Prosty sernik na zimno z truskawkami

Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, delikatnie waniliowy. W letnim okresie robię go dosyć często. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Prosty sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
truskawki
bezy

Prosty sernik na zimno z truskawkami

1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.

3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM).

4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem (patrz FILM), wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).

6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM).

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika (patrz FILM). Sernik udekorować truskawkami i bezami.

Smacznego! :)

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Prosty sernik na zimno z truskawkami

41 thoughts on “Prosty sernik na zimno z truskawkami

  1. Często korzystam z Pani przepisów, są super!!!
    Mam pytanie- „ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty.”-ile tego sera też 250g

  2. A ile tych ciastek i masla na taka blaszke 23 cm? :) przepraszam, z tak Ci marudze, ale chce sernik zrobic na obiad gdzie beda moi przyszli tescie wiec rozumiesz, chce aby bylo idealne :)

  3. 60g miękkiego masła
    200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive, jakby było za suche proszę dodać jeszcze masła,
    pozdrawiam

  4. Witam,
    Niestety po dodaniu żelatyny cała masa się zważyła:(…co mogłam wykonać źle?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  5. Witam! Piszę z zapytaniem na mniej wiecej jak długo należy zostawić ciasto do lodówki? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam!(-:

  6. Witam serdecznie. Kolejny przepis i kolejny raz wszystko się udało! Masa z serkiem przepyszna, mąż nie mógł się najeść ;-) Bardzo dziękuję za to ciacho! Rodzina cieszy się na weekendy bo za każdym razem piekę coś innego z Pani bloga! Pozdrawiam

  7. Natalia: na około 3 -4 godziny, pozdrawiam

    Ania: – Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie

  8. Super serniczek szybki I pyszny!
    Robilam go z okazji dnia dziecka.
    Goscie I dzieciaczki byly zachwycone zniknal w oka mgnieniu :)
    pozdrawiam

  9. Właśnie chłodzi się w lodówce :) wyszedł idealnie, a masa przepyszna (wyskrobana z miski do cna) :) już nie mogę doczekać się kawałeczka na talerzu :) oby więcej takich wspaniałych przepisów :) pozdrawiam! :)

  10. Kolejne ciasto z Pani bloga i… Sernik rewelacyjny! Wyszedł przepyszny ;) Mistrzowskie przepisy :):)
    Znikło błyskawicznie z lodówki i byłam zmuszona robić drugi raz po kolei :)

  11. WITAM!!!!

    SUPER PRZEPIS,ZAWSZE ROBILAM SERNIK NA ZIMNO ALE Z TOREBKI.
    CHCIALABYM ZROBIC Z TWOJEGO PRZEPISU,ALE ZASTANAWIAM SIE JAKA WODE DAC NA POCZATKU DO ZELATYNY?? ZIMNA CZY CIEPLA??

    Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM

  12. No i masa mi się zwazyla :( a dobrze było do momentu, kiedy dodałam zimną! żelatynę. Na szybko dodałam sniezke, ale dobrze to nie wygląda;( czy masa i tak stężeje?

  13. Przed chwilą zakończyłam pierwszy etap – sernik w lodówce. Jutro będę robiła „górę” – bita śmietana, bezy. Niestety, kiedy zaczęłam dodawać truskawki – masa mi się zwarzyła. To już się stało, ale ponieważ uważam, że przepis jest bardzo dobry, chciałabym wiedzieć, jak w przyszłości ustrzec się przed tym lub jak uratować masę. Nie było słońca, truskawki były dosyć kwaśne i w tym upatruję przyczynę. Jak temu zaradzić na przyszłość? Pozdrawiam serdecznie

    • proszę za długo nie mieszać masy z truskawkami, dodać i krótko wymieszać szpatułką, pozdrawiam serdecznie

  14. Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje! Przepis jest naprawdę prosty. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek, których na pewno tutaj nie brakuje :)

Dodaj komentarz

.