PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Lubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania nie użyłam żelatyny, więc nie powinno być problemu z jego przygotowaniem, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





SERNIK z ciasteczkami OREO

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Masa serowa:
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
200g białej czekolady
10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki
Polewa czekoladowa:
60ml mleka
1 łyżka kakao bez cukru
70g gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
bita śmietana
przepołowione ciasteczka oreo

SERNIK z ciasteczkami OREO

Spód:
1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować (patrz FILM). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać.

2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – tortownica 21cm i wyrównać.

Masa serowa:

3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

4. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

5. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Polewa czekoladowa:
7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać.

8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo.

Smacznego:)

SERNIK z ciasteczkami OREO

Print Friendly, PDF & Email

126 komentarzy do “PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO”

  1. Sernik pyszny . Robiłam go kilkanaście razy i zawsze wychodzi. Właśnie chłodzi się w na jutrzejszą imprezę. Mała cukierenko twoje przepisy są rewelacyjne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Sernik wszystkim smakował. Na tortownicę o średnicy 26 cm podwoilam wszystkie składniki (oprócz polewy czekoladowej, zostawiłam ilość z przepisu). Krem się nie zważył, ponieważ powoli wlewałam do niego zimną, płynną czekoladę. Na wierzch wylałam zimną polewę czekoladową i udekorowałam malinami. Pycha. Polecam.

    Odpowiedz
    • Taka do ubijania, używam w kartonie ale taka świeża a lodówki też może być, ważne żeby miała 30% – 36% tłuszczu, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Hej, robiłam go trzeci raz bo dwa poprzednie mi się zwarzyly. W przepisie moim zdaniem miało być „jeszcze płynna czrkolada” zamiast „jeszcze ciepla”, warto też poszukać w Internecie które smietanki są dobrej jakości, bo jak się okazuje nie wszystkie dobrze się ubijają. Czekolada którą dodałam do masy była już zupełnie chlodna na granicy stężenia, ale bez przesady bo będą grudki.
    Poza tym to ciasto jest smaczne, jak dla mnie zbyt słodkie. Nie zjem dwóch kawałków

    Odpowiedz
  4. Dobry wieczór,
    Chciałabym zrobić sernik według Pani przepisu. Moja Córeczka uwielbia ciasteczka Oreo i to dla Niej chciałabym go przygotować. Bardzo proszę o informację, czy mogłabym go zrobić w tortownicy o średnicy 24 cm i jakie wówczas powinnam zastosować ilości produktów. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz
  5. Ciasto genialne w smaku i banalne w wykonaniu. Nie wiem co tu może pójść nie tak. Ja najczęściej używam ciastek Neo 2 opakowania. 1 opakowanie na spód. Z 2 opakowania – 10 ciasteczek na miele na pył i daję do środka, 5 ciasteczek łamie w rękach i też dorzucam, ostatnie 5 najczęściej nie zużywam, ewentualnie do dekoracji, ale nigdy nie robię z polewą. W misce ubijam od razu mascarpone że śmietanką, której daje 200g , żeby nie otwierać kolejnego opakowania 😊 ciasto zawsze jest stabilne. Uwielbiam 😍😍😍

    Odpowiedz
  6. Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ciast i robienie deserów. Ten zrobiłam i wyszedł idealnie. Czytając komentarze byłam sceptycznie nastawiona – że niby mi się uda skoro inni piszą że wiele pieką a ten akurat nie wyszedł.. no i …do tych idealnych cukierników – beztalencia sobie radzą bo przepis jest idealny, więc to raczej Wy robicie coś nie tak. Dałam mniej czekolady do sera bo – Wedel białą robi 80 a nie 100 g. Polewa z gorzkiej bez cukru i wszystko wyszło idealnie. Jedyne co zrobiłam inaczej w przepisie to czekoladę z masą serową łączyłam szpatułką a nie mikserem. Polecam serdecznie bo ciasto serniczek jest rewelacyjny. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  7. Niestety moja masa również się zważyła po dodaniu czekolady (prawie zimnej). Próbowałam dwa razy wszystko uratować, na próżno. Po nocy w lodówce nadal wszystko pływa.

    Odpowiedz
  8. Robiłam już kilka razy wg przepisu i sernik wyszedł cudowny i pyszny. Czy mascarpone mogę zastąpić serkiem z wiaderka mlekovity? Wszystkie składniki mam prócz właśnie mascarpone. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Czy można go zamrozić? Robiłam już wielokrotnie, ale tym razem szukam czegoś co mogę zrobić dziś by było na przyszły tydzień i muszę znaleźć przepis by można było zamrozić!

    Odpowiedz
  10. Z własnego doświadczenia wiem, że aby uniknąć zważenia masy należy wszystkie składniki mieć w podobnej temperaturze, dlatego serek mascarpone i śmietankę wystawiłam na 2h z lodówki i poczekałam, aż czekolada trochę ostygła. Wyszło pięknie.

    Odpowiedz
  11. Moi drodzy pomóżcie! Zrobiłam sernik, myślałam że wszystko jest ok bo robiłam bez filmików i właśnie obejrzałam filmik i moja masa podczas wykładnia na blaszke była raczej płynna. Co poszło nie tak skeoo autorce wyszła gęsta bardzo? Czy to będzie jadalne? Jutro goście mają przyjść a ja już wszystkim powiedziałam że robię pyszny sernik. Pomocny! Stezeje mi ta masa na tyle aby sernik ukroix? Dodam że siedzi już w lodówce 4h i stezala trochę ale nie jest na tyle gęsta aby ją ukroic(wiem że za wcześnie) kompletnie nie wiem jak wygląda zwazona masa – czy właśnie tak jak mi wyszło że masa jest płynna?

    Odpowiedz
  12. Wszystko szło dobrze. Jednak krem się zważył po dodaniu czekolady. Przykro, bo chciałam poczęstować gości na Wielkanoc. Czekolada nie była zimna, tylko leciutko ciepła i to był zapewne błąd. Sugeruję wpisać, to do przepisu. Zmniejszy się ilość zawiedzionych

    Odpowiedz
  13. Wieczorem, z wielkim entuzjazmem zabrałam się za robienie sernika i wielka klapa! Zważył się! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Musi być jakiś „ myk” na to ciasto, skoro nie tylko mnie się „zepsuł” a niektórym wychodzi.

    Odpowiedz
  14. Ciasto przepyszne, zrobilam dokladnie jak w przepisie ale podczas krojenia troche sie rozpada. Zrobilam wieczorem mase serowa- do lodowki na cala noc, a rano zrobilam polewe na wierzch. Moze polewe zbyt ciepla wylalam na ser? Cos poszlo nie tak ale niewiem co.
    Ciasto w tortownicy ogolnie sie trzyma ale gdy kroje to ten ser jakby za rzadki. Juz lodowke podkrecilam na wiecej

    Odpowiedz
    • Może proszę użyć serek mascarpone innej firmy np. Pątnicy lub Galbani, polecam też białą czekoladę z Lidla pakowaną po 200g pozdrawiam

      Odpowiedz
  15. Sernik szybko się robi i rewelacja w smaku !!!! ♥️ ja dodałam 1 czekoladę biała, ale było w sam raz.
    Super dobry przepis ! Polecam

    Odpowiedz
  16. Sernik robiłam już kilka razy i jest obłędny! Chciałabym go zrobić w standardowej prostokątnej formie, ale obawiam się, że będzie za niski a nie wiem jak przeliczyć składniki…

    Odpowiedz
  17. Moj i mojej rodzinki najulubienszy serniczek, wychodzi idealny!! Robilam juz 3 razy, ostatnio zamiast dodac zwyklej bialej czekolady to dodalam tej karmelove od wedla i wyszlo jeszcze lepsze, polecam tak wyprobowac, a pani dziekuje za wszystkie niezawodne przepisy :)

    Odpowiedz
  18. Sernik pojawia się u nas regularnie, w różnych wariantach, z oreo, z owocami. Zawsze jest wspaniały, wychodzi za każdym razem,szybki w wykonaniu. Ja zmniejszyła ilość białej czekolady, a zwiększając ilość składników do dwóch porcji na blachę robie pol na pol z twarogiem wiaderkowym i wychodzi tam samo pyszny. Właśnie dwa chodzą się w lodowce w ramach tortów na dużą ilość osób. Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
  19. A mi masa zważyła się dwukrotnie, a wiele ciast w swoim życiu już zrobiłam i nigdy mi się to nie zdarzyło. Zawiodłam się i mocno zirytowałam, nie wrócę już do tego przepisu.

    Odpowiedz
    • Aby masa się nie zważyła można spróbować innego sposobu. Śmietankę delikatnie podgrzać i rozpuści w niej białą czekoladę. Następnie po ostygnięciu mieszaninę wstawić do lodówki. Gdy wszystko jest dobrze schłodzone, do miski przełożyć śmietankę z czekoladą oraz od razu dodać serek mascarpone, wszystko razem ubić.

      Odpowiedz
  20. Sernik jest przepyszny – zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wyszło idealnie. Ładnie się kroiło, ale ciasto wstawiłam na noc do lodówki. Nic się nie zważyło (czekoladę dawałam powoli po jednej łyżce i miksowałam). A co najważniejsze – serniczek przebił smakiem ulubione ciasto mojego męża 3bit :-)

    Odpowiedz
  21. Już raz podchodziłam do tego ciasta, ale całe mi się rozleciało. Jestem początkująca i mam pytanie odnośnie żelatyny. Czy mam dodać 3 łyżeczki proszku czy 3 łyżeczki rozrobionego proszku żelatyny z wodą? Wiem, że w przepisie nie ma żelatyny, ale chyba tym razem by uniknąć nieszczęścia poratuje się nią :)

    Odpowiedz
    • można dać żelatynę, 3 łyżeczki proszku zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała, następnie ją podgrzać krótko, mieszając, aby się rozpuściła i wtedy wlać od masy, pozdrawiam

      Odpowiedz
  22. Zrobiłam i wyszedł obłędnie idealny! Rodzina domaga się kolejnego. Czy zamiast białej czekolady mogę użyć innej, gdyż jest za słodka?

    Odpowiedz
  23. Robiłam i polecam! Jedyne co zrobiłam po swojemu, to od razu zmiksowałam śmietanę z mascarpone, tak by razem się ubiło i było od razu pięknie połączone. Świetny przepis i na pewno do niego wrócę :)
    No i wizualnie… U mnie jeszcze na środku rozetki- bajka :D

    Odpowiedz
  24. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem i nic sie nie rozwala. Po 3.5h wyjelam z blaszki fi18 i dalam polewe. Dalam dodatkowo ze 3lyzki mleka i jakis rozsmarowalam dosc gesta polewe. Dziewczyny po pierwsze smietanka i serki maja by schlodzone przed uzyciem. Druga sprawa czekolada absolutnie nie moze byc ciepla, nie dziwcie sie ze masa wazy sie. Trzecia sprawa nastepnym razem zrezygnuje z cukru bo ciastko jest za slodkie. I ostatnie ja oblozylam sobie boki folia aluminiowa. Mozna uzyc papieru do pieczenia. Nie ma wtedy problemu z wyjeciem ciacha. Przepis super i wszystkim smakowalo

    Odpowiedz
  25. Zrobiłam na urodziny dla chłopaka :) palce lizać! idealny sernik *.*

    Od siebie mogę dodać, że roztopioną białą czekoladę miałam bardzo gęstą, dlatego, żeby sobie ułatwić (i uniknąć zważenia się masy serowej) najpierw do roztopionej białej czekolady dodałam 2 łyżki masy serowej, wymieszałam i powoli wlałam do miski z masą :) pięknie się połączyło.

    Jedyne co mi nie wyszło to polewa. Strasznie gęsta, dodawałam mleka gorącego a i tak była bardzo gęsta. Jak już chciałam ją wylać na ciasto to ześlizgnęła mi się ze sernika – nie chciała się trzymać :(

    Sernik był więc bez polewy, ale myślę, że nawet lepiej :) czuć było cudowną śmietanową-oreową słodycz :)

    Polecam!

