Czy smietankę i mascarpone można zastąpić gotowym trwogiem na sernik i jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym?

    Odpowiedz
  2. A czy można zmieszać śmietanę słodką pół na pół z kwaśną i ubić? Obie mają 36% tłuszczu. Strasznie mnie korci, żeby tak zrobić, ale nie wiem, co wyjdzie

    Odpowiedz
  3. Droga Mała Cukierenko, czy żelatyna jest konieczna aby sernik stężał i generalnie się udał? Robiłam ostatnio podobny sernik oreo bez żelatyny wg. Twojego przepisu i wyszedł super.

    Odpowiedz
  4. Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje! Przepis jest naprawdę prosty. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek, których na pewno tutaj nie brakuje :)

    Odpowiedz
  5. Przed chwilą zakończyłam pierwszy etap – sernik w lodówce. Jutro będę robiła „górę” – bita śmietana, bezy. Niestety, kiedy zaczęłam dodawać truskawki – masa mi się zwarzyła. To już się stało, ale ponieważ uważam, że przepis jest bardzo dobry, chciałabym wiedzieć, jak w przyszłości ustrzec się przed tym lub jak uratować masę. Nie było słońca, truskawki były dosyć kwaśne i w tym upatruję przyczynę. Jak temu zaradzić na przyszłość? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • proszę za długo nie mieszać masy z truskawkami, dodać i krótko wymieszać szpatułką, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz