Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, delikatnie waniliowy. W letnim okresie robię go dosyć często. Przygotowałam go z serka mascarpone, ale jeśli chcemy, aby sernik był lżejszy, to 250g serka możemy zastąpić gotowym serem na sernik, który jest mniej tłusty. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
truskawki
bezy
1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.
3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM).
4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem (patrz FILM), wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).
6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch:
7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM).
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika (patrz FILM). Sernik udekorować truskawkami i bezami.
Smacznego! :)
Dzień dobry,
Chciałabym zrobić tort z tego przepisu dla syna, który ma alergię na jaja. Czy mogłabym zmienić biszkopty, które na pewno mają jajek na spód z kruchych ciastek, które często są bez jaj? Jeśli tak, to jakie Pani poleca. Kochamy ten tort:
https://malacukierenka.pl/prosty-kremowy-tort-bez-pieczenia-z-polewa-czekoladowa.html
Ale czas na zmianę :-) Z góry dziękuję za odpowiedź.
A czy koniecznie śmietana 36? Mogłaby być 30% do masy serowej?
nie wiem czy nie popłynie z 30% tam nie ma żadnego usztywniacza w przepisie, pozdrawiam
Czy śmietanka przed ubijaniem ma być zimna czy w temperaturze pokojowej? Pozdrawiam
zimna, w temperaturze pokojowej się nie ubije, pozdrawiam
Witam czy można dać 250g mascarpone i 250g serka homogenizowanego waniliowego? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam , czy truskawki do masy mogą być mrożone? Ewentualnie poza malinami jaki owoc jeszcze by tu pasował?
borówka, nawet brzoskwinie, truskawki przed dodaniem dobrze rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio mam pytanie czy można razem od razu ubić mascarpone ze śmietaną ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Kasia.
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy smietankę i mascarpone można zastąpić gotowym trwogiem na sernik i jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym?
mysle, ze tak, pozdrawiam serdecznie
A czy można zmieszać śmietanę słodką pół na pół z kwaśną i ubić? Obie mają 36% tłuszczu. Strasznie mnie korci, żeby tak zrobić, ale nie wiem, co wyjdzie
Droga Mała Cukierenko, czy żelatyna jest konieczna aby sernik stężał i generalnie się udał? Robiłam ostatnio podobny sernik oreo bez żelatyny wg. Twojego przepisu i wyszedł super.
ale tu są świeże owoce, raczej bym dała, pozdrawiam
Czy zamiast truskawek można dodać maliny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje! Przepis jest naprawdę prosty. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek, których na pewno tutaj nie brakuje :)
Przed chwilą zakończyłam pierwszy etap – sernik w lodówce. Jutro będę robiła „górę” – bita śmietana, bezy. Niestety, kiedy zaczęłam dodawać truskawki – masa mi się zwarzyła. To już się stało, ale ponieważ uważam, że przepis jest bardzo dobry, chciałabym wiedzieć, jak w przyszłości ustrzec się przed tym lub jak uratować masę. Nie było słońca, truskawki były dosyć kwaśne i w tym upatruję przyczynę. Jak temu zaradzić na przyszłość? Pozdrawiam serdecznie
proszę za długo nie mieszać masy z truskawkami, dodać i krótko wymieszać szpatułką, pozdrawiam serdecznie