Chatka Baby Jagi – Zapraszam na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu sernik bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, ładnie wygląda. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Pamiętajmy tylko, aby ser miał temperaturę pokojową jak masło. Bardzo polecam! (inspiracja ze strony przyślij przepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia
Składniki:
Galaretka:
1 galaretka w proszku (użyłam malinowej, można użyć galaretki w innym smaku)
300ml gorącej wody
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g masła w temperaturze pokojowej
700g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka
90g cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki kakao bez cukru
Polewa:
70g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
110ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
36 herbatników – około 220g
kolorowa posypka cukrowa lub wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
Przygotujemy galaretkę:
1. Galaretkę wsypać do miski zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Wlać ją do keksówki o wymiarach 21cm x 12cm wyłożonej folią spożywczą, patrz FILM (można użyć innej foremki lub naczynia). Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników.
3. Z gotowej masy serowej przełożyć do drugiej miski 1/3 i do tej mniejszej ilości sera dodać kakao, wymieszać mikserem do połączenia składników.
Składanie chatki:
4. Na folii aluminiowej ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6, patrz FILM. Wyłożyć na nie masę serową z kakao, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników, patrz FILM i wyłożyć całą jasną masę serową, wyrównać.
5. Galaretkę wyjąć z foremki i zdjąć folię. Galaretkę pokroić na dość grube paski, patrz FILM.
6. Na środku jasnej masy serowej ułożyć pasek galaretki, patrz FILM (trochę galaretki zostanie, można ją pokroić w kostkę i podać później z ciastem).
7. Następnie przy pomocy folii zewnętrzne warstwy herbatników złożyć do środka, tworząc chatkę, patrz FILM, docisnąć.
Sprawdzamy czy powstała ładna chatka, ja pomogłam sobie troszkę łyżeczką, patrz FILM. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można wstawić na całą noc.
Polewa:
8. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć obie połamane czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Można odstawić ją do ostudzenia na około 5-10 minut.
9. Schłodzone ciasto wyjąć z folii i polewą udekorować chatkę, patrz FILM, posypać kolorową posypką cukrową. Odstawić na chwilkę, aby polewa stężała.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry, czy herbatniki w gotowym serniku łatwo się kroją, czy pozostają kruche i się kruszą? A drugie pytanie ile dni przed podaniem najwcześniej można przygotować to ciasto by było świeże?
herbatniki trochę miękną, tak jeden dzień przed podaniem, pozdrawiam
Dzień dobry chciałabym to ciasto zrobić dla całej klasy mojego syna czyli około 25 osób -czy to ciasto z podwójnych ilości składników wyjdzie wystarczająco długie?
Wspomnienie z dzieciństwa 🥰
W tym roku bedzie rządzić!
Świetny, obłędy serniczek… Zawsze na święta jest obecny ;)
Ulubione ciasto całej rodziny. Bez Chatki nie ma świąt. Tak mówią moje dzieci. Podpowiem tylko że przy drugiej warstwie herbatników środkowy rząd ciastek lepiej jest ułożyć poziomo wtedy ta chatka ładnie się składa w trójkąt i ser nie wystaje na brzegach. Muszę wypróbować z galaretką, robię te ciasto od ponad 20 lat ale pierwszy raz widzę z galaretką. Chatka wygląda pysznie i ślicznie. Pozdrawiam.
Często robiłam to ciasto jako nastolatka, chyba z 25 lat temu ;-) Super, że Pani mi go przypomniała, zrobię na pewno. Pozdrawiam.
Przygotowałam ten sernik na urodziny mojej córki i cała rodzina była nim oczarowana. Nie tylko efektownie się prezentuję, ale również jest przepyszny. Dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga pieczenia, bo mam ostatnio problemy z piekarnikiem. Na pewno przepis na stałe zagości w moim domu :-)
Witam, jaki Ser z wiaderka by Pani poleciła do tego serniczka?
ja użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Niestety ser z wiaderka się nie nadaje, no chyba, że wyjdzie wam bardzo gęsty albo dodacie żelatyny.
ja użyłam sera z wiaderka, pozdrawiam