Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, delikatnie waniliowy. W letnim okresie robię go dosyć często. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
truskawki
bezy
1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.
3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM).
4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem (patrz FILM), wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).
6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch:
7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM).
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika (patrz FILM). Sernik udekorować truskawkami i bezami.
Smacznego! :)
A czy koniecznie śmietana 36? Mogłaby być 30% do masy serowej?
nie wiem czy nie popłynie z 30% tam nie ma żadnego usztywniacza w przepisie, pozdrawiam
Czy śmietanka przed ubijaniem ma być zimna czy w temperaturze pokojowej? Pozdrawiam
zimna, w temperaturze pokojowej się nie ubije, pozdrawiam
Witam czy można dać 250g mascarpone i 250g serka homogenizowanego waniliowego? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam , czy truskawki do masy mogą być mrożone? Ewentualnie poza malinami jaki owoc jeszcze by tu pasował?
borówka, nawet brzoskwinie, truskawki przed dodaniem dobrze rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio mam pytanie czy można razem od razu ubić mascarpone ze śmietaną ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Kasia.
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy smietankę i mascarpone można zastąpić gotowym trwogiem na sernik i jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym?
mysle, ze tak, pozdrawiam serdecznie
A czy można zmieszać śmietanę słodką pół na pół z kwaśną i ubić? Obie mają 36% tłuszczu. Strasznie mnie korci, żeby tak zrobić, ale nie wiem, co wyjdzie
Droga Mała Cukierenko, czy żelatyna jest konieczna aby sernik stężał i generalnie się udał? Robiłam ostatnio podobny sernik oreo bez żelatyny wg. Twojego przepisu i wyszedł super.
ale tu są świeże owoce, raczej bym dała, pozdrawiam
Czy zamiast truskawek można dodać maliny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje! Przepis jest naprawdę prosty. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek, których na pewno tutaj nie brakuje :)
Przed chwilą zakończyłam pierwszy etap – sernik w lodówce. Jutro będę robiła „górę” – bita śmietana, bezy. Niestety, kiedy zaczęłam dodawać truskawki – masa mi się zwarzyła. To już się stało, ale ponieważ uważam, że przepis jest bardzo dobry, chciałabym wiedzieć, jak w przyszłości ustrzec się przed tym lub jak uratować masę. Nie było słońca, truskawki były dosyć kwaśne i w tym upatruję przyczynę. Jak temu zaradzić na przyszłość? Pozdrawiam serdecznie
proszę za długo nie mieszać masy z truskawkami, dodać i krótko wymieszać szpatułką, pozdrawiam serdecznie
Witaj Natalio! :) Czy na tortownice szer. 26 cm zrobić ten sernik z 1,5 porcji składników czy mniej?
mniej tak o 1/3, pozdrawiam
No i masa mi się zwazyla :( a dobrze było do momentu, kiedy dodałam zimną! żelatynę. Na szybko dodałam sniezke, ale dobrze to nie wygląda;( czy masa i tak stężeje?
jest napisane – Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca, ciepłą się dodaje,
pozdrawiam serdecznie
Myslalam, ze jak zimna bedzie, to bedzie jeszcze lepiej…
no nic, moze masa stezeje przez noc.
pozdrawiam :)
Gdzie kupić taką piękna czerwona patera?
w tk maxx, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy na wierzch zamiast śmietanki można dać galaretkę truskawkową.?????????
myślę, że tak, pozdrawiam
czy zamiast zelatyny moge dodac 2 smietanfix?
nie jestem pewna, ale powinno się utrzymać, pozdrawiam
dodajemy zimną wodę, pozdrawiam
WITAM!!!!
SUPER PRZEPIS,ZAWSZE ROBILAM SERNIK NA ZIMNO ALE Z TOREBKI.
CHCIALABYM ZROBIC Z TWOJEGO PRZEPISU,ALE ZASTANAWIAM SIE JAKA WODE DAC NA POCZATKU DO ZELATYNY?? ZIMNA CZY CIEPLA??
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Kolejne ciasto z Pani bloga i… Sernik rewelacyjny! Wyszedł przepyszny ;) Mistrzowskie przepisy :):)
Znikło błyskawicznie z lodówki i byłam zmuszona robić drugi raz po kolei :)
Kolejne ciasto z Pani bloga i… Sernik rewelacyjny! Wyszedł przepyszny ;) Mistrzowskie przepisy :):)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie chłodzi się w lodówce :) wyszedł idealnie, a masa przepyszna (wyskrobana z miski do cna) :) już nie mogę doczekać się kawałeczka na talerzu :) oby więcej takich wspaniałych przepisów :) pozdrawiam! :)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję, w weekend będę próbować. Mini serniczki z Twojego bloga są hitem u mnie w domu :)
Super serniczek szybki I pyszny!
Robilam go z okazji dnia dziecka.
Goscie I dzieciaczki byly zachwycone zniknal w oka mgnieniu :)
pozdrawiam
Natalia: na około 3 -4 godziny, pozdrawiam
Ania: – Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Kolejny przepis i kolejny raz wszystko się udało! Masa z serkiem przepyszna, mąż nie mógł się najeść ;-) Bardzo dziękuję za to ciacho! Rodzina cieszy się na weekendy bo za każdym razem piekę coś innego z Pani bloga! Pozdrawiam
Witam! Piszę z zapytaniem na mniej wiecej jak długo należy zostawić ciasto do lodówki? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam!(-:
żelatyna chyba była za ciepła, dlatego cała masa się zważyła, przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Niestety po dodaniu żelatyny cała masa się zważyła:(…co mogłam wykonać źle?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
60g miękkiego masła
200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive, jakby było za suche proszę dodać jeszcze masła,
pozdrawiam
A ile tych ciastek i masla na taka blaszke 23 cm? :) przepraszam, z tak Ci marudze, ale chce sernik zrobic na obiad gdzie beda moi przyszli tescie wiec rozumiesz, chce aby bylo idealne :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam,
Czy na spód zamiast biszkoptów mogą być ciasteczka pełnoziarniste skruszone?
tak tyle samo co mascarpone, pozdrawiam serdecznie
Często korzystam z Pani przepisów, są super!!!
Mam pytanie- „ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty.”-ile tego sera też 250g
miło mi dziękuję :) pozdrawiam serdecznie
:) zachwycająco zachęcający!
Musi smakować rewelacyjnie :) tak jak wygląda
Uwielbiam truskawki, a ten sernik wygląda jak marzenie :)