    Odpowiedz
  26. Sernik rewelacja, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Do masy serowej dodałam żelatynę i ciasto rewelacyjnie trzyma sie formy. Bardzo łatwo się kroi:)

    Odpowiedz
  27. Przepis zaliczony, sernik wszystkim smakował, byłam bardzo zdziwiona znajomi prosili bym znowu go zrobiła i że życzą sobie taki na urodziny ;)

    Odpowiedz
  28. Dziś zrobiłam serniczek :) na szczęście nic się nie zważyło, teraz chłodzi się w lodówce. Nie dodałam żelatyny, czekoladę dodałam mocno ciepłą dlatego ze moja szybko gęstniała i nie miałam wyjścia… Najlepiej poprosić drugą osobę o pomoc tak żeby jedna miksowała a druga wlewała czekoladę. Ja miksowałam na wysokich obrotach, nie dodawałam też cukru waniliowego bo moim zdaniem krem byłby za słodki. Mam nadzieję ze do jutr wszytko ładnie stężeje. Pozdrawiam, dziękuję za wspaniały przepis :)

    Odpowiedz
  29. Masa przepyszna, moja niestety wyszła jakaś mniej gęsta – wszystko się popsuło po dodaniu ciepłej białej czekolady:( żałuję, że czytałam wcześniej komentarzy, zaopatrzyłabym się w żelatynę:(
    Mam nadzieję, że przez noc jakoś stężeje:) Bo zapowiada się obłędnie – wylizałam miskę baaaaardzo starannie;)

    Odpowiedz
  30. zrobiłam sernik dla chłopaka z okazji urodzin – był zachwycony! mówi, że nie jadł nigdy lepszego ciasta ;) Użyłam śmietanki 30% łaciatej i myślałam, że masa będzie za rzadka, ale po nocy w lodówce ładnie stężał. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Fajny przepis, ciasto syte więcej jak jeden kawałek się nie zje napewno zrobię jeszcze nie jeden raz, ponieważ jest to coś innego .

    Odpowiedz
  32. czy można dodać śmietanę 36% z piątnicy? na filmiku jest śmietanka w postaci płynnej a zakupiłam już tę wspomnianą powyżej.

    Odpowiedz
  33. Nie polecam , zrobione wszystko wedlug przepisu a i tak masa sie zwazyla po dodaniu cieplej czekolady,za slodkie to wszystko,niefajne jednak

    Odpowiedz
  34. Jestem pod wrażeniem, jka Pani na filmie to ciasto sprawnie z tortownicy wyjmuje… !!
    Rozumiem, że ciasteczka oreo, te w masie, zmiękną nieco?

    Odpowiedz
  35. robię ten „sernik” już któryś raz – mój syn, który do tej pory uznawał tylko jabłeczniki i murzynka zajada się tym ciastem aż mu się uszy trzęsą i zażyczył sobie na urodziny je zamiast torta! muszę robić na większej blaszce z 1,5 – 2 porcji składników :) dziękuję za wspaniały (i mega szybki) przepis . Pozdrawiam

    Odpowiedz
  36. Właśnie zrobiłam ciacho. Mam nadzieję, że po schłodzeniu nie będzie takie słodkie bo wylizałam miskę po zmiksowaniu wszystkich składników i mnie, wielkiego łasucha, zmuliło :)))

    Odpowiedz
  37. Sernik jest super. Zrobiłam we wtorek w nocy a w środę późnym wieczorem mąż juz zjadl ostatni kawałek. Wart grzechu. Polecam.

    Odpowiedz
  38. No i właśnie doszło wczoraj do takiego nieszczęścia, że zważyła mi się masa serowa…. jednak za ciepłą czekoladę dodałam do serka. Zrobiłam drugie podejście i tym razem dodałam letnią czekoladę. Masa się nie zważyła, jednak wyszła dość płynna.
    Czy żelatynę dodajemy ewentualnie do czekolady czy wlewamy już do całej masy?
    Nie wiem, jaka powinna być konsystencja całego ciasta, bo na zdjęciu wygląda jakby się pięknie kroiło…. a moje to chyba będziemy jeść łyżką:)

    Odpowiedz
  39. Witam bardzo serdecznie , jedno z najleprzych ciast jakie jadlam… Bajeczne….wspaniale, pychota! Pozdrawiam i dziekujemy : ja,malzonek i nasze kubeczki smakowe!!

    Odpowiedz
  40. czekoladę trzeba dodać ciepłą, można rozpuścić trochę żelatyny około 3 łyżeczki i dosyć ciepłą wlać do masy, bardzo krótko wymieszać lub masę wylać na spód i wstawić do lodówki na noc, później wylać na niego polewę czekoladową, pozdrawiam

    Odpowiedz
  41. Jak miksować śmietanę z mascarpone i czekoladą żeby krem się nie rozwarstwił? :( jest na to jakiś sprawdzony sposób? Albo ratunek, gdy do tego nieszczescia jednak dojdzie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz