PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Lubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania nie użyłam żelatyny, więc nie powinno być problemu z jego przygotowaniem, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





SERNIK z ciasteczkami OREO

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Masa serowa:
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
200g białej czekolady
10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki
Polewa czekoladowa:
60ml mleka
1 łyżka kakao bez cukru
70g gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
bita śmietana
przepołowione ciasteczka oreo

SERNIK z ciasteczkami OREO

Spód:
1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować (patrz FILM). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać.

2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – tortownica 21cm i wyrównać.

Masa serowa:

3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

4. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

5. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Polewa czekoladowa:
7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać.

8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo.

Smacznego:)

SERNIK z ciasteczkami OREO

Print Friendly, PDF & Email

121 komentarzy do wpisu „PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO”

  1. Sernik jest przepyszny – zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wyszło idealnie. Ładnie się kroiło, ale ciasto wstawiłam na noc do lodówki. Nic się nie zważyło (czekoladę dawałam powoli po jednej łyżce i miksowałam). A co najważniejsze – serniczek przebił smakiem ulubione ciasto mojego męża 3bit :-)

    Odpowiedz
  2. A mi masa zważyła się dwukrotnie, a wiele ciast w swoim życiu już zrobiłam i nigdy mi się to nie zdarzyło. Zawiodłam się i mocno zirytowałam, nie wrócę już do tego przepisu.

    Odpowiedz
  3. Sernik pojawia się u nas regularnie, w różnych wariantach, z oreo, z owocami. Zawsze jest wspaniały, wychodzi za każdym razem,szybki w wykonaniu. Ja zmniejszyła ilość białej czekolady, a zwiększając ilość składników do dwóch porcji na blachę robie pol na pol z twarogiem wiaderkowym i wychodzi tam samo pyszny. Właśnie dwa chodzą się w lodowce w ramach tortów na dużą ilość osób. Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
  4. Moj i mojej rodzinki najulubienszy serniczek, wychodzi idealny!! Robilam juz 3 razy, ostatnio zamiast dodac zwyklej bialej czekolady to dodalam tej karmelove od wedla i wyszlo jeszcze lepsze, polecam tak wyprobowac, a pani dziekuje za wszystkie niezawodne przepisy :)

    Odpowiedz
  5. Sernik robiłam już kilka razy i jest obłędny! Chciałabym go zrobić w standardowej prostokątnej formie, ale obawiam się, że będzie za niski a nie wiem jak przeliczyć składniki…

    Odpowiedz
  6. Sernik szybko się robi i rewelacja w smaku !!!! ♥️ ja dodałam 1 czekoladę biała, ale było w sam raz.
    Super dobry przepis ! Polecam

    Odpowiedz
  7. Ciasto przepyszne, zrobilam dokladnie jak w przepisie ale podczas krojenia troche sie rozpada. Zrobilam wieczorem mase serowa- do lodowki na cala noc, a rano zrobilam polewe na wierzch. Moze polewe zbyt ciepla wylalam na ser? Cos poszlo nie tak ale niewiem co.
    Ciasto w tortownicy ogolnie sie trzyma ale gdy kroje to ten ser jakby za rzadki. Juz lodowke podkrecilam na wiecej

    Odpowiedz
    • Może proszę użyć serek mascarpone innej firmy np. Pątnicy lub Galbani, polecam też białą czekoladę z Lidla pakowaną po 200g pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. Wieczorem, z wielkim entuzjazmem zabrałam się za robienie sernika i wielka klapa! Zważył się! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Musi być jakiś „ myk” na to ciasto, skoro nie tylko mnie się „zepsuł” a niektórym wychodzi.

    Odpowiedz
  9. Wszystko szło dobrze. Jednak krem się zważył po dodaniu czekolady. Przykro, bo chciałam poczęstować gości na Wielkanoc. Czekolada nie była zimna, tylko leciutko ciepła i to był zapewne błąd. Sugeruję wpisać, to do przepisu. Zmniejszy się ilość zawiedzionych

    Odpowiedz
  10. Moi drodzy pomóżcie! Zrobiłam sernik, myślałam że wszystko jest ok bo robiłam bez filmików i właśnie obejrzałam filmik i moja masa podczas wykładnia na blaszke była raczej płynna. Co poszło nie tak skeoo autorce wyszła gęsta bardzo? Czy to będzie jadalne? Jutro goście mają przyjść a ja już wszystkim powiedziałam że robię pyszny sernik. Pomocny! Stezeje mi ta masa na tyle aby sernik ukroix? Dodam że siedzi już w lodówce 4h i stezala trochę ale nie jest na tyle gęsta aby ją ukroic(wiem że za wcześnie) kompletnie nie wiem jak wygląda zwazona masa – czy właśnie tak jak mi wyszło że masa jest płynna?

    Odpowiedz
  11. Z własnego doświadczenia wiem, że aby uniknąć zważenia masy należy wszystkie składniki mieć w podobnej temperaturze, dlatego serek mascarpone i śmietankę wystawiłam na 2h z lodówki i poczekałam, aż czekolada trochę ostygła. Wyszło pięknie.

    Odpowiedz
  12. Czy można go zamrozić? Robiłam już wielokrotnie, ale tym razem szukam czegoś co mogę zrobić dziś by było na przyszły tydzień i muszę znaleźć przepis by można było zamrozić!

    Odpowiedz
  13. Robiłam już kilka razy wg przepisu i sernik wyszedł cudowny i pyszny. Czy mascarpone mogę zastąpić serkiem z wiaderka mlekovity? Wszystkie składniki mam prócz właśnie mascarpone. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Niestety moja masa również się zważyła po dodaniu czekolady (prawie zimnej). Próbowałam dwa razy wszystko uratować, na próżno. Po nocy w lodówce nadal wszystko pływa.

    Odpowiedz
  15. Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ciast i robienie deserów. Ten zrobiłam i wyszedł idealnie. Czytając komentarze byłam sceptycznie nastawiona – że niby mi się uda skoro inni piszą że wiele pieką a ten akurat nie wyszedł.. no i …do tych idealnych cukierników – beztalencia sobie radzą bo przepis jest idealny, więc to raczej Wy robicie coś nie tak. Dałam mniej czekolady do sera bo – Wedel białą robi 80 a nie 100 g. Polewa z gorzkiej bez cukru i wszystko wyszło idealnie. Jedyne co zrobiłam inaczej w przepisie to czekoladę z masą serową łączyłam szpatułką a nie mikserem. Polecam serdecznie bo ciasto serniczek jest rewelacyjny. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  16. Ciasto genialne w smaku i banalne w wykonaniu. Nie wiem co tu może pójść nie tak. Ja najczęściej używam ciastek Neo 2 opakowania. 1 opakowanie na spód. Z 2 opakowania – 10 ciasteczek na miele na pył i daję do środka, 5 ciasteczek łamie w rękach i też dorzucam, ostatnie 5 najczęściej nie zużywam, ewentualnie do dekoracji, ale nigdy nie robię z polewą. W misce ubijam od razu mascarpone że śmietanką, której daje 200g , żeby nie otwierać kolejnego opakowania 😊 ciasto zawsze jest stabilne. Uwielbiam 😍😍😍

    Odpowiedz
  17. Dobry wieczór,
    Chciałabym zrobić sernik według Pani przepisu. Moja Córeczka uwielbia ciasteczka Oreo i to dla Niej chciałabym go przygotować. Bardzo proszę o informację, czy mogłabym go zrobić w tortownicy o średnicy 24 cm i jakie wówczas powinnam zastosować ilości produktów. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz
  18. Hej, robiłam go trzeci raz bo dwa poprzednie mi się zwarzyly. W przepisie moim zdaniem miało być „jeszcze płynna czrkolada” zamiast „jeszcze ciepla”, warto też poszukać w Internecie które smietanki są dobrej jakości, bo jak się okazuje nie wszystkie dobrze się ubijają. Czekolada którą dodałam do masy była już zupełnie chlodna na granicy stężenia, ale bez przesady bo będą grudki.
    Poza tym to ciasto jest smaczne, jak dla mnie zbyt słodkie. Nie zjem dwóch kawałków

    Odpowiedz
    • Taka do ubijania, używam w kartonie ale taka świeża a lodówki też może być, ważne żeby miała 30% – 36% tłuszczu, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz